Maalla Mistä tunnistaa Rajavartiolaitoksen rikostutkijan?
Rikostukijat kuulustelevat epäiltyjä, todistajia ja asianomistajia. He etsivät todisteita rikosepäilyn vahvistamiseksi tai poissulkemiseksi. Esitutkintapöytäkirjan koko vaihtelee riippuen rikosnimikkeestä ja siitä, kuinka paljon on kuulusteluita ja muita todisteita. Sivumäärältään pöytäkirjat ovat olleet minimissään noin yhdeksän sivua ja isoimmat pöytäkirjat ovat olleet yli 1000 sivuisia. Valmis pöytäkirja lähetetään syyttäjälle syyteharkintaa varten.
Rikostutkija voi toimia myös satamissa tai lentokentällä tekemässä valvontaa, tällöin siviilivaatetuksen päällä on yleensä myös Rajavartiolaitoksen tunnisteliivit. Purjehduskaudella rikostutkijan voi tavata myös partioveneestä suorittamassa vesiliikennevalvontaa.
Suomenlahden merivartioston rikostutkintaa työllistävät erityisesti ihmissalakuljettajat ja väärentäjät, sekä purjehduskaudella merialueella tapahtuvat vesiliikennejuopumukset, törkeät ylinopeudet ja kolarit.
Rikostutkinnassa tehdään kansainvälistä yhteistyötä ja rikostutkijat ovat käyneet kotietsinnöillä mm. Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa. Rikostutkija tekee lähes päivittäin yhteistyötä Europolin kanssa, sillä ihmissalakuljetus ja väärennykset liittyvät usein kansainväliseen rikollisuuteen.
Teksti ja kuvat: Mikko Peltola