Hyppää sisältöön

Maalla “Haaveista on alkanut tulla totta”

Unelma rajavartijan työstä ajoi Anton Dannholmin hakeutumaan rajavartijaopiskelijaksi Imatralle Raja- ja merivartiokouluun. Hänen opintojaan edeltävälle työuralle mahtuu pestejä sekä turvallisuusalalla että Puolustusvoimissa, mutta Raja on sittemmin vienyt hänet mukanaan.
12.4.2023 10.44
Anton Dannholm.

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva rajavartijaopiskelija Anton Dannholm on kiertänyt turvallisuus- ja maanpuolustusalaa koko lyhyen aikuisikänsä ajan. Yläasteelta alkanut kiinnostus viranomaistyötä ja sotilaallista maanpuolustusta kohtaan on nyt alkanut kantamaan hedelmää hänen edistyessään rajavartijan peruskurssin opinnoissaan. 

“Pitkään yläasteikäisestä lähtien on viranomaistyö kiinnostanut ja olen ottanut siitä paljon selvää. Sitten myöhemmin on tullut uutena asiana Rajavartiolaitos ja sinne laitoin sitten hakemukset vetämään”, Dannholm muistelee. Rajavartiolaitos ei kuitenkaan ollut ensimmäinen paikka, jossa Dannholm halusi näyttää kyntensä. Hän kertoo olleensa töissä sekä turvallisuusalalla että Puolustusvoimissa ennen hakuaan rajavartijaksi. “Osaamista löytyy alalta kuin alalta ja se varmasti edesauttaa tässäkin urassa”, hän arvelee.

Tämän lisäksi hän uskoo urheilupainotteisen elämäntyylinsä ja harrastustensa auttaneen sekä hakuprosessissa, että kurssilla suoriutumisessa. “Olen pitkään harrastanut jääkiekkoa sekä saliurheilua. Isoimpana uutena harrastuksena itselleni on tullut uinti. Sitä olen pyrkinyt kehittämään ja siihen on täällä paljon aikaa ja hyvät puitteet. Toki myös saliharrastus on tullut entistäkin voimakkaammin esille”, Dannholm kertoo. Imatran raja- ja merivartiokoulussa urheilu on luonnollisesti merkittävä osa arkea sekä opiskelijoilla että henkilökunnalla ja niinpä alueen urheilumahdollisuuksiin on satsattu merkittävästi vuosien saatossa.

Raja- ja merivartiokoulun hakuprosessiin kuuluu monia osia. Hakijan fyysinen kunto mitataan cooperin testillä (min. 2500 m) ja pohjoismaisella uimataitotestillä. Kieliosaamiseen kuuluvat kirjalliset englannin sekä toisen kotimaisen kielen testit, joista on molemmista päästävä läpi.  Mikäli hakija pääsee läpi molemmista, tämän persoonallisuutta, sosiaalisia taitoja ja motivaatiota sekä oppimis-, ongelmanratkaisu- ja stressinsietokykyä mitataan psykologisella testillä. Testi sisältää kirjallisia tehtäviä sekä ryhmätehtävän. Viimeinen vaihe on haastattelu, jonka avulla saadaan tietoa muun muassa hakijan motivaatiosta, odotuksista, asenteista, sosiaalisista taidoista ja arvomaailmasta.

Varmasti vahvan urheilu- ja turvallisuusalataustan johdosta Dannholm sai pian hakemisen jälkeen kuulla, että hänet valitaan kurssille. “Kutsu kävi ja päätin ottaa mahdollisuuden vastaan”, hän kertaa. Koska kurssille hakevia on vuosittain hyvin paljon, jo kurssille pääsemistä voidaan pitää hyvänä henkilökohtaisena saavutuksena, josta on hyvä tähdätä eteenpäin.

Uuden oppiminen innostaa

Dannholm uskoo sekä opintojen että niiden jälkeisen työelämän olevan hänelle äärimmäisen opettavaista aikaa. “Odotan erityisesti uuden oppimista myös siellä työelämässä ja oikeassa työympäristössä”, hän kertoo. Voimankäytön ja rajavalvonnan lisäksi hän mainitsee kielitaidon parantamisen yhdeksi tärkeistä opppimistavoitteistaan. Erityisesti venäjän kielen taidon hän kokee hyödyllisenä ja tarpeellisena varsinkin rajavartijan näkökulmasta. Myös tutustuminen ulkomaisiin kulttuureihin ja ihmisiin on Dannholmille varsin mielenkiintoinen ja innostava ajatus. “Eteenpäin mennään päivä kerrallaan ja opitaan uusia asioita. Se uuden oppiminen on ollut henkilökohtainen tavoitteeni ja sitä täällä saa päivittäin tehdä”, Dannholm summaa.

Rajavartijaopiskelijoita.

Tuleva virkapaikka lentokentällä

Dannholm uskoo kurssin menneen toistaiseksi hänen osaltaan oikein mallikkaasti. “Sen verran mitä olen kurssia käynyt niin on tullut sellainen olo, että haaveista on alkanut tulemaan totta ja innolla odotan tulevaa työuraa”, hän fiilistelee.

Anton Dannholm ei jää kuitenkaan itärajalle töihin, vaan hän kertoo tulevan virkapaikkansa olevan Suomenlahdella Helsinki-Vantaan rajatarkastusosastossa. Hän on erittäin kiinnostunut Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostoista ja pitää niitä mielenkiintoisina toimipaikkoina itselleen. ”Pohjois- ja Itä-Suomi ovat itselle vähän vielä vieraita paikkoja, mutta varmasti ne tehtävät sitten vievät mennessään olkoon missä päin Suomea tahansa”, hän pohtii.

Teksti: Otto Haikola
Kuvat: Kristian Karppinen
Viestintävarusmiehet, RVLE

Lue lisää:

Ensimmäinen opintojakso toi Rajavartijan peruskurssin opiskelijat samalle viivalle | Rajamedia

Rajavartijaoppilas harjoittelemassa kaakossa | Rajamedia

Millaista on työ sukeltajana Rajalla? | Rajamedia

Merivartijana Ahvenanmaalla | Rajamedia