Hyppää sisältöön

Maalla Yhdyshenkilöt kouluttavat lentoyhtiöitä laittoman maahantulon ehkäisemiseksi

Lentoyhtiöt haluavat osaltaan estää laitonta matkustamista ja tietää keitä heidän kyydissään liikkuu. Rajavartiolaitoksen johdolla järjestettiin koulutustapahtuma Istanbulin lentokentällä, jonka tarkoituksena on vähentää laitonta maahantuloa Pohjoismaihin ja tukea lentoyhtiön mahdollisuuksia ennaltaehkäistä vilpillistä matkustamista.
16.6.2022 15.54
Ryhmäkuva, ryhmän keskellä lentokoneen pienoismalli.

- Koulutuksen järjestäminen ei ollut helppoa, mutta lopputulos oli loistava, kertoo Rajavartiolaitoksen kiertävä yhdyshenkilö Pekka Salonen, joka vastasi järjestelyistä. 

Koulutus pidettiin Istanbulissa Aasian puolella Sabiha Gokcen (SAW) lentokentällä Pegasus-lentoyhtiölle, joka on avannut uuden reitin Istanbulista Helsinkiin. Koulutuksessa käsiteltiin esimerkiksi jokaisen Pohjoismaan omat matkustusasiakirjat, kuten passit, viisumit ja oleskeluluvat. Lisäksi käytiin läpi liikenteenharjoittajien velvollisuuksia, kun he kuljettavat matkustajia sekä keinoja kehittää yhteistyötä lentoyhtiöiden ja viranomaisten välillä.

- Lentoyhtiön henkilökunnan korkea motivaatio koulutuksessa sekä muutamien osallistujien osalta erityinen ammattitaito jäivät hyvin mieleen, Salonen kertoo.

Istanbul oli kouluttajille jo tuttu paikka, sillä vuonna 2019 ennen Covid-19-pandemiaa Istanbulin Euroopan puolella (IST) pääkentällä järjestettiin vastaava koulutus Turkish Airlines -lentoyhtiölle.

Pohjoismaisessa yhteistyössä monia etuja

Koulutukset ovat pohjoismaista yhteistyötä parhaimmillaan: kouluttajia oli Suomen lisäksi Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta. Kaikista maista oli mukana yksi asiakirja-asiantuntija ja yksi yhdyshenkilöä vastaava toimija, joka työskentelee liikenteenharjoittajien kanssa laittoman maahantulon estämiseksi. 

- Pohjoismaiseen yhteistyöhön mukaan luettuna lentoyhtiöt pätee kaikki voittaa -periaate. Se on sujuvaa ja toimintamallit ovat hyviä. Lisäksi mailla on yhtenäisiä tavoitteita laittoman maahantulon estämisessä ja maihin operoivat samat lentoyhtiöt ja matkustajaprofiili on samanlainen, Salonen kuvailee. 

Lentoyhtiö myös arvosti yhteistyössä pidettyä koulutusta, sillä heille oli hyödyllistä perehtyä yhdellä kertaa usean maan käytäntöihin. 

Ihmisiä istuu luokkahuoneessa. Yksi pitää esitelmää edessä.

Koulutuksessa käsiteltiin esimerkiksi jokaisen Pohjoismaan omat matkustusasiakirjat, kuten passit, viisumit ja oleskeluluvat.

Koulutus keräsi paljon kiitosta. Jatkuvana tavoitteena on, että laitonta maahantuloa pystyttäisiin ehkäisemään jo lähtökohteen lentokentällä. Koulutuksessa kehitettiin yhteistyötä lentoyhtiön lähtöselvityksen, porttitarkastusten ja asiakirjatarkastustiimin kohdemaiden viranomaisten kesken.

Saman mallin koulutusta on tarkoitus myös tarjota Turkin rajapoliisille Istanbulin lentokentällä.  Koulutusmallista kehitetään mahdollisesti myös jatko-osa, jossa keskitytään tarkemmin profilointitaitoihin.

Yhdyshenkilöt torjuvat rajat ylittävää rikollisuutta

Rajavartiolaitoksen yhdyshenkilöt ovat linkkejä Suomen ja eri maiden välillä. Työssä keskeistä on rajat ylittävien rikosten torjunta, kuten laittoman maahantulon ennaltaehkäisy Suomeen ja Schengen-alueelle.

Pekka Salonen on ainoa kiertävä yhdyshenkilö, mikä tarkoittaa, että laaja toiminta-alue kattaa mm. Suomeen saapuvien lentojen lähtöasemat ja Suomen viisumeita sekä oleskelulupia myöntävät/käsittelevät suurlähetystöt alueilla, joilla ei jo toimi Suomen yhdyshenkilöä.

Lisäksi yhdyshenkilöt tukevat liikenteenharjoittajia Suomeen suuntautuvilla lennoilla, kouluttavat lähtöasemilla erityisesti silloin, kun Suomeen avautuu uusi lentoreittien EU:n ulkopuolelta sekä tukevat liikenteenharjoittajia lähtöselvityksissä laittoman maahantulon estämiseksi. Tehtäviin kuuluu myös tilannekuvan ylläpitämistä, raportointia sekä laajasti yhteistyötä esimerkiksi Ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston kanssa.