Hyppää sisältöön

Merellä Öljyntorjuntavalmiutta kehitetään Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla ympäristövahinkojen torjunnasta vastaa tällä hetkellä Ahvenanmaan maakuntahallitus. Tarkoituksena kuitenkin on, että Rajavartiolaitos ottaa vastuun pelastustoiminnasta alusöljyvaurioiden ja kemikaalionnettomuuksien yhteydessä sekä näiden koordinoinnista uloimmilla merialueilla.
3.4.2024 8.49
Musta öljyntorjunnan välinekontti meren rannassa.

Vuodenvaihteessa Kökariin sijoitettiin öljyntorjuntavälineistöä Ahvenanmaan maakunnan valmiuden nostamiseksi. Paikka on valittu sen mukaan, että sieltä pääsee mahdollisimman nopeasti ulommille merialueille onnettomuuden sattuessa.

Välineistö koostuu yhteensä 800 metrin pituisesta öljyntorjuntapuomista, joka on jaettu neljään puomiin ja välinekontti on sijoitettu siten, että puomit on helppo vetää veneellä vesille sen jälkeen, kun ne on täytetty maissa. Puomeja voi sitten käyttää joko päästön rajaamiseen tai öljyn keräämiseen vartiolaivalle öljyn puhdistamiseksi.

Vuoden aikana välineistön käyttöä harjoitellaan yhteistyökumppaneiden kanssa, jotta onnettomuuden sattuessa käyttö on mahdollisimman tehokasta. Yhteistyö on välttämätöntä ympäristövahinkojen torjunnassa, jotta voimme tehokkaasti suojella saaristoamme ja sen ekosysteemiä.

Ahvenanmaalla ympäristövahinkojen torjunnasta vastaa tällä hetkellä Ahvenanmaan maakuntahallitus. Sopimusasetuksen tarkoituksena on, että Rajavartiolaitos ottaa vastuun pelastustoiminnasta alusöljyvaurioiden ja -kemikaalionnettomuuksien yhteydessä sekä näiden koordinoinnista Ahvenanmaan merialueella liikennealue II:n ulkopuolella, eli toisin sanoen ulommilla merialueilla, juuri niin kuin muuallakin Suomessa jo toimitaan.

Sopimusasetus: Sopimusasetuksella voidaan valtion hallinnolle kuuluvia tehtäviä siirtää Ahvenanmaan maakunnan viranomaiselle taikka vastaavasti maakuntahallinnolle kuuluvia tehtäviä siirtää valtion viranomaiselle. Lähde: Tieteen termipankki

Teksti: Andreas Brink

Kuva: Jacob Söderman

 

Lue lisää:

Merivartijana Ahvenanmaalla | Rajamedia

Satelliittihavainnosta meren pohjaan – kansainväliset öljyntorjuntaharjoitukset ovat suuri kokonaisuus | Rajamedia

Rikostorjuntayksikkö tutkii veteen päästettyjä haitallisia aineita | Rajamedia