Hoppa till innehåll

På land Internationella kommenderingar det bästa jag har kunnat söka till hos Gränsbevakningsväsendet

Internationella kommenderingar har varit ögonöppnande. Erfarenheten som de fört med sig har även haft positiv inverkan på eget arbete. Du förstår dig bättre på olika nationaliteter, när du har sett deras kultur och verksamhet, konstaterar äldre gränsbevakare Sami Ruusunen.
12.8.2022 10.30
Gränsbevakaren står i sin uniform med armarna i kors framför byggnadens glasdörrar. På väggen vid sidan av namnskyltarna hänger Polands örnvapen.

Jag har alltid velat arbeta utomlands och jag fick möjlighet till det via Gränsbevakningsväsendet och europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex. Jag har varit på Frontex-kommenderingar mellan 2015–2022, tre gånger i Poland, två gånger i Bulgarien, Grekland och Litauen samt en gång i Italien. 

Jag började på Gränsen i november 2004 och har arbetat hela min karriär vid Vainikkala gränsövergångsställe. De första två åren arbetade jag vid terränggränsen och sedan flyttade jag mig till gränskontrolluppgifterna. Från 2008 till 2020 arbetade jag som dokumentundersökare. 

Tack vare min erfarenhet kom jag in på Finlands stående styrkas kategori 2, alltså på en lång CAT2-kommendering i ALDO-profils uppdrag (Advanced Level Document Officer). Profilens arbetsuppgifter inbegriper bland annat undersökning av förfalskade dokument. 

Jag skulle även i fortsättningen vilja arbeta med internationella uppdrag. Framtiden kommer att visa vilka uppdrag är tillgängliga och vilka jag själv kan söka till.

Det mest belönande är att få nya internationella vänner

Arbetsomgivningen är mer utmanande utomlands, när du inte är på din hemmaplan så att säga. Man vänjer sig dock fort med det och gränsbevakarens grundarbete är ju likadant i alla länder.

Det mest utmanande under mina kommenderingar har varit språkmuren som man ibland möter. Det är svårt att komma in på den lokala arbetsgruppen, när kommunikationen inte fungerar. Man överkommer detta dock oftast med hjälp av telefonernas tolkningsprogram och handgester. 

Det mest belönande på kommenderingar har varit att få nya internationella vänner. Med många håller vi fortfarande kontakt fast det har gått flera år sedan våra gemensamma kommenderingar. En tysk/nederländsk grupp på tre personer kom till och med och hälsa på hos mig i Finland och självklart skulle de bekantas med bastu och vinterbad.

Kommenderingarna har varit ögonöppnande. Trängsel och arbetsförhållanden är lite annorlunda än i Finland, vilket har fått Finlands stora problem att inte längre kännas så stora. Erfarenheten som kommenderingarna fört med sig har även haft positiv inverkan på eget arbete. Du förstår dig bättre på olika nationaliteter, när du har sett deras kultur och verksamhet. 

Största mervärdet ger ändå kollegor från andra länder som till exempel kan hjälpa med att snabbt reda ut frågor gällande dokument från deras hemland. 

Finsk yrkesskicklighet och livsmentalitet är högt uppskattade

Jag rekommenderar starkt internationella kommenderingar till alla som vill berika sin karriär och samtidigt skaffa internationell erfarenhet. Jag kan ärligt säga, att kommenderingarna har varit det bästa jag har kunnat söka till hos Gränsbevakningsväsendet.

Arbetsgruppen i Vainikkala har självklart inte hittat sin jämlike. :)

Som tips till dem som är intresserade av internationella uppdrag kan jag säga att ordspråket ”ta seden dit man kommer” inte är utslitet. Kom fram med din kunskap och arbeta hårt, men försök inte tvinga fram på lokalbefolkningen hur man skulle sköta saker och ting i Finland. Anpassa dig till arbetsomgivningen och sköt ditt arbete med ära. Finsk yrkesskicklighet och livsmentalitet uppskattas högt i andra länder!

Och var aldrig nervös över din engelskanivå. Jag kan säga, att finländare ligger i toppen av kunskaper i engelska, fast du själv skulle inbilla dig något annat av din nivå.

Utmana dig själv och sök till internationella uppdrag. Du kommer att märka, att det lönar sig!

Bild: Äldre gränsbevakare Sami Ruusunen på kommendering vid Hrebennens gränsövergångsställe i Poland.