Hyppää sisältöön

Maalla Ikimuistoisia kokemuksia rajajääkärikomppaniasta

Lapin rajavartioston rajajääkärikomppaniassa Ivalossa voi palvella myös viestintävarusmiehenä. Mikäli olet ulkoilmaihminen ja sinua kiinnostavat erätaidot sekä Rajan toiminta, suosittelen suuresti!, sanoo viestintävarusmies Veeti Ollila.
5.11.2021 16.16
Rajajääkärit katsovat helikopteria lumisessa maisemassa.

Rovaniemeläinen Veeti Ollila aloitti varusmiespalveluksensa tammikuussa 2021. Erityistehtävähaun kautta hän sai paikan viestintävarusmiehenä Ivalossa toimivasta rajajääkärikomppaniasta

Haastattelimme Ollilaa, millaista varusmiespalvelus Ivalossa viestintävarusmiehen silmin on. 

Millaista on olla viestintävarusmiehenä rajajääkärikomppaniassa?

Viestintävarusmiehenä olo rajajääkärikomppaniassa on ollut mieluisaa. Kuljen mukana Ivalon rajajääkärikomppanian päiväkoulutuksessa, joten ulkoilua tulee paljon ja sen ohella erätoimintaa ja maastossa selviytymistä.

Rajajääkärikomppania on melko pieni ja tiivis yhteisö, joten kaikki komppaniassa tuntevat toisensa. Pienestä koostaan huolimatta kuvattavaa ja muita siihen liittyviä tehtäviä, kuten kuvien käsittelyä ja editointia, löytyy aina. Vaikka tehtäväni on erilainen kuin muilla varusmiehillä, olen ja kuljen maastossa osana ryhmää, enkä tunne olevani eristetty muista. Olen saanut uusia kavereita ja tuttavia palvelustovereista. 

Millaisia keikkoja olet päässyt kuvaamaan rajajääkäreiden kanssa? 

Olen yleensä päiväharjoituksilla mukana kuvaamassa tiedustelukoulutuksen aiheita, jotka ovat mielestäni hyvin monipuolisia. Olen kuvannut monenlaista aina maastossa selviytymisestä helikoptereihin. Hajautetussa toiminnassa kuvasin telakuorma-auton pysäytyksen räjähteellä ja vaikuttaneen osaston irtautumista.

Olen myös ollut kuvaustehtävissä taisteluampumaharjoituksen maastoammunnan kovapanosvaiheessa. Siellä riitti paljon tapahtumia. Kohteen tiedustelun päiväharjoituksissa olen ollut maalimiehenä kuvaamassa ryhmien irtautumisia, ja olen päässyt ryhmän mukana hiihtämään ja kuvaamaan, kun suunnistimme paikasta toiseen.

Päiväharjoitusten lisäksi tuotan opetusmateriaalia ja mikroelokuvia Rajavartiolaitoksen käyttöön. Olen myös saanut tilaisuuden kuvata rajakoiria. 

Mikä on ollut paras kuvaustehtäväsi tähän mennessä tai muuten parasta komppaniassa? 

Mielestäni paras kokemus on ollut se, kun hiihdin ryhmän mukana. Siitä tuli hyviä kuvia ja pääsi tuntemaan itsensä ryhmän jäseneksi. Toimintaakin riitti.

Toinen mieleen painunut tapahtuma oli rajajääkäreiden helikoptereihin nousu. Tämä oli ikimuistoinen kokemus, vaikka en itse kyytiin päässytkään. Helikoptereista tuli paljon hyvää kuvamateriaalia, ja oli hienoa päästä niinkin lähelle helikopteria kuvaamaan.

Muuten parasta komppaniassa on mielestäni jo mainitsemani sen pieni koko ja tiivis henki. Täällä kaikki tukevat ja kannustavat toisiaan ja tulee uusia kavereita. Ruoka on myös maistuvaa ja vaihtelevaa. Maastossa ollessa tosin makuaistilla on ollut välillä tottumista sissimuoniin.

Rajajääkäri lumisessa metsässä.

Rajajääkärikomppaniassa viestintävarusmies on osa ryhmää, vaikka hänen tehtävänsä onkin erilainen kuin muilla varusmiehillä, kertoo Veeti Ollila.

Suosittelisitko muillekin hakeutumaan viestintävarusmieheksi rajajääkärikomppaniaan? 

Mikäli olet ulkoilmaihminen ja erätaidot sekä Rajan toiminta kiinnostavat, suosittelen suuresti. Veikkaisin, että viestintävarusmiehenä rajajääkärikomppaniassa tulet olemaan enemmän ulkona ja osana toimintaa kuin Puolustusvoimissa. Mikäli haluat myös toimintaa valokuvauksen ja mediatuotannon lomassa, on rajajääkärikomppania omiaan sinulle.

Millaisia kuvaustehtäviä vielä odotat palvelusajaltasi? 

Tarkoituksena olisi lähteä rajavalvontapartion mukaan valtakunnan rajalle ja kuvaamaan rajanylityspaikkoja jossain vaiheessa palvelustani. Pääsen myös tekemään saapumiserävideon muistoksi tälle saapumiserälle. Lisäksi odotan, mitä seuraavan saapumiserän kanssa kuvaamme.
 

Kuvat: Veeti Ollila.