Hyppää sisältöön

Maalla Koiranpennusta työkykyiseksi rajakoiraksi

Rajakoirien koulutus vaatii paljon omistautumista niin koiranohjaajilta kuin koiriltakin. Pentujen koulutus aloitetaan jo parin kuukauden ikäisenä ja rajakoiraksi voi päästä suoritettuaan käyttöönottotarkastuksen ja tasotestit koulutuksen toisena vuonna.
13.9.2023 9.41
Koira makaa nurmikolla pallo suussa.

Lapin rajavartioston kaksi nuorta pentua, puolivuotias Hilla ja puolitoistavuotias Jallu harjoittelevat ahkerasti rajakoiran perustaitoja.

Rajakoiria tarvitaan moniin erilaisiin tehtäviin, niin maalla kuin merelläkin. Koiria käytetään rajojen valvonnan ja rajantarkastus tehtäviin, sekä alustarkastusten, meripelastustehtävien ja rajavartiotilanteiden hallinnan tukemiseen. Lisäksi koiria voidaan myös käyttää rikostorjunnan tukemiseen, sotilaallisen maanpuolustuksen tehtäviin, sekä virka-apuna esimerkiksi etsintä- ja pelastustehtävissä. Koulutuksen ja käyttötarkoituksen perusteella koirat jaetaan partiokoiriin, lisäkoulutettuihin partiokoiriin sekä valmiusjoukkuekoiriin.

Kaiken tämän pohjalla on kuitenkin perustaidot, joita aletaan harjoittelemaan jo ihan pentuna. Aluksi taitoja, kuten tottelevaisuutta, harjoitellaan leikin kautta. Puolivuotiaalle Hillalle paras palkinto onnistuneesta esineen ilmaisusta on leikki narupallon kanssa. Palkinto on kuitenkin yksilökohtainen, sillä toista herkku palkitsee enemmän kuin pallo.

Rajavartija ja rajakoria leikkivät pallolla metsässä.

Hyvä rajakoira on terve, avoin, varma eri ympäristöissä, utelias ja tasapainoinen, hyvä palautumaan sekä peloton. Mutta kuten ihmisillä, myös koirilla voi olla huonompia päiviä, jolloin harjoittelu ei suju ihan suunnitelmien mukaan. Myös koiranohjaajan on hyvä olla avoin ja utelias, jotta koulutus etenee, vaikka päivän suunnitelma muuttuisikin. Esimerkiksi Hillan oli tarkoitus harjoitella esineen ilmaisua, mutta palloleikki kiinnostikin enemmän. Koirat eivät mene epäonnistumisesta pilalle, vaan tilanteeseen tulee sopeutua ja harjoitella sitten jotain muuta, kuten lelusta irti päästämistä.

Hyvä rajakoira on terve, avoin, utelias sekä peloton.

Puolitoistavuotias Jallu on selkeästi Hillaa pidemmällä koulutuksessa. Koiranohjaaja teki aamupäivällä jäljen, jonka varrelle hän tiputteli pieniä esineitä metsään. Iltapäivällä Jallu päästettiin ajamaan jälkeä, joka osoittautui hieman helpoksi. Jallu seurasi muutaman tunnin vanhaa jälkeä erinomaisesti, mutta oli kuitenkin niin innoissaan, ettei huomannut joitakin reitille tiputettuja esineitä. Tällaiset virheet ovat vielä hyväksyttäviä, koska valmis rajakoira Jallu ei ihan vielä ole. Jallun on tarkoitus suorittaa käyttöönottotarkastus syksyllä.

Jallu harjoittelee myös henkilön etsintää ja ilmaisua. Maalihenkilö seisoi puun takana piilossa, kun Jallun koiranohjaaja lausui sanat: ”Rajavartiolaitos, päästän koiran vapaaksi.” Sitten Jallu säntää metsään etsimään maalihenkilöä ja hänet löydettyään alkaa haukkumaan merkiksi siitä, että onnistui tehtävässään. Koiria käytetään Lapin rajavartiostossa usein kadonneiden retkeilijöiden tai marjastajien etsintään, koska koskemattomassa metsässä ja haastavissa sääolosuhteissa varmin työkalu on edelleen koira.

Kaksi rajavartijaa ja rajakoira kävelevät metsätiellä.

Rajakoira on tärkeä työkaveri, mutta myös perheenjäsen koiranohjaajille. Heistä hitsautuu koiran 8-10 vuoden uran aikana tiivis parivaljakko. Alku voi kuitenkin olla raskas, varsinkin jos on kyseessä ensimmäisen henkilökohtaisen työkoiran kouluttaminen, kuten Hillan koiranohjaajalla. Muista koiranohjaajista on kuitenkin paljon apua, eikä näihin hommiin yleensä lähdetä, ellei ole jo jonkinlaista kokemusta koirien kanssa puuhailusta jo ennestään. Rajakoira on kuitenkin myös työväline, joten sen kouluttamiseen on tietty aikataulu sekä vaatimukset, jotka täytyy täyttää, toisin kuin kotikoirilla.

Rajakoira on tärkeä työkaveri, mutta myös perheenjäsen.

Koiranohjaaja saa kouluttaa koiraansa työajalla, mutta usein se ei riitä, vaan myös vapaa-aikaa tulee käytettyä koiran kanssa puuhailuun. Myös perhe voi jossain määrin osallistua koulutukseen. Joskus koulutuksen edetessä voidaan huomata, etteivät koiran ominaisuudet riitä sen kouluttamiseen rajakoiraksi. Hillasta ja Jallusta kuitenkin huokuu innostus ja tekemisen meininki, joten eiköhän niistä hyvät rajakoirat saada.

 

Lue lisää:

Koiraohjaajan työssä koukuttaa monipuolisuus | Rajamedia

Merivartiokoira on todellinen kymmenottelija | Rajamedia

Sofia Lakan työparille Nalalle työ on leikkiä | Rajamedia