Hyppää sisältöön

Maalla Ensimmäinen opintojakso toi Rajavartijan peruskurssin opiskelijat samalle viivalle

Rajavartijan peruskurssia rytmittää kurssin yhteiset opinnot, harjoitukset sekä jakso-opinnot, joita on kurssin aikana neljä. Meitä opiskelijoita tulee monesta eri taustasta. Se ei ole ongelma, sillä opintojen rakenne antaa myöten: ensimmäinen opintojakso antoi perusteet oppien myöhempää syventämistä ja soveltamista varten. Ensimmäiset viikot loivat myös ehkä jo pienen rajamieshengen kipinän syttymisen kurssilaisten keskuuteen.
15.3.2023 13.56
Opiskelijoita istuu luokkahuoneessa.

Rajavartijan peruskurssi 31 alkoi 9.1.2023. Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat lähinnä käytännön järjestelyä: noudimme varusteita, teimme lähtötasotestejä, opettajat esittelivät oppiaineitaan, perehdyimme Immolan alueen sääntöihin ja sovimme pelisääntöjä keskenämme. Haasteita loi remontissa olevat koulurakennukset ja juuri valmistuneet majoitustilat, mutta tästäkin selvittiin (ja selvitään edelleen). Saatuamme arjen toimimaan oli aika ryhtyä varsinaisiin opintoihin. 

Saimme jo ennen koulun alkua alustavan läpivientisuunnitelman, ja sitä pureskeltiin kurssinjohtajan johtoisesti juhlasalissa ensimmäisillä viikoilla. Läpivientisuunnitelma näyttää koko vuoden aikataulun harjoituksineen ja vapaapäivineen. Omien menojen suunnittelu on tämän vuoksi kurssin aikana varsin helppoa, vaikkakin pieniä muutoksia suunnitelmiin saattaa tulla esimerkiksi rästisuorituksien vuoksi. Ensimmäiseen jaksoon ryhdyttiin osastojaossa, jotka ovat määräytyneet lähtökohtaisesti tulevan hallintoyksikön mukaan.

Toimimme siis jo peruskurssilla yhteistyössä tulevien työkavereiden kanssa, ja joissakin oppiaineissa opettajat ovat pystyneet huomioida tätä opetuksessaan. Ensimmäisen jakson opetusaiheisiin lukeutui liikuntaa, ruotsia, sotilaallista maanpuolustusta, virka-ajoa, voimankäyttöä, rajojen valvontaa sekä tutustumista henkilökohtaiseen virka-aseeseen.
Mielestäni jakso oli hyvässä tasapainossa käytännön ja teorian suhteen. Tuntui myös siltä, että aineet tukevat toisiaan. Esimerkiksi fyysisen voimankäytön päivinä oli myös henkilökohtaisen virka-aseen opintoja. Molemmissa opinnoissa pohdimme samoja lakipykäliä ja opettajatkin pysyvät samoina. Mistään oppiaineesta ei varsinaista ähkyä päässyt tulemaan ja jaksamista jäi myös vapaa-ajalle. 

Luminen metsä jossa kaksi rajatolppaa. Vasemmalla rivissä tummapukuisia rajavartijaopisekiljoita, oikealla yksi henkilö seisoo lumessa.

Tuleva työ on opinnoissa vahvasti läsnä

Vapaa-ajan alkaessa lähes joka päivä pyörähtää käyntiin jonkinmoinen liikuntakerho. Osa kerhoista on kurssilaisten itsensä järjestämiä, joitakin kerhoja ohjaavat kadetit. On ollut muun muassa nyrkkeilyä, painia, uintia, sählyä ja hiihtoa. Jotkut lähtevät porukalla lenkille ja toiset tutustuvat imatralaiseen kulttuurielämään.

Kasvot ja nimet alkavat pikkuhiljaa tulla tutuiksi, mutta kurssi on suuri, 111 opiskelijaa, ja kaikkia kasvoja ei vielä tunnista. Tutustuminen jatkunee läpi kurssin. Ryhmiä on muodostunut etenkin majoituksen, osaston ja oman asuinpaikkakunnan mukaisesti. Viikonlopuille sovitaan kimppakyytejä. Rutiinit alkavat myös muodostua: majoituksessa on tullut tutuksi, ketkä nukkuvat aamulla viime hetkeen asti ja ketkä ovat kerenneet käydä salilla jo ennen ensimmäisiä tunteja. Kurssilaiset hyväksyvät toistensa erilaisuudet ja jokaiselle löytyy oma kolonsa tästä yhteisöstä, jota peruskurssiksi kutsutaan. 

Ensimmäinen jakso tarjosi perusteita jatkossa sovellettavista ja syvennettävistä aiheista. Monille oli erityisesti mieleen ammunnat: joillekin ensimmäiset ammunnat pistoolilla koskaan ja joillekin ensimmäiset ammunnat rynnäkkökiväärillä moneen vuoteen. Turvallisen aseenkäsittelyn kultaiset säännöt piti joka tapauksessa kaivaa esille jostain mielen sopukoista ja kiillottaa kristallinkirkkaiksi. Itse pidin erityisesti virka-ajon opinnoista, jotka tuottivat haasteita ja vaikeuksien kautta myös onnistumisia. Toisin sanoen auton manuaalivaihteisto ei ollut minulla parhaassa muistissa. 

Kolme autoa jäällä.

Ensimmäiseen opintojaksoon kuului myös virka-ajokoulutusta.

Ensimmäinen jakso huipentui jäistäpelastautumisharjoituksella, jonka jälkeen alkoivat niin sanotut ”härkäviikot” eli lähinnä teoreettiset lakiopinnot koko kurssin kokoonpanossa. Kävimme myös tutustumassa Imatralla rajavartioasemalla, mikä oli hyvä muistutus siitä, miksi täällä ollaan. Tulevat jaksot ovat rytmiltään ja pituudeltaan erilaisia ja mukaan tulee pikkuhiljaa myös harjoituksia. Tuleva työ konkretisoituu opinnoissa koko ajan enemmän, esimerkiksi merivartiolinjan oppilaat lähtevät jo maaliskuussa Immolasta reippaasti lännemmäksi opiskelemaan merivartioston aihepiirejä.

Emma / Rajavartijan peruskurssi 31:n opiskelija
 

Lue lisää:

Rajavartijaoppilas harjoittelemassa kaakossa | Rajamedia

Millaista on työ sukeltajana Rajalla? | Rajamedia

Merivartijana Ahvenanmaalla | Rajamedia