Hyppää sisältöön

Maalla "Parasta viestintävarusmiehen tehtävässä ovat monipuoliset kuvauskohteet"

Kaartinjääkäri Henrik Haapala viihtyy viestintävarusmiehenä Rajavartiolaitoksella, sillä omia kuvaustaitoja voi kehittää ympäristöissä, joihin ei muuten pääsisi.
5.1.2022 12.03
Lähikuva viestintävarusmiehestä keskittyneenä kuvaamaan. Taustalla merellinen maisema.

Kuinka kuvata lentoon lähtevää helikopteria? Tätä on päässyt pohtimaan Henrik Haapala, joka suorittaa varusmiespalvelustaan erityistehtävässä Rajavartiolaitoksen esikunnassa Helsingissä. Hänelle oli varusmiespalveluksen alusta asti selvää, että hän haluaa valokuvaajaksi. Rajavartiolaitos valikoitui palveluspaikaksi, sillä se vaikutti monipuoliselta ja hieman erilaiselta paikalta kuvauskohteiden puolesta kuin Puolustusvoimat. 

Hän ei tiennyt ennakkoon mitä odottaa, mutta Rajavartiolaitos on yllättänyt positiivisesti.

-    On aina mukava tulla töihin. Olen osa esikunnan viestintäyksikköä, ja työympäristö on rento ja viihtyisä. Työtehtävät ovat itsenäisiä ja pääsen käyttämään luovuuttani sekä hiomaan omaa ammattitaitoani.

Toimistotyöhön vaihtelua tuovat kuvauskeikat, jotka vievät Haapalaa eri puolille pääkaupunkiseutua ja toisinaan kauemmaksikin. Rajaesikunnan viestintävarusmies toimii esikunnan lisäksi myös Suomenlahden merivartioston ja Vartiolentolaivueen tukena. 

-    Parasta tehtävässä ovat monipuoliset kuvauskohteet, jotka ovat sopivan haastavia. Tähän mennessä olen kuvannut esimerkiksi merivartiotutkinnon ja erikoisrajajääkärien barettitestin suorittamista sekä miehittämättömien lennokkien testausta vartiolaiva Turvalla. Erityisen mielekäs paikka on Vartiolentolaivue, jossa olen nähnyt ja oppinut paljon uutta. Sekä päässyt mukaan helikopterilennolle!

Kuvauskohteiden erityisyys vaatiikin valokuvaajalta taitoa mukautua tilanteisiin ja toimia itsenäisesti. Tehtävässä pärjää parhaiten oma-aloitteisuudella ja motivoituneella asenteella.

-    Suosittelen tätä tehtävää kaikille, jotka harrastavat valokuvausta ja tykkäävät valokuvaamisesta. Ei tarvitse olla ammattilainen, mutta pitää tietää, mitä tekee, vaikka eteen tulisi yllättäviäkin tilanteita. Lisäksi on tärkeää, että on kokemusta videoiden tekemisestä, sillä se on melko iso osa tehtävää. 

Haapalalle palvelus on myös arvokasta työkokemusta, sillä se kartuttaa kuvauskokemusta ja portfoliota, joista on hyötyä tulevaa työuraa silmällä pitäen. Haaveena siintää nimittäin ura elokuvaajana.

 

Lue myös viestintävarusmiehen kokemuksia Lapin rajavartioston rajajääkärikomppaniasta Ivalossa:

Ikimuistoisia kokemuksia rajajääkärikomppaniasta