Merellä Sukeltajana merivartiostossa
Monipuolisuus on ensimmäinen sana mikä tulee mieleen omasta työnkuvastani, kertoo Länsi-Suomen merivartioston sukellusupseeri. Työskentelen ulkovartiolaivalla, ja päätyöni lisäksi toimin merivartioston operatiivisena sukeltajana. Merivartiostossa on laaja tehtäväkenttä, joka kattaa meripelastuksen, rajavalvonnan ja ympäristövahinkojen torjunnan sekä viranomaisyhteistyön saaristossa, maanpuolustustyötä unohtamatta. Sukeltajan tehtävät mukailevat näitä merivartioston päätehtäviä.
Olosuhteet vaihtelevat todella paljon, sillä toiminta-alue on meillä Länsi-Suomessa Hangosta Ouluun. Mitä lähempänä ollaan rannikkoa ja jokia, sen huonompi näkyvyys yleensä on, usein nolla. Ulkomerellä ja viileän veden aikaan näkyvyys voi taas olla erittäin hyvä. Vesi on lähes poikkeuksetta kylmää kesällä ja talvella, ainakin kun ollaan muutaman kymmenen metrin syvyydessä.
Varusteet meillä on erittäin hyvät ja sopivat kaikkiin Itämeren olosuhteisiin. Sukelluslaitteita on erilaisia, omavaraisia ja kypärälaitteistoa. Lisäksi käytän sukellusrobottia ja erilaisia työkaluja.
Teemme paljon yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Se sisältää harjoitustoimintaa sekä operatiivisia tehtäviä, joita tehdään PTR-sopimusten mukaisesti (Poliisi-Tulli-Rajavartiolaitos). Tässä työssä näkee myös traagisia ihmiskohtaloita, niin onnettomuuksia kuin rikoksen uhreja. Vaikka tehtävät ovat välillä raskaita, hyvässä työporukassa on aina mukava tehdä töitä.
Sukeltajan työ on vienyt erilaisille matkoille ja tehtäville Suomen rannikoille pohjoiseen, etelään, itään ja länteen, ulkomerelle sekä sisämaahan jokiin, järviin, soille ja lampiin. Vaikka takana on kymmenen vuotta, tuntuu siltä, että on hyvässä alussa.