Hyppää sisältöön

Merellä Millaista on työ sukeltajana Rajalla?

Haluatko työskennellä Rajan sukellustehtävissä? Rajavartijan peruskurssin merivartija-/sukeltajaopintosuunta antaa valmiudet kansimiehen ja sukeltajan työtehtäviin vartiolaivalla. Alla sukeltajat vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin ammatistaan!
28.2.2023 10.01
Sukeltaja avannossa sinivalkoisen vartiolaivan vieressä.

Miten sukeltajaksi pääsee?

Rajavartiolaitoksen sukeltajaksi pääsee pääsykokeen kautta. Suoraan sukeltajan pääsykokeeseen voi hakeutua siviilistä ammattisukeltajapätevyydellä tai pelastuslaitoksen pelastussukeltajakurssin käyneenä. 

Päästäkseen sukeltajien valintatilaisuuteen hakijan tulee kuitenkin ensin läpäistä rajavartijan peruskurssin valintakokeet. Sukeltajien valintakokeet koostuvat useasta eri osasta, joissa mitataan fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia.

Ilman aikaisempaa sukelluskokemusta haetaan valmiita rajavartiomiehiä eli rajavartijan peruskurssilta tai kadettikoulusta valmistuneita.

Sukelluskoulutus annetaan vasta peruskurssin jälkeen, eikä siis vielä peruskurssilla erikoistuta sukeltajaksi.

Kuinka kauan koulutus kestää?

Koulutuksen kesto riippuu henkilön taustasta. Jos aiempaa sukelluskokemusta ei ole, niin koulutus kestää noin yhden vuoden. 

Millaiset ovat fyysiset vaatimukset?

Hyvää fyysistä kuntoa edellytetään, sillä hyvä kunto suojaa parhaiten sukeltajantaudilta.  Kunto mitataan määräajoin rasituskokeilla. Hyvänä mittarina voidaan pitää 3000 metrin Cooper-testitulosta.

Sukeltaja hitsaa veden alla.

Millaista osaamista tarvitaan?

Ammatissa tarvitaan maalaisjärkeä, ongelmanratkaisu- ja paineensietokykyä sekä ryhmätyö- ja joukkuetaitoja. Lisäksi etua on, jos erilaiset työkalut pysyvät kädessä.

Mitä tehtäviä sukeltajille kuuluu? 

Sukeltajan tehtävää suoritetaan oman työn ohessa, mikä tarkoittaa sitä, että pääasiallisena työnä on vartiolaivan kansimiehen tehtävä, joka sisältää kaikkia Rajavartiolaitoksen viranomaistehtäviä merialueella. Tämän lisäksi on vedenalaisia tehtäviä, kuten pelastamista, kohteiden etsintää, hylkyvalvontaa, vedenalaista rikospaikkatutkintaa, alusten vedenalaisia tarkastuksia ja huoltotöitä. 

Viranomaisyhteistyö on myös iso osa työtä. Sukeltajat tekevät monipuolisesti yhteistyötä muun muassa puolustusvoimien, poliisi, pelastuslaitosten, tullin ja monien muiden viranomaisten kanssa.

Parasta työssä ovat monipuoliset ja haastavat työtehtävät sekä työkaverit.

Missä asemilla sukeltajat työskentelevät?

Pääasiassa sukeltajat työskentelevät Rajavartiolaitoksen kolmella ulkovartiolaivalla, jotka ovat Suomenlahden merivartioston Turva sekä Länsi-Suomen merivartioston Uisko ja Tursas.
Työajat ovat yleensä 10 päivää töissä ja sen jälkeen 10 päivää vapaalla.

Tuleeko koskaan ahtaanpaikankammo?

Työssä tulee vastaan epämiellyttäviä tilanteita, mutta hermot täytyy pitää kurissa, jotta työ saadaan tehtyä. Jos ahtaat ja pimeät paikat ahdistavat, ei sukeltajan työ ole paras valinta.

Sukeltaja sukeltaa hylyn luokse vihreäsävyisessä vedessä.

 

Lue lisää aiheesta:

Sukeltajana merivartiostossa | Rajamedia

Sukeltajaksi | Rajavartiolaitos