Hyppää sisältöön

Maalla Kansainväliset komennukset parasta antia mihin Rajavartiolaitoksessa olen voinut hakea

Kansainväliset komennukset ovat olleet silmiä avaavia. Niiden mukana tuoma kokemus myös vaikuttaa omaan työskentelyyn positiivisesti. Ymmärrät paremmin eri maan kansalaisia, kun olet nähnyt heidän kulttuuria ja toimintatapoja, pohtii vanhempi rajavartija Sami Ruusunen.
12.8.2022 10.30
Rajavartija seisoo työasussa rakennuksen lasiovien edessä kädet puuskassa. Seinään on kiinnitetty nimikylttien lisäksi Puolan vaakuna, jossa on kotka.

Olen aina halunnut työskennellä ulkomailla ja sain tähän mahdollisuuden Rajavartiolaitoksen ja Euroopan meri- ja rajavartiostovirasto Frontexin kautta. Olen ollut Frontexin komennuksilla vuosina 2015−2022 kolme kertaa Puolassa, kahdesti Bulgariassa, Kreikassa ja Liettuassa, sekä kerran Italiassa.

Aloitin Rajalla marraskuussa 2004 ja olen työskennellyt koko urani Vainikkalan rajanylityspaikalla. Ensimmäiset pari vuotta työskentelin maastorajalla ja sitten siirryin rajatarkastustehtäviin. Toimin vuodesta 2008 vuoteen 2020 asiakirjatutkijana.

Kokemukseni ansiosta pääsin Suomen pysyvän joukon luokkaan 2 eli pitkälle CAT2-komennukselle ALDO-profiilin tehtävään (Advanced Level Document Officer). Profiilin työtehtävät liittyvät muun muassa väärennettyjen asiakirjojen tutkintaan (Frontex).

Haluaisin jatkossakin toimia kansainvälisissä tehtävissä. Tulevaisuus näyttää mitä tehtäviä on tarjolla ja mihin itsellä on mahdollisuus hakea.

Palkitsevinta on uusien kansainvälisten ystävien saaminen

Työympäristö ulkomailla on haastavampi, kun et ole niin sanotusti kotikentälläsi. Siihen kyllä tottuu nopeasti ja rajavartijan perustyöhän on samanlaista maassa kuin maassa.

Haastavinta omilla komennuksillani on ollut välillä eteen tuleva kielimuuri. On hankala integroitua paikalliseen työporukkaan, kun kommunikaatio ei onnistu. Tämänkin yli yleensä pääsee puhelimien tulkkiohjelmien avulla ja käsieleillä. 

Palkitsevinta komennuksissa on ollut uusien kansainvälisten ystävien saaminen. Monien kanssa olemme yhteyksissä vieläkin, vaikka yhteisistä komennuksista on jo vuosia. Yksi kolmen hengen Saksa/Alankomaat porukka tuli jopa käymään luonani Suomessa ja heidäthän piti tutustuttaa saunan ja avantouinnin saloihin.

Komennukset ovat olleet silmiä avaavia. Ruuhkat ja työolot muissa maissa ovat hieman erilaisia kuin Suomessa, joten isot ongelmat Suomessa eivät tunnukaan enää niin isoilta. Komennusten mukana tuoma kokemus myös vaikuttaa omaan työskentelyyn positiivisesti. Ymmärrät paremmin eri maan kansalaisia, kun olet nähnyt heidän kulttuuria ja toimintatapoja.

Suurin lisäarvo silti tulee eri maiden kollegoista, joiden kautta voi esimerkiksi nopeasti selvittää heidän maan asiakirjoihin liittyviä kysymyksiä. 

Suomalaista ammattitaitoa ja elämän mentaliteettia arvostetaan suuresti 

Suosittelen kansainvälisiä komennuksia kaikille, jotka haluavat rikastuttaa omaa työuraansa ja samalla hankkia kansainvälistä kokemusta. Voin rehellisesti sanoa, että komennukset ovat olleet minulle parasta antia mihin Rajavartiolaitoksessa olen voinut hakea.

Vainikkalan työporukalle ei tietenkään ole löytynyt vertaista!

Vinkkinä kansainvälisistä tehtävistä kiinnostuneille  voin sanoa, että maassa maan tavalla ei ole kulunut sanonta. Tuo osaamisesi esiin ja työskentele ahkerasti, mutta älä yritä tuputtaa paikallisille, kuinka Suomessa asiat hoidettaisiin. Sopeudu työympäristöön ja hoida hommasi kunnialla. Suomalaista ammattitaitoa ja elämän mentaliteettia arvostetaan suuresti muissa maissa!

Äläkä ikinä jännitä englannin kielen tasoasi. Voin sanoa, että suomalaiset ovat siinä aivan huippuluokkaa, vaikka kuvittelisitkin tasostasi jotain muuta.

Haasta itsesi ja hae kansainvälisiin tehtäviin. Tulet huomaamaan, että se on sen arvoista!

Kuva: Vanhempi rajavartija Sami Ruusunen komennuksella Puolan Hrebennen rajaylityspaikalla.

 

Lue lisää aiheesta:

Kansainvälisten komennusten konkari tähtää yhdysmieheksi | Rajamedia

”Kansainvälinen komennus antaa hyvät valmiudet tuleviin tehtäviin Rajavartiolaitoksessa” | Rajamedia

Komennus Kroatiassa antoi perspektiiviä rajavartijan työhön | Rajamedia