Hoppa till innehåll

På land Blogg Gränshund Nala övar på att hitta spår

Blogggen berättar om Nalas växt till en vuxen gränshund.
3.9.2021 10.59
Gränshund Nala ligger på sanden och tittar på kameran.

Voffeli voff!

Sommaren for i ett huj! Det är bra så här, mycket svalare. Visserligen har det regnat och stormat nu så det är lite svårare att till exempel att träna spårning. Jag har nu hunnit jobba några skift med mamma efter semestern. Nog tränade vi också under semestern, men vi kom också ihåg att leka mycket och vila.

Jag är nu sex månader gammal och väger 27 kilo. Alla mina babytänder har lossnat och nästan alla tänder har spruckit och vuxit till den storleken som vuxna hundar har, åtminstone nästan. 
Vår spårträning framskrider bra. Vi har tagit upp spår på bland annat på gräs, sand/grus och asfalt. Mamma har lagt upp spår och jag har även fått ta upp några främmande personers spår. På spåret har det funnits raka sträckor, kurvor och hörn. Jag har själv fått söka upp spåret på mammas kommando. Mamma prövade med en av sina kollegor under ett par dagar hur jag reagerar om någon annan har gått över spåret som mamma lagt upp. Mamma visste var det andra spåret hade gått över men det visste inte jag och dom berättade inte om för mig att det ens fanns ett annat spår. Nå jag spårade och vädrade frenetiskt och eftersom jag alltid har fått belöning, dvs. godis och en leksak i slutet av spårningen för att jag tagit upp ett spår, dvs. hållits på samma spår så fortsatte jag att ta upp spåret trots det andra spåret. Mamma var väldigt glad och jag fick massor av beröm.

Mammas kompisar och kollegor har ibland varit med på spåret och även videofilmat vårt arbete. Det är tydligen bra att videofilma träningen ibland och titta på prestationen på nytt efteråt. Man kan också skicka in videon till andra hundförare och de kan kanske ge tips till träningen. Kollegornas stöd är viktig och vi gränshundar tränar även mycket tillsammans med andra hundförare. 

Förutom spårning har vi fått leta efter föremål på marken. Ibland tränar vi på tekniska prestationer på det sättet att jag ibland ser föremålet och att jag ibland får leta med nosen. Vår hundnos är väldigt effektiv. Visste du att hundar har som mest upp till 250-300 miljoner sinnesceller. Människan har endast ca fem miljoner och den delen av hundhjärnan som behandlar lukter är 1/8 av hjärnan. Hos människan är den delen 1/2500 av hjärnan. Underligt!

Jag fick annars en alldeles egen rastgård. Där kan jag njuta av den friska uteluften nu som då. Där finns också en koja som jag kan ta en tupplur i om det känns så.

Vi besökte mammas kompis ett par dagar sedan. Där fanns hästar, höns och getter. Hästar känner jag redan till men jag hade aldrig sett höns eller getter. Geten var inte så intressant men hönsen var ganska roliga. Jag tittade på dom en stund men sedan blev mamma intressantare och jag fick godis då jag vände mig till mamma. Vi har med mamma besökt många olika slags platser där det har funnits alla möjliga nya och underliga saker, vissa givetvis bekanta från förr. Det är viktigt att vänja sig vid allt möjligt: ljud, olika ytor, andra hundar och andra djur, trafiken och olika slags miljöer.

Jag borde inte bli allt för intresserad av saker särskilt under arbetet och det är ju klart för det stör koncentrationen. Jag kan ju koncentrera mig bra för vi arbetar ju tillsammans med mamma som ett team och det är roligt. Nu blev jag nog väldigt trött. Jag tror jag tar en middagslur. På återseende!

Voff voff!

Nala