Hyppää sisältöön

Maalla Uusia osaajia rajoille

Rajavartijan peruskurssi 31 valmistui 15.12.2023. Uudet raja- ja merivartijat valmistuivat poikkeukselliseen aikaan, sillä itäraja oli valmistumispäivän iltana sulkeutumassa jo toisen kerran tämän syksyn aikana.
19.12.2023 15.41
Rajavartijan peruskurssilta valmistuneet vannovat valaa kaksi sormea pystyssä. Kuva otettu takaapäin.

Peruskurssilta valmistui yhteensä 105 uutta raja- tai merivartijaa, joista 17 naisia. Rajavartijan peruskurssin päämääränä on kouluttaa toimivaltaisia, perusoikeuksia kunnioittavia sekä hyvät perustiedot ja -taidot omaavia Rajavartiolaitoksen arvoihin sitoutuneita rajavartijoita.

Opiskelijoiden opintomenestys oli erittäin hyvä. Kurssilaiset kokivat saaneensa hyvää oppia tulevia työtehtäviä varten ja odottivat innolla eteen tulevia työtehtäviä.

Valkoisia todistuksia pöydällä.

Kurssilaisten opintomenestys oli erittäin hyvä.

Vallitsevasta rajatilanteesta johtuen suurin osa peruskurssilaisista oli kurssin viimeiset viikot jo nimitettynä määräaikaiseen rajavartijan virkaan ja töissä rajoilla. Millaisia ajatuksia valmistuminen ja työelämään siirtyminen herättää?

- Vuosi kului todella nopeasti ja nyt on hieman haikea tunnelma, sillä meillä oli peruskurssilla todella hyvä porukka. Se oli ehkä parasta koko kurssilla. Itärajan tilanteen takia on ollut melko hektistä ja odotan, että sellaisena myös jatkuu, kertoo yksi valmistuneista.

- Valmistun hyvissä tunnelmissa. Työelämääkin on jo kuukausi takana. Työtehtäviin on kuulunut muun muassa partiointia ja valvontaa rajalla. Lisäksi on kerrattu esimerkiksi ensiapua ja joukkojen hallintaa. Parhaiten peruskurssilta ovat jääneet mieleen asiat, joissa olen päässyt ylittämään itseni: kylmäaltistus, voimankäyttöväline OC-sumutteen käyttö sekä ajoharjoitukset, pohtii toinen vastavalmistunut rajavartija.

Rajavartijaksi voi Suomessa valmistua vain rajavartijan peruskurssilta Raja- ja merivartiokoulusta. Rajavartijan peruskurssi antaa valmiudet nuoremman rajavartijan virkaan. Kurssilta valmistuvan palvelusarvo on nuorempi rajavartija tai nuorempi merivartija.

Kaksi henkilöä vartiossa patsaan vieressä. Kaksi seisoo patsaan edessä. Maassa on lunta ja on pimeää.

Päättäjäispäivä alkoi perinteisellä seppeleen laskulla Rajamiespatsaalle.

 

Lue lisää

Rajavartijakoulutus − Hae rajavartijan peruskurssille | Rajavartiolaitos

Työharjoittelussa Pohjois-Karjalan rajavartiostossa | Rajamedia

“Haaveista on alkanut tulla totta” | Rajamedia