Hoppa till innehåll

På land Den bruna baretten är stoltheten för specialgränsjägarna

Specialgränsjägarna övade i närheten av Jukajärvi. Till näst börjar de ett test för specialjägare som varar i flera dagar. För ett godkänt avläggande av testet får man som belöning rätten att använda specialgränsjägarnas bruna barett.
16.11.2022 10.53
En person med armékläder ligger på knä på en skjutbana.

Gränsbevakningsväsendets specialgränsjägarkompani har tillbringat flera nätter under bar himmel och den nuvarande skjutträningen belastar dem därför inte.

- Vi har nu varit två dagar i skogen och vi kommer att vara här i en vecka, berättar specialgränsjägaren Alex avslappnat framför dörren till matsalen.

På detta läger får kompaniet njuta av måltider inomhus, vilket är ett sällsynt nöje. Alex dämpar då man frågar om bekvämligheter.

- Vanligtvis sover vi i mossen. Det är lite kallare där, småler Alex.
Syftet med övningen är att lära sig ytterligare och repetera stridskunskaper. Skjutningarna i små grupper går redan utmärkt för kompaniet, men tilläggsövningar skadar ju oss inte.

- Detta är bra mycket som en vanlig skjutträning. I tillägg har vi lätta pansarvärnsvapen som vi skjuter med, beskriver Alex övningen.

En person i armékläder skjuter i en skog.

De händelser som är igång kommer inte länge att vara i kompaniets tankar. I slutet av denna övning börjar specialgränsjägarna utföra det legendariska testet för specialgränsjägarna. Kompaniet testas med allt de lärt sig under det första halvåret, allt från strids- och överlevnadskunskaper till ledarförmåga.

Testet är tungt både fysiskt och psykiskt, eftersom mängden sömn har varit liten och de uppgifter som utförts varit fysiskt krävande. För ett godkänt avläggande av testet får man som belöning rätten att använda specialgränsjägarnas bruna barett.

Det noggrannare innehållet på testet hålls noga hemligt och kompaniet vet inte vad som väntar dem. Spekulationerna går ändå varma innan läggdags.

- Det blir säkert kallt, förutspår en specialgränsjägare i det mörka tältet.

- Och vått! tillägger en annan.

Den tredje specialgränsjägaren längst bak i tältet blir fundersam.

- Varje gång jag far på semester passerar jag en krog nära mitt hem. Människorna inne på krogen ser på mig då jag går förbi med min gröna barett på huvudet. Nästa semester har jag en brun barett. Jag tippar på att de ger mig stolta nickningar, funderar specialgränsjägaren.

Och inte utan anledning. Den bruna baretten är stoltheten för specialgränsjägarna.

Man ansöker till specialgränsjägare med en särskild ansökan. Ansökan till nästa kontingent slutar på självständighetsdagen, den 6 december. Efter detta arrangeras inträdesprov för dem som anses uppfylla hälsokraven för denna krävande utbildning.

Ytterligare information om ansökandet finns på Gränsbevakningsväsendets webbsida.

Text: Elias Juuti
Bilderna: Aaro Nuoramo
Gränsbevakningsväsendets kommunikationsbeväringar