Hyppää sisältöön

Merellä Toteutunut unelma

Suomessa on vuodesta 1995 lähtien ollut myös naisille mahdollista osallistua asepalvelukseen. Se antaa tasa-arvoisia mahdollisuuksia kaiken tasoiseen urasuunnitteluun, ja moni on tähän mahdollisuuteen jo tarttunut. Naisten suuntautuminen upseerin uralle ei ole enää harvinaista. Tämä oli myös Kiira Kiikerin pitkäaikainen unelma, joka alkoi hahmottua jo todella aikaisessa vaiheessa. Hän lähti sotilasuralle ja valmistui sotatieteiden kandidaatiksi.
17.12.2021 13.39
Kiira Kiikeri virkapuvussa.

Nyt Rajavartiolaitoksessa, Suomenlahden merivartiostossa työtään tekevä luutnantti Kiikeri joutui näkemään vaivaa päästäkseen tavoitteeseensa eli Maanpuolustuskorkeakouluun. Ensimmäisen haun jälkeen hän hankki käytännön työkokemusta sotilaan ammatista ja samalla se myös vahvisti hänen tahtotilaansa hakeutua uudelleen korkeakoulutukseen. Toisella kerralla hän onnistui ja pääsi merivoimiin, vaikka merellistä taustaa ei juurikaan ollut. 

Vuonna 2019 merikadetti Kiira Kiikeri valittiin yhdeksi niistä harvoista, jotka saivat kunnian toimia Puolustusvoimien ylipäällikön, tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton kunniakomppaniassa paikan päällä presidentinlinnassa. 

Vihdistä kotoisin oleva luutnantti Kiikeri päätyi sotilasurallaan Rajavartiolaitoksen palvelukseen.

Mikä Rajalla on sellaista, mikä sai valitsemaan palveluksen ja uran Rajalla eikä esimerkiksi Puolustusvoimilla? 

”Kyllähän sitä mietti hyviä ja huonoja puolia kummastakin organisaatiosta. Lopulta totesin, että Rajalla saan tehdä päivittäin operatiivisia ja minua enemmän innostavia tehtäviä. Pidän upseerin uramahdollisuuksista Rajalla, sillä vaihtoehtoja on rikostorjunnasta vartiolaivan päällikkyyteen ja kaikkea siltä väliltä”, punnitsee Kiikeri.

Voitko kuvailla, mikä erityisesti tehtävissäsi on kiinnostavinta ja mikä saa päivittäistyön tuntumaan innostavalta? 

”Kiinnostavinta tähän asti on ollut se, että joka päivä tulee jotain uutta ja joka päivä huomaan, että olen jotain myös saanut sisäistettyä. Mikään päivä ei ole samanlainen, eikä ikinä voi tietää mistä sitä itsensä löytää työvuoron aikana ”, Kiikeri toteaa.

Rajalla on myös paljon mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin tehtäviin. Onko Sinulla haaveita lähteä maailmalle suomalaisena ammattitaitoisena rajaupseerina? 

”En sano ikinä mihinkään ei koskaan. Tällä hetkellä haluan sisäistää nykyisen toimenkuvani mahdollisimman hyvin. Totta kai olen miettinyt kansainvälisiä tehtäviä mahdollisuutena. Saahan kansainvälisistä tehtävistä erinomaista kokemusta, jota reflektoida tulevissa työtehtävissä”, pohtii luutnantti Kiikeri.

Edustat nuorempaa rajaupseerisukupolvea - vieläkö perinteisellä Rajahengellä on merkitystä?

Luutnantti Kiikeri vastaa heti: ”Rajahenki on tosi juttu. Sen aisti jo ensimmäisenä päivänä, kun opinnot alkoivat Raja- ja merivartiokoululla, että kaikki kuuluvat samaan yhteisöön. Itse koen Rajahengen asiana, joka yhdistää vanhemman ja nuoremman polven. Jokaisella on sama agenda ja jokainen edustaa samoja arvoja.”

Olet selvästi eteenpäin katsova ja varsin periksiantamaton, mitä tulee mm. unelmiin ja niiden toteuttamiseen. Rajallahan on rajaupseerille lähes rajattomia mahdollisuuksia, ja kenties joku päivä meillä on nainen päällikkönä. Mitä näkyy luutnantti Kiikerin urapolulla tulevaisuudessa?

”Urapolkuni on vasta niin aluillaan, että sitä ei tiedä mikä työtehtävä vie mennessään ja mihin sitä lopulta päätyy. Unelmani olisivat mahdollisesti rikostorjunnan puolella, mutta toisaalta pitää myös pistää jäitä hattuun ja mennä sinne ”mihin käsky käy”.” 

Mitä harrastaa luutnantti Kiikeri vapaa-ajallaan? 

”Vapaa-ajallani tällä hetkellä kliseinen yleinen kuntoliikunta on suuressa suosiossa. Tarkoitus olisi aloittaa uusi harrastus tahi verestää vanhoja muistoja joko pallon potkimisen tai tatamin merkeissä. Urheilun lisäksi tykkään tuoda tasapainoa tähän menevään arkeen esimerkiksi käsitöitä tehden, syksyisin sienestäen tai muuten vain kotia laittaen”, summaa Kiira Kiikeri.

Mitä haluaisit viestittää muille työuraansa miettiville nuorille? Suosittelisitko tulemaan töihin tänne Mahdollisuuksien Rajalle? 

 ”Jos kiinnostavat ja monimuotoiset työtehtävät kiinnostavat, Rajavartiolaitos on erinomainen työpaikka siihen. Ei muuta kuin hakemaan joko raja- ja merivartijan peruskurssille tai Maanpuolustuskorkeakouluun!” kehottaa luutnantti Kiikeri.

Kiira Kiikeri sotilaan juhlapuvussa rantakalliolla.

 

Tämän vuoden virtuaalisessa itsenäisyyspäiväjuhlassa luutnantti Kiikeri pääsi jälleen osallistumaan juhlatunnelmiin – tällä kertaa YLEn ”Linnan juhlien Sohvabileiden” muodossa, YLEn juontajien haastateltavana. Linnan juhlien Sohvabileet-linkki ohjautuu uudelle välilehdelle YLE Areenaan.
Linnan juhlien Sohvabileet | Linnan juhlat 2021 | TV | Areena | yle.fi (Kiikeri haastateltavana kohdassa 27:45 – 36:10.)

Haastattelussa Kiikeri muisteli kokemuksiaan vuoden 2019 Linnan juhlista seuraavasti: 
”Linnan juhlista jäi ennen kaikkea keskustelut veteraanien ja lottien kanssa päällimmäisenä mieleen. Oli mahtavaa päästä tapaamaan niitä ihmisiä, joita syvästi kunnioittaa paikan päällä.” 

Terveisinä katsojille ja Suomen kansalle itsenäisyyspäivän kunniaksi Kiira lisäsi: 
”Vaalitaan tätä päivää mikä meille on annettu.. Ja aina pitää mennä kohti unelmia - niin kuin minäkin olen mennyt, että upseeriuralle uskalsin lähteä. Kannattaa tähdätä siihen, mitä uskaltaa unelmoida.”

Kiira Kiikerin muistoja itsenäisyyspäivän vastaanotolta kerrattiin myös YLEn artikkelissa (linkillä siirryt uuteen välilehteen ja yle.fi-verkkosivustolle): 
Kadetti Kiira Kiikerin sotilasuran kohokohta oli itsenäisyyspäivä, joka alkoi jumpalla aamuyön aikaan ja huipentui kohtaamiseen Linnassa (yle.fi)