Hoppa till innehåll

På land Blogg Gränshund Nala lär sig att markera föremål

På sommaren Nala lärde sig många nya saker. Blogggen berättar om Nalas växt till en vuxen gränshund.
11.8.2021 14.24
Gränshund Nala står på gras och tittar i kameran

Voff! Nala här igen! Jag har vuxit enormt under de senaste veckorna. Jag får också nya tänder hela tiden. Tandköttet är ömt och jag behöver mycket att tugga på. Då känns det bättre. Jag lär annars också vara i farten hela tiden. Jag tycker speciellt om att tugga på ben och olika slags leksaker. Det hjälper mot den värsta tuggmanin. Mamma lagade också hundisglass åt mig. Hon fryste vatten och köttbullsbitar. Mums! Det rekommenderar jag varmt även till mina kompisar. 


Vi har tränat spårning under de senaste veckorna och en ny uppgift har varit att markera föremål. Det är jätteroligt. Jag får köttfärs som belöning när jag markerar ett föremål, dvs. talar om för mamma var det finns. Jag sätter mig framför föremålet och glor på det. Mamma är noggrann med att jag inte rör vid föremålet. Jag gör alltid mitt bästa eftersom jag tycker om att göra saker med henne. Och pricken över i är köttfärsbelöningen!


Vi har också lekt och simmat mycket. Jag tycker det har varit lite för varmt och mamma håller med. Därför tränar vi tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Jag är emellertid en sömntuta på morgonen och därför tycker jag mer om att träna på kvällen. Nu har vi semester ett par veckor och kopplar av på sommarstugan några dagar. Som början på semestern hann vi till en travtävling. 


Förresten! Jag hann också vara på jobb med mamma några dagar före semestern. Spännande! Att vara på jobb är annorlunda än att vara hemma, men jag anpassar mig nog bra till olika platser och situationer. Vi har varit i Lieksa vid gränsövergångsstället i Enare och patrullerat i terrängen. En dag åkte vi båt. Jag kan uppföra mig i olika färdmedel. Vi har övat att åka båt ända sedan jag var liten och en dag fick jag åka på en terränghjuling! 


På arbetsdagarna är dagsrytmen litet annorlunda än hemma. Ibland måste man vakna supertidigt, medan andra arbetsdagar börjar senare. Mammas arbetskamrater har varit mycket trevliga. De har kliat mig mycket. På jobbet har jag fått bekanta mig med olika slags miljöer och platser, till exempel patrullbilen, patrullstugorna och de fina terrängerna längs gränsen. 
Ibland har jag också patrullerat tillsammans med äldre gränshundar. Det har ibland känts spännande. De är stora jämfört med mig, men de har låtit mig få vara en i gruppen. De vuxna gränshundarnas uppgift under patrulleringen är att kontrollera gränsen med hundförarna. Det lär vara en angenäm uppgift: man får springa och nosa av hjärtans lust. Hundarnas uppgift där är att söka spår av människor. 


Mellan patrulleringarna sover mamma och jag på stationen. Där finns rum för oss som har längre väg till arbetet. Vi små gränshundar sover med våra mammor och pappor på stationen. Jag sover som en stock även på stationen. Ibland talar jag om för mamma att jag hör att en annan patrull är på väg ut på morgonen. Jag har bra hörsel eftersom jag har enorrrmt stora öron!


Mellan skiften tränar vi och går på promenad i skogen. På tal om promenader: jag tror jag ska be att mamma kommer ut med mig. Hon är på middagslur. Jag brukar puffa mamma sakta med nosen och titta henne djupt i ögonen. Så där, puff och mamma har blivit väckt! 
Voff voff! 
-Nala. 
 

Foto: Eveliina Nokelainen