Hyppää sisältöön

Merellä Merivartiokoira on todellinen kymmenottelija

Merivartiokoirat ovat rajatarkastuskoiria, jotka ovat myös erikoistuneet henkilöetsintätehtäviin meriolosuhteissa. Koirien uskomattoman hajuaistin ansiosta ne ovat esimerkiksi pelastaneet ihmishenkiä ja löytäneet isoja määriä laittomia aineita sekä Suomessa että ulkomailla. Merivartiokoiran kanssa työskentelystä kertoo lisää saksanpaimenkoira Cenan ohjaaja.
24.10.2022 14.51
Koira istuu veneen kannella. Vene on laiturissa.

Cena on pian 9-vuotias saksanpaimenkoira. Se työskentelee Vallgrundin merivartioasemalla yhdessä ohjaajansa kanssa. Cenan ohjaaja on tehnyt pitkän uran Rajavartiolaitoksessa ja päätyi koiranohjaajaksi, koska on aina ollut kiinnostunut koirien kanssa harrastamisesta ja työskentelystä. 

Merivartiokoiran tärkeimmät työtehtävät ovat alustarkastukset, henkilöetsintä varsinkin saaristossa sekä rajatarkastuksien tukeminen. Työtehtäviin kuuluu lisäksi esineiden ja huumeiden laittomien tuotteiden etsintää sekä muun toiminnan tukemista.

Merivartiokoira on oikea kymmenottelija ja sen voidaan sanoa olevan rajatarkastuskoira, joka on erikoistunut myös henkilöetsintätehtäviin meriolosuhteissa. Koirien suurin etu on erinomaisen hajuaistin hyödyntäminen.

Koira ja ohjaaja laivan konehuoneessa.

Cena tarkastamassa konehuonetta

Merivartiokoirat koulutetaan periaatteessa samalla tavalla kuin maastorajalla työskentelevät koirat, paitsi merivartiokoirien kohdalla panostetaan enemmän koiran ilmavainutyöskentelyyn, eli koiran kykyyn etsiä hajua tuulen avulla. 

Cenan ohjaajan mukaan mieluisinta koiran kanssa työskennellessä on päästä tekemään tärkeää työtä yhdessä koiran kanssa ja huomata, miten uskomaton koiran hajuaisti on. Haastavinta koiranohjaajana työskentelyssä on onnistua ohjaamaan työparia niin hyvin, että koiralla on mahdollisuus onnistua.

Onnistumisen kokemuksista Cenan ohjaaja mainitsee pari tapausta. 

-    Cena sai pitkän, noin neljän tunnin etsinnän jälkeen jäljen kadonneesta ihmisestä ja sen jälkeen jäljesti erittäin haastavassa maastossa niin kauan, että kadonnut ihminen löytyi. 

Toinen esimerkki liittyy huumeiden kätkemiseen.

-    Cena merkkasi vahvasti ajoneuvon rajatarkastuksen yhteydessä, jossa tarkempien tutkimuksien jälkeen paljastui, että ajoneuvon rakenteisiin oli kätketty suuria määriä huumausaineita. 

Ilman koiran ilmiömäistä hajuaistia molempien tapausten lopputulos olisi voinut olla toinen.

Koira istuu rajanylityspaikalla. Taustalla näkyy autoja. Kuva otettu yöllä.

 

Lue lisää:

Koiraohjaajan työssä koukuttaa monipuolisuus | Rajamedia

Sofia Lakan työparille Nalalle työ on leikkiä | Rajamedia

Vallgrundin merivartioasema esittäytyy | Rajamedia