Hyppää sisältöön

Maalla ”Kansainvälinen komennus antaa hyvät valmiudet tuleviin tehtäviin Rajavartiolaitoksessa”

Markus Kankare viihtyy kansainvälisissä tehtävissä, sillä erilaisessa työympäristössä oppii jatkuvasti uutta. Tällä hetkellä Kankare työskentelee Bulgariassa, joka on yksi kohdemaista kahden vuoden komennuksen aikana.
1.11.2021 15.27
Rajavartija Markus Kankare katsoo kameraan. Taustalla vitriini jossa vartiolaivoja.

Laaja alue, jonka maasto on haastavaa ja vaikeakulkuista. Näin Kankare kuvailee nykyistä työympäristöään, Kalotinan maarajaa Länsi-Bulgariassa. 

Kankareen työtehtäviin kuuluu maarajojen valvontaa, mihin sisältyy muun muassa ajoneuvo- ja jalkapartiointia Bulgarian ja Serbian rajalla.

Kansainväliset tehtävät ovat aina kiinnostaneet Kankaretta. Aiempaa kansainvälistä kokemusta hänellä on rauhanturvaoperaatiosta Libanonista.  

Bulgariaan hän lähti osana Suomen pysyvän joukon luokkaa 2, millä tarkoitetaan virkamiehiä, joita jäsenmaat ovat antaneet Euroopan raja- ja merivartiolaitos Frontexin käyttöön. Komennus kestää kaksi vuotta.

Frontex vaikutti Kankareen mielestä hyvältä vaihtoehdolta kehittää omaa ammattitaitoaan. Hakuprosessiin kuului kirjallinen hakemus ja haastattelu, joka pidettiin virtuaalisesti Varsovasta käsin kahden asiantuntijan kanssa. Muutaman kuukauden jälkeen hänelle tarjottiin paikkaa Bulgariasta.

Kansainväliset tehtävät ovat usein hyppy erilaiseen kulttuuriin ja uusiin toimintatapoihin. Bulgariassa komennuksensa alussa Kankare törmäsi korkeaan kielimuuriin:

− Harva työkavereistani puhui englantia. Paras keino ratkaista asia oli opetella itse bulgariaa. Kommunikointia auttaa myös venäjän kielen osaaminen, josta sain kokemusta Suomessa itärajalla työskennellessäni. 

Työparinaan hänellä on bulgarialainen virkamies, jonka kanssa työskentelyn Kankare kokee erityisen palkitsevana. 

Kun osaa kieltä edes hieman, on siitä paljon hyötyä. Se auttaa uusiin ihmisiin tutustumisessa ja yhteistyön rakentamisessa. 

Kärsivällisyys on myös tärkeä ominaisuus, sillä suunnitelmat voivat muuttua nopeasti. Lisäksi vaaditaan kykyä ymmärtää erilaisia työtapoja, joita kohtaa väistämättä, kun työskentelee ulkomailla.

Erilainen työympäristö pakottaa kuitenkin haastamaan itseään ja osaamistaan, mikä onkin kansainvälisten tehtävien suola. Työ on myös hyvin monipuolista.

− Työpaikka voi vaihdella useastikin komennuksen aikana, ja vastaan voi tulla työtehtäviä, joita ei välttämättä Suomessa pääse kokemaan. Lisäksi komennukset tarjoavat mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin.

Kankare kannustaa lähtemään kansainvälisille komennuksille, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. 

− Työelämässä kansainvälinen kokemus on todella arvostettua ja on jopa kaikkein opettavaisin kokemus. Työ on myös erittäin merkityksellistä.

Komennus on myös ainutlaatuinen mahdollisuus kerryttää runsaasti uutta kokemusta ja vahvistaa kielitaitoa. 

− Ne ovat todella arvokas lisä osaamiseen ja antavat varmasti hyvät avaimet tulevaisuuden tehtäviin Rajavartiolaitoksessa.

Lue lisää aiheesta:

Komennus Kroatiassa antoi perspektiiviä rajavartijan työhön

Rajavartijan ura on yhä kansainvälisempi

Rajavartiolaitos tekee Euroopan raja- ja merivartiolaitos Frontexin kanssa monipuolista yhteistyötä