Hyppää sisältöön

Maalla Ruskea baretti on ylpeyden aihe

Erikoisrajajääkärit harjoittelivat Jukajärven läheisyydessä. Seuraavaksi oli vuorossa useapäiväinen erikoisrajajääkärin testi, jonka läpäisystä saa palkinnoksi oikeuden käyttää erikoisrajajääkärin ruskeaa barettia.
16.11.2022 10.53
Maastopukuinen henkilö on polvillaan maassa kolmijalkaisen pienen laitteen takana.

Rajavartiolaitoksen erikoisrajajääkärikomppania on viettänyt taivasalla useita öitä, eikä nyt meneillään oleva ampumaharjoitus sen vuoksi erityisemmin rasita mieltä.

- Olemme olleet nyt kaksi päivää metsässä ja viikko tullaan olemaan, erikoisrajajääkäri, etunimellään esiintyvä Alex sanoo rennosti ruokalan oven edessä.

Tällä leirillä komppania saa nauttia sisällä tapahtuvasta ruokailusta, mikä on harvinaista herkkua. Alex kuitenkin toppuuttelee kysyttäessä mukavuuksista.

- Yleensä ollaan sammalikossa nukkumassa, siellä on vähän kylmempi, hän hymähtää.

Harjoituksen tavoitteena on opetella ja kerrata taistelutaitoja. Ammunnat pienissä ryhmissä sujuvat komppanialta jo erinomaisesti, mutta lisätoistot eivät koskaan ole pahitteeksi.

- Aika lailla tämä on tavallinen ampumaharjoitus. Lisäksi on kevytkertasinkoja, mitä jysäytellään, Alex avaa harjoitusta.

Nyt meneillään olevat tapahtumat eivät kuitenkaan ole kauaa komppanian mielissä. Tämän harjoituksen päätteeksi erkkarit aloittavat legendaarisen erikoisrajajääkärin testin suorittamisen. Komppanialta testataan kaikkea heille ensimmäisen puolen vuoden aikana opetettua, taistelu- ja selviytymistaidoista johtamistaitoihin.

Maastopukuinen henkilö nojaa esteeseen ja pitää olkapäällään sinkoa. Taustalla syksyistä metsää.

Erikoisrajajääkäri ampumassa raskaalla kertasingolla.

Testi on fyysisesti sekä henkisesti raskas, sillä unen määrä on vähäinen ja suoritettavat tehtävät fyysisesti vaativia. Läpäisystä saa palkinnoksi oikeuden käyttää erikoisrajajääkärin ruskeaa barettia.

Testin tarkempi sisältö on salattu tarkoin, eikä komppania tiedä, mitä heillä on edessään. Spekulaatio käy kuitenkin kuumana ennen nukkumaanmenoa.

- Varmasti tulee kylmä, ennustaa eräs erikoisrajajääkäri pimeässä teltassa.

- Ja märkä! hihkaisee toinen.

Kolmas erkkari teltan perältä vetäytyy mietteliääksi.

- Joka kerta kun menen lomille, on kotini vieressä kapakka, josta ihmiset katsovat, kun kävelen ohi vihreä baretti päässä. Ensi lomilla ruskean baretin kanssa veikkaan saavani heiltä ylpeitä nyökkäyksiä, hän pohtii.

Eikä suotta. Ruskea baretti on erikoisrajajääkäreille suuri ylpeyden aihe.

Erikoisrajajääkäriksi haku tapahtuu erityishaulla. Haku seuraavaan erään päättyy itsenäisyyspäivänä 6.12., minkä jälkeen järjestetään pääsykokeet vaativaan koulutukseen kykeneviksi katsotuille.

Erikoisrajajääkärikurssi alkaa vuosittain heinäkuussa eli toisessa saapumiserässä. Kurssin osallistujat valitaan tammikuun valintakokeen perusteella. Lisätietoja hakemisesta saa Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Teksti: Elias Juuti
Kuvat: Aaro Nuoramo
Rajavartiolaitoksen viestintävarusmiehet

 

Lue lisää aiheesta:

“Tätä parempaa yhteishenkeä ei voi olla” − erikoisrajajääkärit kertovat koulutuksestaan | Rajamedia

Yli äärirajojen, läpi pimeyden | Rajamedia