Hoppa till innehåll

På land Blogg Personsök och varma dagar

Nu när vintern är över har Nala flitigt övat på att spåra och leta upp föremål. Dessutom har hon tränat lydnad och personsök i terräng. Nala sprudlar fortfarande av energi, men i och med att hon närmar sig vuxen ålder har hon så småningom också lärt sig att behärska sig.
11.7.2022 15.22
En hund sitter på en åker.

Hej, det är Nala här!

Så flög sommaren in. Lite som en boll när jag leker. På tal om bollar så fick jag två nya efter att de gamla gick sönder när jag lekte lite våldsamt med dem. Ojdå. Nå, det gör inget, man får nya bollar från butiken.

Vi började sommaren med en uppletarkur. Jag fick leta efter föremål på olika ytor. På sand och grus, på gräsmattan och i skogen. Sedan gick vi så småningom över till spårning. Mamma gjorde spår för mig på olika ställen och lade föremål bredvid dem. Ibland var de rakt fram, ibland bakom knuten, och allt där emellan. Jag snusade i väg och stannade om jag kände lukten av föremålet, och jag visade att jag hittat det genom att sitta ner och stirra på föremålet. Vid de första spåren hade jag lite för mycket fart då det var så roligt att spåra, men så småningom har jag minskat på farten och jag har hela tiden mer tålamod att snusa allt noggrannare. Förutom mamma har också mammas kompisar gjort spår för oss. 

Förutom att öva på spårning och att söka upp föremål har vi också övat på personsök i terräng, alltså i skogen. Det hade jag också mycket iver för. Mammas kompisar har gått ut i skogen och mamma har skickat ut mig för att skälla på dem. Jag väntar i lugn och ro på att mamma ger lov, och när hon gjort det far jag i väg med fart för att skälla på mammas kompis. Hon säger att till näst ska vi gömma en ”gubbe” i skogen. Spännande! Jag måste verkligen leta efter den. Här lönar det sig också att ha tålamod. Det måste jag komma ihåg.

En hund sitter i skogen.

Jag har blivit lite vuxnare och samtidigt lugnat ner mig. Det är också jätte skönt att ligga hemma och dra sig. Särskilt bredvid mamma. Ibland kan jag ändå stjäla saker, till exempel mammas gummistövlar är särskilt roliga att stjäla. Jag hämtar dem från tamburen och springer till vardagsrummet. Snart har jag mamma efter mig. Haha. Hon säger att jag inte får ta stövlarna och att jag har egna leksaker, men ibland får och ska man vara en liten filur, åtminstone när man är ung. Eller hur?

Vi gick också på kurs i Imatra för några veckor sedan. Där koncentrerade vi oss på lydnad. Vi fick träna i en stor hall med konstgräs. Efter kursen har vi finslipat olika lydnadsrörelser, och vi har också börjat lägga grunden för att avbryta en rörelse. Jag sitter bredvid mamma, hon kastar en boll, och jag ska hållas på min plats. Sen befaller mamma mig att hämta bollen, men halvvägs befaller hon mig att komma tillbaka och sitta bredvid henne. När jag snällt kommer och sätter mig bredvid mamma får jag en annan boll. Det känns konstigt för en liten hund. Men hon säger att det är viktigt att kunna, till exempel om jag börjar springa efter en hare på jobbet och mamma måste kalla mig tillbaka. Inte springer jag ju efter harar, men som ett exempel.

Mamma och jag åkte förresten till Imatra för ett par dagar. Mamma hade någon sorts utbildning där, men jag fick komma med, och på kvällen tränade vi lydnad på Gräns- och sjöbevakningsskolans träningsplan. Vi övernattade på hotell. Det var roligt. Jag kan bete mig på nya ställen, och jag var redan bekant med både hissar och roterdörrar, så det var inget man behövde vara nervös för. På hotellet fick jag också en egen pysselpåse. Den innehöll några godsaker och ben. Smaskens. Det fanns så många så vi tog hem en del.

En hund leker vid kajen.

På midsommaren tog vi semester på mammas familjs sommarstuga. Vi vilade, simmade och åkte båt. Båten var bekant för mig från förra sommaren, så jag hoppade gärna ombord. Jag tyckte det var roligt att titta på de andra båtarna som körde förbi. Landskapet var också fint. Jag tror vi kommer att åka tillbaka till stugan senare i sommar. Men nu är det dags för en tupplur. Det har varit en himla het dag, över 30 grader. Pust och flås, säger jag. 

En trevlig sommar, önskar Nala och mamma <3

P.S. Jag har fått öva på personsök från ett fordon några gånger, men jag kan berätta mer om det nästa gång! Voff voff!
 

Blogggen berättar om Nalas växt till en vuxen gränshund. Läs tidigare blogginlägg:

Sånt händer – Gränshunden Nala har motivationen i skick! | Rajamedia

Bollen är den allra bästa belöningen för gränshunden Nala | Rajamedia

Gränshund Nala övar på att hitta spår | Rajamedia

Gränshund Nala lär sig att markera föremål | Rajamedia