Hyppää sisältöön

Maalla Tällaista on varusmiespalvelus Rajan viestinnässä − “Ainutlaatuinen reissu”

Rajavartiolaitoksen viestintävarusmiehet kertovat kokemuksistaan varusmiespalveluksesta Rajalla. Yksimielinen päätös on, että hakeminen todella kannatti.
17.1.2023 11.47
Helikopteri laskutumassa vartiolaiva Turvalle.

Millaista olisi suorittaa varusmiespalvelus Rajavartiolaitoksella viestintävarusmiehen hommissa? Asia selviää parhaiten kysymällä varusmiehiltä itseiltään. Viisi varusmiestä eri puolilta Suomea kertoo palveluksestaan:

Onko palvelus vastannut odotuksia?

Jonne-Patrik Savimäki, Rajavartiolaitoksen esikunta:

“Palvelus on ylittänyt odotukset. Olen tehnyt ja nähnyt hienompia asioita, mitä kuvittelinkaan. Olen ollut näyttävissä asioissa mukana ja päässyt jopa osallisiksi joihinkin. Positiivisesti on yllättänyt, miten paljon meillä on vaikutusvaltaa omissa asioissa: meihin luotetaan ja meitä kuunnellaan.”

Jonas Riska, Länsi-Suomen merivartiosto:

“On! Tässä on päässyt näkemään tosi siistejä juttuja. En olisi voinut toivoa parempaa, tässä pääsee yhdistämään siviilitaidot ja intin.”

Iida Määttä, Pohjois-Karjalan rajavartiosto:

“Palvelus on antanut enemmän kuin oletin. PKRV:llä on päässyt tekemään sekä samoja hommia rajajääkäreiden kanssa että kuvaamaan.”

Aaro Nuoramo, Raja- ja merivartiokoulu:

“On vastannut odotuksia. Täällä pääsee tekemään oman alan hommia, kuvaamaan, tekemään videoita ja leikkaamaan vähän erilaisessa ympäristössä.”

Elias Juuti, RVLE:

“En osannut odottaa varsinkaan mitään tällaista. Palvelus Rajalla on ollut hauskaa ja opettavaista. Lisäksi tämä on hyvää työkokemusta tulevaisuutta ajatellen.”

Rajavartija ja rajakoira katsomassa toisiaan. Rajavartiolaitoksen helikopteri juuri laskeutuneena.

Kuvat: Jonne-Patrik Savimäki

Mitä olet oppinut palveluksesi aikana?

Jonne-Patrik:

“Vaikka kuvaamisessa tekninen kokemus oli minulla jo hallussa, olen oppinut, miten sotilaallisessa meiningissä kuva saadaan näyttämään hyvältä. Siihen ei hääkuvauskokemuksella saa tarvittavaa silmää. Opin, mitkä kuvakulmat näyttävät hyviltä, mikä kuvassa kiinnostaa sekä tekemään kuvista näyttävämpiä ilman muokkauksia.“

Jonas:

“Olen oppinut esimerkiksi tekemään uudentyyppisiä videoita ja uusia asioita joulukorteista lähtien. Kaikenlaisia juttuja pääsee tekemään ja vanhoja taitoja parantamaan.”

Iida:

“Kameran käyttö oli jo tuttua, mutta olen päässyt käyttämään uusia ohjelmia ja oppimaan tiedustelijoiden toimintaa heidän kanssa harjoitellessa.”

Aaro:

“Olen oppinut työskentelemään valtiollisessa virastossa. Se kulttuuri on sellainen, jossa en ollut aiemmin työskennellyt. Lisäksi eri organisaatioita on useita, oma komppania, Kaakkois-Suomen rajavartiosto, RMVK, esikunta jne.”

Elias:

“Olen kehittynyt toimittajana suurin harppauksin. Vaikea mainita yhtä tiettyä osa-aluetta, sillä kehittymistä on tapahtunut niin haastattelujen tekemisessä, juttujen kokoamisessa kuin juttukeikkoihin valmistautumisessa.”

Kumivene merellä jonka kyydissä kolme ihmistä. Yksi laittaa puomia veteen. Taustalla näkyy kuusimetsää.

Helikopteri leijailemassa juuri ja juuri maanpinnan yllä.

Kuvat: Jonas Riska

Mikä on ollut paras kokemus?

Jonas:

“On ollut hienoa päästä sisään Rajan toimintaan ja oppia arvostamaan tätä firmaa. Jos jokin tietty reissu pitää mainita, niin se, kun pääsin seuraamaan huumekoirien harjoittelua ja toimintaa. Näin, kuinka fiksuja koirat ovatkaan ja kuinka hyvä kumppani se on ihmisten kanssa.”

Jonne-Patrik:

“Joko se, kun pääsin kulkemaan koko päivän Vartiolentolaivueen Koala-helikopterilla tai kun menimme vartiolaiva Turvalle yöllä, pilkkopimeässä avoveneellä tuhatta ja sataa. Eteen ei nähnyt, silloin tällöin merivesi roiskahti naamalle ja aaltojen yli kiitäessä tunsi hetkittäistä painottomuutta. Turva on yöllä valoineen myös erittäin näyttävä näky.”

Iida:

“Ryhmätaitokilpailu. Se oli fyysisesti rankkaa, loistava kokemus ja sain siitä sissihavumerkin palkinnoksi. Täällä on myös mahdollisuus saada tiedustelijan koulutus sotilaskuvaajakurssin lisäksi. Jos tänne tulee, on myös perinteinen sotilaskoulutus mahdollista. Kouluttajat ovat myös olleet avoimia.”

Aaro:

“Metsässä oleminen ja erikoisrajajääkäreiden kanssa vietetty aika. Se yhteishenki ja muiden kanssa oleminen on todella hieno kokemus. On mielenkiintoista seurata, mitä pojat duunaavat.”

Sotilas kaasunaamari päässä ja ase kädessä, taustalla rakennus liekeissä.

Sotilas tähtää aseella metsässä.

Kuvat: Iida Määttä

Suosittelisitko varusmiespalvelusta Rajan viestinnässä?

Jonas:

“Ehdottomasti suosittelen, jos on siviilistä vähänkään kokemusta ja kiinnostusta nähdä uutta. Täällä pääsee tekemään jotain ihan muuta kuin peruspalveluksessa. Tämä on huikea mahdollisuus ja once in a lifetime -homma.”

Iida:

“Jos täydellinen räiskiminen ei ole oma juttu, kannattaa hakea. On mahdollisuus päästä sekä kuvauskeikoille että harjoittelemaan. Täällä saa palveluksesta enemmän irti.”

Elias:

“Tämä on paras mahdollinen tapa suorittaa varusmiespalvelus. Aika on kulunut kuin siivillä ja muistoja on tullut korikaupalla.”

Aaro:

“Ilman muuta suosittelen. Pitäähän tänne tulla seuraavan jatkamaan perinnettä!”

Jonne-Patrik:

“En sanoisi mitään muuta kuin hyvää tästä hommasta! Ja olen myös kiertänyt Suomen varuskuntia mainostamassa, kuinka hyvä pesti on kyseessä. Ikävähän tässä tulee palveluksen jälkeen, tämä on ainutlaatuinen reissu.”

Rajavartija ampumassa pistoolilla maalitauluun.

Erikoisrajajääkäri vaaleanpunaisessa savussa.

Kuvat: Aaro Nuoramo

Saapumiserän 1/23 haku erityistehtäviin on auki 22.1. asti. Rajavartiolaitos tarjoaa useita paikkoja ympäri Suomea niin valokuvaajille kuin toimittajallekin.

Teksti: Elias Juuti

Kuvat: Jonne-Patrik Savimäki, Jonas Riska, Iida Määttä, Aaro Nuoramo

Viestintävarusmiehet, Rajavartiolaitos

Lue lisää

Viestintävarusmieheksi Rajalle | Rajavartiolaitos