Hyppää sisältöön

Maalla “Tätä parempaa yhteishenkeä ei voi olla” − erikoisrajajääkärit kertovat koulutuksestaan

Rajan erikoisrajajääkärikoulutus on vaativaa, mutta palkitsevaa. Erinomainen yhteishenki on heti havaittavissa, eikä erikoisrajajääkäreillä ole koulutuksesta kuin hyvää sanottavaa.
28.10.2022 10.10
Erikoisrajajääkärit osoittavat aseella ja ovat kyykkyasennossa ryhmässä. Taustalla näkyy vanhoja junavaunuja.

Immolassa, noin 15 kilometriä Imatran keskustasta sijaitsee varuskunta, jossa ei kouluteta mitä tahansa varusmiehiä. Täällä palvelustaan ovat suorittamassa uusin erä erikoisrajajääkäreitä, yksi vaativimmista tavoista suorittaa varusmiespalvelus.

Komppania on juuri päässyt iltavapaille suoritettuaan maineikkaan Jukajärven marssin, 49 kilometrin lenkin viidentoista kilon rinkka selässä. Aikarajaksi suoritukseen heille oli annettu kahdeksan tuntia. Ymmärrettävästi pojat ovat väsyneitä ja osan kävely käytävillä näyttää vaikealta. Silti kaksi erkkaria, etunimillään esiintyvät Eetu sekä Jussi-Matti suostuvat intoa puhkuen haastateltavaksi.

Kuin yksi suuri perhe

Erikoisrajajääkärikomppania on Immolan varuskunnan ainoa varusmiesyksikkö. Kovat harjoitukset ovat muovanneet komppaniasta yhden suuren perheen. Heti kasarmille astuessaan vieraatkin otetaan vastaan erityisen lämpimästi.

- En tiedä muista paikoista, mutta ei missään tätä parempaa yhteishenkeä voi olla, sanoo Eetu.

- Jos ei aina jaksa, kaverit potkivat eteenpäin.

Eetu ja Jussi-Matti ovat nauttineet ajastaan Immolassa, raskaasta koulutuksesta huolimatta.

- Parasta koulutuksessa on se, että se on niin rankkaa, Jussi-Matti ilmoittaa Eetun nyökytellessä hyväksyvästi.

- Eihän se (raskas koulutus) ole sillä hetkellä välttämättä kovin kivaa, mutta kun pääsee esimerkiksi metsästä pois, tulee hyvä fiilis. Sellainen ‘mä tein sen’ -fiilis, Jussi-Matti tarkentaa.

- Täällä oppii nauttimaan niistä pikkuasioista, Eetu lisää.

Erikoisrajajääkärien koulutuksesta ei voi puhua kuin yleisellä tasolla, mutta selvää on se, että fyysistä kuntoa tarvitaan. Päiviin kuuluu aamuliikuntaa, fyysistä tekemistä vaativaa koulutusta sekä liikuntakoulutusta. Motivaation on syytä olla kohdillaan, mutta siitä ei tule ongelmaa, vapaaehtoisesti erikoisrajajääkäriksi kun haetaan.

- Jotkut hullut tykkäävät vielä käydä vapaa-ajallakin lenkillä, naurahtaa Jussi-Matti.

Komppanian koulutukseen kuuluu tavallistenkin varusmiesten tapaan ensiapua, taistelukoulutusta sekä muita sotilaan perustaitoja. Tämän lisäksi metsässä vietettyjä öitä on tavallista enemmän ja yleinen vaatimustaso on korkeammalla. Palvelusaika on vuoden mittainen ja jokaisesta tulee arvoltaan vähintään alikersantti. Jokaiselle myös koulutetaan oma linja, esimerkiksi lääkintälinja, mitä partioissa voidaan tarvita.

Intin parasta hommaa

Eetu ja Jussi-Matti suosittelevat erikoisrajajääkärin koulutusta lämpimästi.

- Voin suositella, ihan 5/5. Tämä on kivaa puuhaa, Eetu summaa.

- Koulutukseen tarvitsee totta kai reipasta mieltä, maalaisjärkeä ja kovaa kuntoa, mutta kaikki tarvittava opetetaan. Siitä ei tarvitse huolehtia, sanoo Jussi-Matti.

Erikoisrajajääkäriksi haku alkaa vuosittain heinäkuussa. Haku ensi kesän erään päättyy itsenäisyyspäivänä 6.12., minkä jälkeen järjestetään fyysiset sekä psykologiset pääsykokeet niille, jotka ovat terveydentilaltaan kykeneväisiä vaativaan koulutukseen. Lisätietoja hakemisesta saa Rajavartiolaitoksen sivuilta.

- Tämä on intin parasta hommaa, kannustaa Jussi-Matti.

Teksti: Elias Juuti

Rajavartiolaitoksen viestintävarusmies

 

Lue lisää:

Erikoisrajajääkärin testi on palveluksen ensimmäisen puolen vuoden kulminaatiopiste:

Yli äärirajojen, läpi pimeyden | Rajamedia