Hyppää sisältöön

Sofia Lakan työparille Nalalle työ on leikkiä

Lieksan rajavartioaseman nuorempi rajavartija Sofia Lakka kasvattaa itselleen työparia saksanpaimenkoiranarttu Nalasta. Koira on rajavartijalle paitsi kollega myös perheenjäsen. Luottamuksen rakentaminen aloitetaan varhain.
18.6.2021 12.33
Rajavartija Sofia Lakka pitää sylissään saksanpaimenkoiranarttu Nalaa, taustana kesäistä metsää

Sofia Lakka vastaa puhelimeen kotonaan hieman hengästyneenä. Haastatteluhetkellä 15-viikkoinen Nala on leikkisällä tuulella. Nuoren koiran kasvatus on kokopäivätyötä.  Lakka on kuitenkin tyytyväinen: vuosien opiskelu toi tulosta, ja hän sai kasvatettavakseen oman rajakoiran. Koiran kouluttaminen osaavaksi rajakoiraksi on palkitseva tehtävä.

Sofia Lakka on työskennellyt Rajavartiolaitoksella neljä vuotta. Hän hakeutui Raja- ja merivartiokouluun ystävän rohkaisemana. Jo armeijan aikana Rajavartiolaitos kävi mielessä uravaihtoehtona, ja kun ovet Raja- ja merivartiokouluun aukenivat, valinnasta tuli selkeä. Lakka tiesi myös alusta alkaen haluavansa nimenomaan Pohjois-Karjalan hallintoyksikköön. Raja- ja merivartiokoulun opiskelijat pohtivat jo opiskeluaikanaan mahdollista työpaikkaansa. Jokaiselle valmistuneelle on olemassa työ. Kuopiolaissyntyinen Lakka päätyi Lieksaan ja viihtyy erinomaisesti.

Työ on yllättänyt positiivisesti monipuolisuudellaan.
-    Ennakolta minulla ei ollut hirveästi tietoa siitä, millaista työ on. Parasta on ollut tähän koirahommaan pääseminen.
Koiranohjaajaksi Lakka pääsi perehtymällä asiaan ensin koirankoulutuspäivillä. Sitä seurasi ohjaajaharjoittelu, ja keväällä 2021 Lakka sai oman pennun. Kotona Lakalla on 9-vuotias suomenlapinkoira Uti. 
-    Pennun kouluttaminen alusta saakka virkakoiraksi on kuitenkin erityinen juttu, Lakka pohtii.


Rohkea, utelias, reipas rajakoira

Rajakoiran koulutus on monivaiheinen prosessi. Koirat ovat saksanpaimenkoiria, labradorinnoutajia ja belgianpaimenkoira malinoiseja. Ne voi hankkia mistä vain, mutta useimmiten tiedossa on kasvattaja, jolta saa rajakoiriksi käyviä koiria. Luonne on tärkeä asia. 
-    Jo 5-6 – viikkoisesta koirasta näkee, onko sillä rajakoiran ominaisuuksia. Sen tulee nauttia leikistä, avoimuus ja hyvä ruokahalu ovat tärkeitä. Lisäksi täytyy olla rohkea ja reipas. 
Sofia Lakan työpari Nala vaikuttaa lupaavalta ohjaajansa mielestä.

-    Nala on tosi hyvän oloinen. Ruoka maistuu, lelu kiinnostaa, ja vaikka virtaa riittää, se osaa myös rauhoittua. Sekin on tärkeä ominaisuus rajakoirassa. 
Seuraava askel otetaan vuoden iässä, jolloin koirasta otetaan röntgenkuvat, joissa näkyy, onko koiralla fyysisiä ongelmia, jotka voisivat estää rajakoiran uran. 
Varsinainen ura alkaa aikaisintaan 1,5 – 2-vuotiaana, jolloin koira läpikäy käyttöönottotarkastuksen. Sen jälkeen koira on valmis työtehtäviin. Rajakoira eläköityy tavallisimmin noin kymmenvuotiaana. 

Sofia Lakan rajankoiranalku Nalan käyttöönottotarkastus on näillä näkymin vuonna 2022.  Valmistautuminen siihen alkaa varhain. Tärkein on koiran ja ohjaajan välinen suhde.
-    Koiran kanssa leikitään ja sitä palkitaan hyvistä suorituksista. Koiran tulee oppia, että ohjaajalta tulee hyviä asioita. Opiskelemme yhdessä ympäristöä, erilaisia pintoja, portaita, autossa olemista. Lisäksi tottelevaisuus: luokse tulo, istuminen ja maahan meno ovat tärkeitä, samoin yksinoloon tottuminen. 

Lopulta koiralle opetetaan esineiden ja ihmisten jäljen löytämistä. 
-    Tärkeintä on täydellinen keskinäinen luottamus ja tietenkin se, että koiralla on mukavaa. Rajakoiralle työ on leikkiä. 
Haastatteluhetkellä 15-viikkoinen Nala harjoittelee irrottamista. Irrottamalla lelusta Nana saa toisen lelun.  Ja koska Nala on vielä pentu, Sofia Lakka on ollut muutaman viikon kotona sitä kouluttamassa. Rajavartiolaitoksen koiranohjaajalle koirankoulutusaika on työaikaa. 
-    Tottakai tämä on paitsi työ myös elämäntapa. Koiran kanssa ollaan töissä ja vapaalla. 
Sofia Lakan tulevaisuuden urahaaveet liittyvätkin Nalaan.
-    Toivon, että viiden vuoden päästä olen yhä Lieksassa ja työskentelen Nalan kanssa. Tämä on hyvä työpaikka ja mukava työyhteisö. 
Sofia Lakka oli Lieksan ensimmäinen naispuolinen rajavartija. Miten hän rohkaisisi muita naisia rajavartijan uralle?
-    Rajavartiolaitoksessa on paljon eri työtehtäviä, joihin pystyy suuntautumaan. Ja vaikka tämä on miesvaltainen ammatti, tehtäviin ei kuulu mitään, mihin ei nainen täysipainoisesti pystyisi. Olemme kaikki samalla viivalla työssä, sukupuoltani en ole koskaan miettinyt, Sofia Lakka toteaa. 

Rajakoiranpentu Nalan päiväkirjaa voit lukea täältä Rajamediasta myöhemmin.