Saavutettavuusseloste

Rajavartiolaitos pyrkii takaamaan verkkosivustonsa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti. 

Tämä saavutettavuusseloste on tehty sivustosta www.rajamedia.fi. Seloste on laadittu 1.4.2022. Tässä selosteessa kerromme sivuston saavutettavuuden tilasta ja mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on sekä miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.    

Saavutettavuuden tila  

Olemme arvioineet verkkopalvelumme saavutettavuuden Siteimprove-työkalun avulla. Arvioinnin mukaan sivusto ei täytä kaikkia A- ja AA-tason saavutettavuuskriteereitä (WCAG 2.1). Sivustolle tehdään jatkuvasti saavutettavuuskorjauksia ja tämän työn tukena on Rajavartiolaitoksen ajantasainen saavutettavuussuunnitelma.

Verkkopalvelun keskeiset puutteet on kuvattu tässä selosteessa.  

Jos tarvitsemasi sisältö ei ole saavutettava, ota meihin yhteyttä sähköpostitse: [email protected].  

Ei-saavutettava sisältö (WCAG 2.1 tasojen A & AA kriteerien mukaan)  

Kuvien tekstivastineet   

Sivustolla saattaa olla kuvia, joista puuttuu vaihtoehtoinen teksti. Tällaisia kuvia ovat esimerkiksi jotkin ikonit, vektorikuvat ja tavalliset kuvituskuvat. Toisin sanoen ruudunlukijakäyttäjät eivät saa tietoonsa kuvien sisältöä. (WCAG 1.1.1, 1.4.5)   

Navigoiminen avustavilla teknologioilla  

Sivustolla piilotetuilla elementeillä on kohdistettavaa sisältöä. Sivustolla on piilotettuja "Kohdistettavat" sivuelementit ovat elementtejä, joita vierailijat voivat käyttää näppäimistöltä tai muulta laitteelta – esimerkiksi linkkien, valintaruutujen, painikkeiden ja lomakekenttien avulla. Tällöin elementti on poistettu lukujärjestyksestä, mutta ei kohdistusjärjestyksestä ja tämä voi aiheuttaa hämmentävän kokemuksen ruudunlukuohjelman käyttäjille. (WCAG 1.3.1, 4.1.2 )  

Sivustolla näkyvä nimilappu ja saavutettava nimi eivät täsmää. Kahden eri nimen käyttäminen yhdelle sivuelementille voi luoda hämmentävän käyttökokemuksen avustavan teknologian käyttäjille. Esimerkiksi puheohjauksen käyttäjillä voi olla vaikeuksia aktivoida ohjausobjektia, jos näytössä näkyvä nimilappu ei vastaa ohjausobjektin saavutettavaa nimeä. (WCAG 2.5.3)

Luettavuus

Sivustolla rivikorkeus on minimiarvoa pienempi. Kun tekstirivit ovat liian lähellä toisiaan, tekstiä on vaikeampi lukea. Tämä voi vaikuttaa sivustosi käytettävyyteen kaikkien vierailijoiden, mutta erityisesti heikkonäköisten tai kognitiivisista sairauksista, kuten dysleksiasta, kärsivien osalta. (WCAG 1.4.8) 

Sosiaalinen media  

Sivustolta ohjataan Rajavartiolaitoksen hallinnoimalle sosiaalisen median kanavalle (YouTube). Kanavalla on julkaistu podcast-lähetyksiä ja nämä lähetykset eivät sisällä tekstivastineita. (WCAG 1.2.1).  

PDF-tiedostot 

Kaikissa tiedostoissa ei ole ohjelmallista rakennetta, jolloin ruudunlukija ei voi päätellä PDF-tiedoston elementtejä tai lukujärjestystä. (WCAG 1.3.1)  

Tiedostoissa voi olla puutteita otsikoinneissa, kielimäärityksissä ja metatiedoissa. (WCAG 2.4.2)  Tiedostoissa voi olla ruudunlukijakäyttöä haittaavia muotoilupuutteita, esimerkiksi tyhjiä rivinvaihtoja ja otsikkotason merkkaamattomia otsikoita. (WCAG 1.3.1)  

Tiedostoissa voi olla alaviitteitä, joita ei ole linkitetty tekstiin ja niiden tulkitseminen on hankalaa ruudunlukijalla. (WCAG 1.3.1)  

Palaute ja yhteystiedot  

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkopalvelussamme? Kerro se meille niin pyrimme korjaamaan puutteen mahdollisimman pikaisesti. Jos tarvitsemasi sisältö ei ole vielä saavutettava, otathan meihin yhteyttä ja tarjoamme tiedon saavutettavassa muodossa. Ota yhteyttä sähköpostilla: [email protected]i.

Rajamedia.fi-sivuston saavutettavuudesta ja palautteiden käsittelystä vastaa Rajavartiolaitoksen viestintä.  

Saavutettavuuden valvonta  

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille Rajavartiolaitokseen. Vastaamme palautteisiin kahden viikon sisällä palautteen antamisesta.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.  

Valvontaviranomaisen yhteystiedot  

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö  

saavutettavuusvaatimukset.fi  

[email protected]  

vaihde 0295 016 000