Merellä Intohimo ja tosi-tv-ohjelma saivat hakemaan Kadettikouluun
Tuukka Varakas opiskelee Kadettikoulussa nyt viimeistä vuottaan ja on saapunut haastatteluun kesken oppitunnin Raja- ja merivartiokoululla Immolassa.
- Olen aina ollut kiinnostunut merellisestä toimintaympäristöstä ja nauttinut vesillä olemisesta, kertoo Varakas iloisesti, kun häneltä kysytään, mikä sai hakeutumaan Kadettikouluun merivartio-opintosuunnalle.
Varakas suoritti varusmiespalveluksensa maavoimissa Kainuun prikaatissa ja jäi sinne myös töihin vuodeksi varusmiespalveluksen jälkeen. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta jutulta, vaan Varakas päätti lähteä hakemaan uusia tuulia.
- Selailin, mihin voisin hakea ja tulin tänne. Olin myös katsonut Pohjantähden alla -ohjelman jakson, jossa Arman Alizad vieraili vartiolaiva Turvalla. Siitä sain kipinän ja aloin miettiä, että tämä hommahan on aika siistiä, pohtii Varakas.
Opiskelu on sujunut Varakkaan mielestä hyvin. Hänen niin kuin jokaisen kadetin ensimmäinen vuosi kului Santahaminassa, Helsingissä. Nyt kolmantena vuotena on opintoja ollut ympäri Suomea. Merenkulkukoulutusta on annettu Turussa. Rajavartiomiehen toimivaltuuksiin tähtäävä koulutus, kuten voimankäytön koulutus ja lakiopinnot, annetaan Raja- ja merivartiokoululla Imatralla. Osan opinnoistaan merivartio-opintosuunnan kadetit käyvät myös Merisotakoululla Helsingissä.
Merivartio-opintosuunnalla opintojen painopiste on merenkulussa. Vaadittavien vahtiperämiehen pätevyyskirjojen saamiseen tarvitaan kokemusta mereltä, ja niiden saaminen vaatii runsaasti aikaa. Päiviä merellä kertyy paljon.
- Opiskelemme rajavartiomiehen toimivaltuuksiin tähtäävässä koulutuksessa myös muita tulevana virkamiehenä vaadittavia tietoja ja taitoja. Kun valmistumisen aika koittaa ja kadetin arvomerkit revitään hihasta pois, olemme valmiita siirtymään työelämään jatkamaan oppimista, Varakas toteaa.
Ensi syksynä Varakas valmistuu luutnantiksi ja aloittaa työskentelyn joko Suomenlahden tai Länsi-Suomen merivartiostossa. Kummassa merivartiostossa hän aloittaa, selviää pian, kun kadetit valitsevat kolmannen opiskeluvuotensa syksyllä hallintoyksikköpaikat. He pääsevät valitsemaan tulevan hallintoyksikkönsä opintomenestyksen osoittamassa paremmuusjärjestyksessä.
Myöhemmin kadetit saavat tietää myös tarkemmin tulevan työyksikkönsä eli aloittavatko he työuransa esimerkiksi vartiolaivalla vai merivartioasemalla. Ennen valmistumistaan kadetit pääsevät työharjoitteluun tuleviin työpaikkoihinsa. Varakkaan sormet syyhyävätkin jo päästä kunnolla töihin:
- Odotan, että pääsee tekemän kunnolla sitä, mitä on viimeisen kolmen vuoden aikana opiskellut. Odotan päivittäistoimintaa, ja että pääsen auttamaan merellä apua tarvitsevia.
Elämää vartiolaivalla
Entä minkälaisia ajatuksia tuleva työura herättää Varakkaassa?
- Merellinen toimintaympäristö kiinnostaa minua. Se on hyvä, koska tulevat työtehtävät tulevat olemaan merellä päivittäin.
Lisäksi Varakas pitää työaikoja hyvänä. Esimerkiksi vartiolaivoilla ollaan kymmenen päivää töissä ja kymmenen päivää vapaalla. Varakkaan mielestä tällainen rytmitys sopii hänelle, vaikka työpäivinä merellä on kokoaikaisesti sidottuna siihen.
Merellä oleminen ei kuitenkaan ole pelkästään työtä kellon ympäri, vaan työaikaa on noin kymmenen tuntia päivässä ja loppuaika ollaan meripelastusvalmiudessa. Vartiolaivoilla on myös kuntosali, jossa tavallisimmat kuntosaliliikkeet ja juokseminen onnistuu, joten kunnostaan voi pitää huolta. Pitkillä vapailla ehtii sitten edistää omia projekteja ja harrastaa.
Lähes miltä pohjalta tahansa pystyy hakeutumaan merivartio-opintosuunnalle. Kaikki opetetaan koulussa alusta alkaen. Esimerkiksi vaikka Varakas on veneillyt paljon, ei hän ollut ennen koulua liikkunut lainkaan merelle, vain järvillä.
- Jos vesillä liikkuminen on intohimo, josta voi kuvitella itselleen ammatin, kannattaa ehdottomasti hakea Kadettikouluun laivasto-opintossuunnalle ja sitä kautta merivartio-opintosuunnalle, hän tiivistää lopuksi.
Kuva: Aaro Nuoramo