Hyppää sisältöön

Maalla Koulutusviikolla harjoiteltiin etälamauttimen käyttöä

Rajavartiolaitoksen pitkillä kansainvälisillä komennuksilla olevat virkamiehet harjoittelivat voimankäyttöä Helsingissä. Osa koulutusta oli myös Euroopassa yleistyvän etälamauttimen käytön harjoitteleminen.
21.12.2022 14.11
Virkamies harjoittelee etälamauttimen käyttöä.

Helsingin Santahaminassa sekä Rajavartiolaitoksen esikunnassa vanhat tutut pääsivät pitkästä aikaa tapaamaan toisiaan koulutusviikon merkeissä. Kyseessä oli Rajavartiolaitoksen ulkomailla palvelevien Frontexin kategorian kaksi virkamiesten sekä ensi vuonna ulkomaille lähtevien koulutus, jossa päivitettiin toimivaltuuksia sekä annettiin ulkomaiseen palvelukseen liittyen ajankohtaista tietoa. Lisäksi harjoituksen ensimmäisenä päivänä jaettiin tietoisuutta komennuksista ja niiden sisällöstä Rajan esikunnan henkilöstölle.

Koulutusviikon johtajana toiminut luutnantti Sampo Loukusa pitää vuosittaista koulutusviikkoa hyvänä asiana.

- Kerran vuodessa kotimaahan pääsy ja esihenkilön fyysinen läsnäolo tekee hyvää palautteen saamisen ja antamisen näkökulmasta, Loukusa perustelee.

- Aistittavissa oli jälleennäkemisen riemua, kun pääsi näkemään toisia ulkomailla palvelevia kollegoita. Huomasi, että paljon oli tapahtunut, sillä jokaisella oli todella paljon kerrottavaa, Loukusa kuvailee koulutuksen tunnelmia.

Koulutusviikon harjoitusten ajatusmallina oli se, että työparina ei ole suomalainen virkamies. Työpari ei siis välttämättä aivan tiedä, miten suomalaiset toimivat eikä välttämättä ole samalla aaltopituudella työparinsa kanssa. Lisäksi Loukusa huomauttaa työparin välisestä mahdollisesta kielimuurista. Harjoituksia tehtiinkin englanniksi.

Yksi harjoituksen painopisteistä oli virkamiesten toimivaltuuksien päivittäminen. Monissa Euroopan maissa kielletty etälamautin on kovaa vauhtia tulossa virkamiesten käyttöön. Yksi harjoituspäivä keskittyi etälamauttimen käytön harjoittelemiseen ja tasokokeen suorittamiseen.

- Nyt kun mahdollisuus käyttää etälamautinta laajenee, haluamme, että kaikki kategorian kaksi virkamiehet saavat valtuudet kantaa sitä, Loukusa sanoo.

Käytössä harjoituksessa oli Taser X2 -etälamautin.

Viikon päätteeksi perjantaina suurin osa virkamiehistä hyppäsi lentokoneeseen ja palasi omalle operaatioalueelleen, osa lähti vasta viikonlopun jälkeen. Loukusa on harjoituksen tuloksiin sekä osallistujiin tyytyväinen. Kaikki tavoitteet tulivat saavutetuksi.

- Kaikki saivat lihaskunto- sekä voimankäyttötestit suoritettua ja ovat siten toimivaltaisia ensi vuodelle. Lisäksi ryhmään syntyi paljon koheesiota: maanantaina aikaa vietettiin pitkälti vanhojen tuttujen kanssa, mutta perjantaina oli jo selkeämpi porukka kerennyt syntyä, Loukusa kertaa.

- Ensi vuonna pyrimme järjestämään harjoituksen aikaisemmin, jotta säät olisivat suotuisammat, hän vitsailee.

Lue lisää kokemuksia kansainvälisistä komennuksista:

Kansainväliset komennukset parasta antia mihin Rajavartiolaitoksessa olen voinut hakea | Rajamedia

Kansainvälisten komennusten konkari tähtää yhdysmieheksi | Rajamedia

”Kansainvälinen komennus antaa hyvät valmiudet tuleviin tehtäviin Rajavartiolaitoksessa” | Rajamedia

 

Teksti: Elias Juuti

Kuva: Jonne-Patrik Savimäki

Viestintävarusmiehet, RVLE