Hyppää sisältöön

Maalla Upseeriksi Rajalle – Upseerikoulutus kadetin silmin

Kadetti Niko Korhonen kokee tehneensä oikean valinnan valitessaan rajavartio-opintosuunnan sotatieteiden kandidaatin tutkintoonsa. Libanonissa kriisinhallintatehtävissäkin palvellut Korhonen uskoo Rajan tarjoavan varsinkin monipuolisuutta tulevaisuuden työtehtäviin.
20.6.2023 13.30
Kadetti Niko Korhonen.

Kadetti Niko Korhonen on Maanpuolustuskorkeakoulun kolmannen vuoden sotatieteiden opiskelija rajavartiolinjalla. Hän valmistunee sotatieteiden kandidaatiksi pian, joten hänellä alkaa olla hyvissä määrin kokemusta tutkinnon luonteesta ja vaatimuksista. Toisin kuin osalla, Korhosella oli jo ennen opintoihin hakemista merkittävää taustaa Puolustusvoimien puolella. 

– Olen vuodesta 2017 lähtien ollut Puolustusvoimien palveluksessa. Aluksi olin kriisinhallintapalveluksessa Libanonissa, jonka jälkeen aloitin aliupseerin virassa Upinniemessä. Sen työn aikana pohdin uranäkemyksiä ja -mahdollisuuksia, että jäänkö aliupseerin työtehtäviin Upinniemeen vai jatkanko upseerin uralla, koska urapolku on hieman erityyppinen, Korhonen kertoo.

Kuten kaikkien kadettien myös hänen opintonsa alkoivat hakuvaiheesta.

– Koin, että hakeutuminen Kadettikouluun ja upseerin uralle on oman urakehityksen kannalta se mitä itse haluan tehdä. Se prosessi ei sitten ollut sen kummempi, kun vain päättää lähteä hakemaan, hän muistelee.

Hakijan täyttäessä peruskriteerit on tämän tehtävä soveltuvuus- ja aineistokoe, joihin ei ole mahdollista harjoitella etukäteen. Lisäksi luvassa on fyysisen kunnon testi, joka sisältää lihaskunto-osuuden sekä cooperin testin. Erityisesti cooper karsii suuria määriä hakijoita vuosittain ja siihen kannattaakin Korhosen mukaan alkaa harjoitella jo hyvissä ajoin ennen H-hetkeä.

– Hyvin useasti olen nähnyt sekä sopimussotilaiksi että kadettikouluun pyrkivien osalta sen, että cooperin testi on se karsiva tekijä, Korhonen kertoo.

– Se on hyvä raja, sillä jos et ole kykenevä aloittamaan treenaamista vaadittuun cooperin rajaan, niin se voi tosiasiallisesti myös kertoa oman motivaatiosi tason, hän tuumii.

Kenen kannattaa hakea upseeriksi?

Korhonen uskoo asenteen olevan yksi merkittävimmistä tekijöistä upseerikouluun haettaessa. Mikäli fyysiset edellytykset täyttyvät ja asenne on kunnossa, päästään sillä jo pitkälle upseerihaussa. Korhosen mukaan pelkkä maanpuolustushenkisyys ei riitä opintojen suorittamisessa kadettikoulussa tai työelämässä muutenkaan, vaan sen lisäksi vaaditaan myös oma-aloitteisuutta, yhteistyökykyä, vuorovaikutustaitoja sekä esimerkiksi urheilullisuus korostuu merkittävässä roolissa. Kuitenkaan liian suuria johtopäätöksiä omasta luonteestaan ei kannata tehdä, vaan jos kiinnostusta suinkaan on, hakemaan kannattaa lähteä, vaikka paikka ei olisikaan varma. Toki myös pelkkä mielenkiinto maanpuolustusta kohtaan ilman sen suurempia suunnitelmia voi ajaa hakemaan upseeriksi. 

Varsinkin rajavartiolinjan koulutusta Korhonen kehuu monipuoliseksi ja antoisaksi.

– Rajavartiolaitoksen opinnot ovat olleet monipuolisia erityisesti sen suhteen, että esimerkiksi operatiivinen toiminta tulee uutena asiana, kun alkaa täällä opiskelemaan. Opinnoissa on tullut paljon uutta asiaa ja niissä on alkanut oppimaan minkälainen laitos Rajavartiolaitos on sekä toimijana että työnantajana. Siinä on tullut paljon asiaa päivittäisessä operatiivisten tehtävien opettelussa ja ne ovat olleet mielenkiintoisia ja avanneet paljon näkemyksiä.

Kadettikurssilaiset harjoittelevat metsikössä.

Monipuoliset työllistymismahdollisuudet

Kuten kaikissa opinnoissa, myös sotatieteissä tavoitteena on työllistyminen opiskelijaa itseään kiehtovaan ja innostavaan vakituiseen virkaan. Siinä missä Puolustusvoimien opintolinjan urapolku on varsin selkeä ja yksiselitteinen, tarjoaa Rajavartiolaitos enemmän monipuolisuutta ja valinnanvapautta tulevaisuuden työnkuvaan. Korhonen on valmistumassa vartioasemalle rajaupseerin tehtäviin, eikä motivaatiosta ainakaan tule olemaan pulaa.

– Odotan pääseväni haastamaan itseni ja oppimaan niitä asioita, mitä meille täällä koulussa on kerrottu. Nimenomaan se uuteen toimintaympäristöön ja uusiin työtehtäviin opetteleminen sekä niiden asioiden hallitseminen työelämässä motivoi minua paljon. Odotan pääseväni haastamaan itseäni uuden edessä. Oma ajatukseni on se, että oppiminen alkaa vasta kun pääsee itse töihin eli tulevaan työarkeen ja -rutiineihin kiinni.

Teksti: Otto Haikola
Kuva: Kristian Karppinen
Viestintävarusmiehet, RVLE

Lue lisää:

Vartiolaivat osana merikadettien koulutusta | Rajamedia

Intohimo ja tosi-tv-ohjelma saivat hakemaan Kadettikouluun | Rajamedia

Sukeltajana merivartiostossa | Rajamedia

Toteutunut unelma | Rajamedia