Hyppää sisältöön

Maalla Rajan viestintävarusmiehet pääsevät näkemään kahden organisaation parhaat palat

Varusmiesten erityistehtävistä puhuttaessa ovat Rajavartiolaitoksen mediatehtävät sekä monipuolisuudeltaan että kiinnostavuudeltaan kärkikastissa. Rajan mediavarusmiehinä toimineet kaartinjääkärit Kristian Karppinen ja Otto Haikola eivät olisi voineet kuvitellakaan paremmasta tavasta suorittaa varusmiespalvelus.
17.7.2023 15.04
Kaksi Rajavartiolaitoksen viestintävarusmiestä.

Kun kello lyö kahdeksan, alkaa pienestä kahden viestintävarusmiehen vahvuisesta toimistosta kuulua näppäimistöjen naputtelua. Tämä on merkki siitä, että Rajavartiolaitoksen esikunnan varusmiestoimittaja sekä -kuvaaja ovat alkaneet työn touhuun. Artikkelien kirjoittelu ja kuvien editointi kuitenkin keskeytyy ennen puolta päivää varusmiesten lähtiessä juttukeikalle eräälle Suomen monista rajavartioasemista. Asemalla heidät vastaanottavat rennot, mutta ammattimaiset rajavartijat, jotka ohjaavat varusmiehet seuraavaan lokaatioon kuvia ja haastatteluja hakemaan.

Tämänkaltaisia päiviä on mahtunut paljon kahden varusmiehen arkeen Rajavartiolaitoksen esikunnan mediatehtävissä Helsingin Sörnäisissä.

Rajavartiolaitoksen Koala-helikopteri.

Varusmiestoimittaja kaartinjääkäri Otto Haikola uskoo tehtävän olleen ihanteellinen tapa suorittaa varusmiespalvelus.

− Mielestäni jo se työkokemus, jota tästä hommasta saa, on yksin riittävä syy tehtävään hakemiseen. Esimerkiksi rento ja mukava ilmapiiri sekä toinen toistaan mielenkiintoisemmat juttuaiheet tulevat sitten bonuksena kaupan päälle jo valmiiksi hienoihin työtehtäviin.

Toimittajan tehtäviin ei myöskään välttämättä tarvita alan taustaa, kunhan vain kiinnostusta ja oppimismotivaatiota riittää.

− Mielestäni tärkeimpiä ominaisuuksia toimittajaksi hakevalla varusmiehellä ovat kirjoitustaidon lisäksi oma-aloitteisuus sekä kiinnostus Rajavartiolaitosta ja Puolustusvoimia kohtaan. En itse ollut kirjoittanut artikkeliakaan ennen tänne tuloa, mutta nyt niitä alkaakin olla jo aika kiva kasa Rajan lehdessä sekä verkkosivuilla, Haikola kertoo.

Moottorikelkka sekä vartiokoira Rymy.

Rajan mediavarusmiesten työ ei todellakaan rajoitu toimiston ja tietokoneiden äärelle, vaan kenttätyötä on tarjolla harva se päivä ja ovatpa varusmiehet löytäneet itsensä muun muassa helikoptereiden, moottorikelkkojen sekä monien muiden Rajan menopelien kyydeistä. Varusmieskuvaaja kaartinjääkäri Kristian Karppinen kokee parhaiden inttikokemustensa tulleen nimenomaan kuvauskeikoilta.

− Päällimmäisenä mieleen tulevat kaikki ne monipuoliset taisteluharjoitukset, joita olen päässyt kuvailemaan. En myöskään ole koskaan päässyt olemaan helikopterin kyydissä ennen inttiä, mutta nyt on tullut sekin koettua jo moneen kertaan, hän kertaa.

− Kuvaajan tehtäviä voin lämpimästi suositella kaikille, joilla on jonkinlaista alan taustaa ja paljon motivaatiota uuden oppimiseen. Lisäksi kuvien sekä videoiden käsittelytaitoja tarvitaan varsin usein, joskaan tässäkään asiassa ei tarvitse olla raudanluja ammattilainen ennen palvelukseen saapumista.

Mönkijä ja rajavartijoita harjoituksessa.

Ei rakettitiedettä

Sekä toimittaja että kuvaaja suorittavat Puolustusvoimien kuvaajakurssin ennen työtehtävien alkamista ja molemmille on tiedossa perehdytys tehtäviin vanhan miehistön toimesta. Rajalla myös toimittajalle on luvassa jonkin verran kuvaushommia, mutta niihin ei tarvita minkäänlaista ennakko-osaamista kameroiden käyttöön tai kuvankäsittelyyn liittyen.

Molemmilta on kuitenkin hyvä löytyä jonkin verran oma-aloitteisuutta ja kykyä itsenäiseen toimimiseen, vaikka kokemus käytännön tehtävistä ei olekaan välttämätöntä. Toimittajaksi hakevalle katsotaan eduksi esimerkiksi yhteiskunnallinen aktiivisuus ja järjestötoiminta sekä luonnollisesti alan opinnot ja tekstinäytteet. Kuvaajaksi hakevalta taas kannattaa löytyä vahvaa harraste- tai opintotaustaa kuvaus- ja editointihommiin liittyen sekä kykyä toimia itsenäisesti.

Myös tetsaamista mediavarusmiehet pääsevät aika ajoin harjoittelemaan, tosin Kaartin jääkärirykmentin järjestämät leirit ja koulutukset jäävät palveluksen aikana varsin vähälle erityistehtävien luonteesta johtuen. Toki esimerkiksi vapaaehtoiset koulutukset tai jälkialiupseerikurssi ovat loistavia tapoja ylläpitää myös sotilaallista maanpuolustustaitoa erityistehtäväosaamisen ohella.

Teksti: Otto Haikola
Kuvat: Kristian Karppinen
Viestintävarusmiehet, RVLE

Kokemuksia viestintävarusmiehen tehtävistä:

Tällaista on varusmiespalvelus Rajan viestinnässä − “Ainutlaatuinen reissu” | Rajamedia

"Parasta viestintävarusmiehen tehtävässä ovat monipuoliset kuvauskohteet" | Rajamedia

Ikimuistoisia kokemuksia rajajääkärikomppaniasta | Rajamedia