Hyppää sisältöön

Maalla Rajavartijaoppilas harjoittelemassa kaakossa

Rajavartijan peruskurssin opintoihin kuuluu kurssin loppupuolelle sijoittuva kolmen viikon työharjoittelujakso tulevalla työpaikalla. Kokonaisuudessaan harjoittelu oli aivan priimaa. Tuleva työyhteisö otti uudet tulokkaat hyvin vastaan, joten uusien kuvioiden opettelu oli melko mutkatonta, vaikka asiaa olikin paljon, kertoo peruskurssin opiskelija kokemuksistaan.
15.12.2022 14.39
Kaksi mustiin haalareihin pukeutunutta henkilöä kävelee peräkkäin lumisessa maisemassa.

Oman harjoittelun suoritin pääosin Kaakkois-Suomessa sijaitsevalla rajatarkastusasemalla ja lyhyen jakson rajavartioasemalla.

Harjoittelussa oli mukava huomata, miten koulussa opetellut asiat pääpiirteissään suoritettiin työelämässä myös samalla tavalla. Toki joka paikassa on omat paikalliset nyanssinsa.

Odotukset eivät olleet päätä huimaavia työtehtävien määrän suhteen, johtuen tämänhetkisestä maailmanpoliittisesta tilanteesta. Liikennemäärät ovat vain murto-osa parin vuoden takaiseen verrattuna. Positiivinen yllätys oli kuitenkin, miten monipuolisesti töitä pääsi tekemään, vaikka määrät olivatkin vähäisiä. Kolikon kääntöpuolena pystyi annettuihin tehtäviin perehtymään paremmin ilman minkäänlaista kiireen tunnetta. Työsuunnittelu, vuoropäälliköt ja johto-osa olivat osanneet räätälöidä harjoittelun hyvin ajatellen tulevien virkamiesten työelämään luiskahtamista.

Käytännössä päivät koostuivat rajatarkastusten tekemisestä, maahanpääsyedellytysten selvittämisestä, ajoneuvojen tarkastamisesta, hallinnollisen tutkinnan tehtävistä ja lähialuepartioinnista. Rajavartioasemalla tehtävät koostuivat pääosin partioinnista joko rajalla tai lähialueilla. Rajapartiointi oli käytännössä rajan tarkastamista koiranohjaajan ja rajakoiran kanssa sekä kävelemistä pitkin valtakunnan rajaa. Jakson aikana ennätti sataa niin paljon lunta, että partiointia pystyi tekemään myös mönkijällä, jolloin lumesta pystyi havaitsemaan, mikäli luvattomia kulkijoita olisi sattunut olemaan liikenteessä. Suksia ei vielä ennätetty kaivamaan varastosta.

Mieleen jäi hyvin erään tulevan kollegan kommentti, että rajavartijaa voisi verrata tavallaan palomieheen. Jos rajalla ei tapahdu mitään, niin turhaan tarvitsee asioiden kanssa hätäillä. Kun partioauto ajaa pillit päällä johonkin suuntaan ja virkamiehet ovat hampaisiin asti aseistautuneita ja suojautuneita, niin valtakunnassa ei ole kaikki hyvin.

Jälkikäteen tarkasteltuna en osaa juurikaan sanoa negatiivisia asioita työharjoittelujaksolta. Odotuksia oli, mutta totuus oli sitäkin mielekkäämpi.

Viimeisillä kouluviikoilla on annettu palautteita, palautettu varusteita ja valmistauduttu päättäjäisiin. Päättäjäisten jälkeen kurssilaiset ehtivät pari päivää huilaamaan ennen virkauran alkua nuorempina raja- ja merivartijoina.

Kirjoittaja on Rajavartijan peruskurssi 30:n opiskelija

 

Lue lisää

Juttusarjan aiemmat osat:

Ensiaskeleita matkalla rajavartijaksi | Rajamedia

Puolivälissä matkaa rajavartijaksi | Rajamedia

Loppuhuipennus matkalla rajavartijaksi | Rajamedia