Hyppää sisältöön

Maalla Rajavartijan peruskurssi 31 opinahjon puolivälissä

Rajavartijan peruskurssia rytmittää jakso-opinnot ja nyt takana on kaksi jaksoa. Ensimmäinen jakso loi pohjan perustekemiselle ja olemiselle täällä Imatran Immolassa, ja toisessa jaksossa lähdimme jo syventämään, soveltamaan sekä laajentamaan joitain perusteita.
27.6.2023 11.16
Kaksi rajavartijaharjoittelijaa pussittaa todistusaineistoa suojahanskat käsissään.

Opettelimme kirjoittamaan sakkoja, harjoittelimme kyrillisiä aakkosia ja itkimme suihkun lattialla OC-altistuksen jälkeen. Merilinjalaiset erikoistuvat omissa opinnoissaan Turussa ja me maapuolen kurssilaiset jatkoimme opiskelua Imatralla.

Kolmen kuukauden opinnot olivat aikamoista kielikylpyä; ruotsin ja suomen kielitutkintojen suorittamisen lomassa aloittelimme venäjän sekä englannin kielen opintoja. Rajavartiomieheksi nimittämisen kelpoisuusehtona on se, että vaadittu kielitaito pystytään osoittamaan toisen kotimaisen kielen osalta. Raja- ja merivartiokoululla käydään siis valtionhallinnon kielitutkinto joko suppeana tai laajana ruotsiksi tai suomeksi. Tätä varten koululla ensin treenataan tutkintoa varten, ja myöhemmin osallistutaan kielitutkintoon, joka järjestetään täällä koululla. Joillekin kielitutkintotodistus kilahtaa kodin postiluukusta aikaisemmin kuin muille, toiset taas näkevät hieman enemmän aikaa ja vaivaa sen saamiseksi.

Venäjän opinnot puolestaan alkoivat ihan aakkosten harjoittelulla. Uuden kielen oppiminen oli monelle virkistävää ja motivaatio monelle oppijalle löytyy sen konkreettisesti nähtävästä hyödystä tulevaa virkauraa ajatellen. Englannin kielen opinnoissa pohdimme ammattisanastoa ja harjoittelimme maahantulopuhuttelun antamista englanniksi.

Kansainvälinen julkishallinnollinen työympäristö vaatii siis jonkin verran kielitaitoa, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Kielitaidon lisäksi täytyy kuitenkin osata myös toimia myös osana partiota ja esimerkiksi tutkittavalla tapahtumapaikalla. Harjoittelimme jakson aikana muun muassa sitä, miten tapahtumapaikalla toimitaan ja miten tutkitaan epäiltyä liikennejuopumusta sekä sitä, miten otetaan DNA-näytteitä. Harjoittelimme myös hälytysajoa virka-ajon opinnoissa sekä ensiaputaitoja.

Video: Päivä rajavartijan peruskurssilla. (Hyväksymällä kaikki evästeet näet sivulle upotetun Youtube-videon.)

Mikään ei yhdistä kurssilaisia enempää kuin jaettu tuska. Monelle yksi mieleenpainuvimpia kokemuksia oli varmasti voimankäyttökoulutuksessa saatu OC-kaasun altistus. OC-sumutin on monen viranomaisen käyttämä voimankäyttöväline, jota puhekielessä usein kutsutaan virheellisesti pippurikaasuksi. Se muun muassa aiheuttaa polttavaa tunnetta silmiin, iholle ja limakalvoille, mutta se ei aiheuta hengenvaaraa. Joka viikko oli yhden osaston vuoro vastaanottaa altistus, ja jos se oli päässyt unohtumaan oman viikko-ohjelman mukaisissa opinnoissa, niin siitä muistutti viimeistään päivällisellä muutamien kurssikavereiden turvonneet ja punoittavat kasvot.

Vierailimme jakson aikana Nuijamaan rajanylityspaikalla sekä Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Molemmat vierailut olivat kovin kiinnostavia, näimme hieman rajanylityspaikan arkea sekä työskentelytilat, joissa osa meistäkin tulee pian työskentelemään. Joutsenon vastaanottokeskuksessa vierailu oli todella mielenkiintoinen, ja se terävöitti ajatusta siitä, kuinka tärkeää yhteistyötä Maahanmuuttovirasto ja Rajavartiolaitos oikeastaan tekee. 

Länsi-Suomen hallintoyksikköön valittujen opiskelut tapahtuivat toisen jakson aikana suurimmaksi osaksi Turussa. Sijainnin muuttuessa myös opintojen painopiste siirtyi merellisten aiheiden pariin. Muusta peruskurssista poiketen heillä oli jakson aikana esimerkiksi merenkulun teoriaopintoja, merenkäynnin turvallisuuteen liittyviä opintoja, pintapelastuskoulutusta sekä Upinniemessä käyty savusukelluskoulutus. Arki Turussa eroaa Imatran arjesta niin, että majoitus löytyy Turun keskustasta ja koulutus pienen ajomatkan päässä sieltä. Täällä Immolassa taas oma huone saattaa olla luokkahuoneen yläkerrassa. Merilinjalaiset piipahtivat Immolan kankaalla jakson loppupuolella, mutta palasivat Turkuun pian; heillä olisi seuraavaksi edessä muun muassa hypotermiatesti hyisessä meressä, harjoituspurjehduksia sekä viestintä- ja radiokoulutuksia.

Ryhmä ihmisiä vedessä rannan tuntumassa kellukkeet päällä. Puissa on lehtiä.

Länsi-Suomen merivartiostossa opiskellaan myös meripelastusta.

Monelle fyysisesti raskaat viikot ja päälle kasautuvat tehtävät ovat vaikuttaneet vapaa-ajan määrään. Muutama kurssikaverini myönsi, että asioita täytyy iltaisin priorisoida hieman eri tavalla, kuin koulun alkaessa ensimmäisessä jaksossa ja olen kyllä itsekin huomannut kalenterin täyttyvän ihan eri tavoin nyt kuin muutama kuukausi takaperin. Koulutehtävät ja fyysisen kunnon ylläpitäminen menee monella listan kärkeen, kun suunnitellaan päivällisen jälkeen tapahtuvia asioita. Yhteinen harrastaminen ei ole kuitenkaan loppunut, ja löytyihän sieltä kalenterista hieman aikaa käydä katsomassa Imatran Ketterän jääkiekkopelejä ja jotkut rohkeat kävivät hyppäämässä laskuvarjolla lentokoneesta.

Jakson päätteeksi jalkauduimme maastoon harjoittelemaan sotilaallisen maanpuolustuksen aiheita sekä ryhmän johtamista. Maastossa liikkuminen, nukkuminen ja tekeminen oli monelle fyysisesti raskasta ja se erosi paljon koulun normaalista arjesta. Oman harjoituksemme jälkeen pääsimme osallistumaan laajamittaisen maahantulon hallinnan harjoitukseen osana URA23-harjoituksen maaliosastoa. Fyysisen rummutuksen jälkeen alkoi koko kurssin kokoonpanolla taas yhteiset opinnot muun muassa oikeusopista ja rajojen valvonnasta.

Ryhmä sotilasasuisia henkilöitä putkenmallisten aseiden kanssa mäntymetsikössä.

Sotilaallista maanpuolustusta harjoitellaan Immolassa.

Jakson aikana saimme lähettää toiveet perusteluineen tulevista työyksiköistä niihin hallintoyksikköihin, joihin olimme tulleet valituksi ennen koulun alkamista. Hallintoyksiköitä ovat Kaakkois-Suomen rajavartiosto, Pohjois-Karjalan rajavartiosto, Kainuun rajavartiosto, Lapin rajavartiosto, Suomenlahden merivartiosto, Länsi-Suomen merivartiosto sekä vartiolentolaivue. Joissakin hallintoyksiköissä on enemmän työyksiköitä kuin toisissa, sekä niihin otettavien valmistuvien rajavartijoiden määrä vaihtelee vuosittain.

Seuraavaksi peruskurssilaiset suuntaavat katseensa kohti työharjoittelua ja sen jälkeen piakkoin alkavaa kesälomaa.

Kirjoittaja on Rajavartijan peruskurssi 31:n opiskelija.

 

Lue lisää

Ensimmäinen opintojakso toi Rajavartijan peruskurssin opiskelijat samalle viivalle | Rajamedia

“Haaveista on alkanut tulla totta” | Rajamedia