Hyppää sisältöön

Maalla Korvaamatonta kokemusta osana eurooppalaista rajavalvontaa

Ylirajavartija Antti Tamminen kertoo kokemuksistaan kansainvälisissä tehtävissä.
25.3.2024 14.43
Antti Tamminen

Aloitin rajavartijan urani peruskurssilla tammikuussa 2012. Raja muodostui tutuksi ensimmäisen seitsemän vuoden aikana Kaakkois-Suomen rajavartiostossa, josta hakeuduin ensin Suomenlahden merivartiostoon ja sieltä edelleen Rajavartiolaitoksen esikuntaan.

Ensimmäisen varsinaisen kansainvälisen operaationi kävin vuonna 2019. Olen ollut onnekas päästessäni vuosien varrella mukaan useaan eri operaatioon ja harjoitukseen sekä toimimaan operaatioissa lähes aina eri profiileilla.

Albania, Kroatia ja Puola ovat tulleet tutuiksi, sekä viimeisimpänä Kreikan Ateena, jossa vietin muutaman kuukauden loppuvuodesta 2023. Tein siellä tiedonkeruuseen liittyvää työtä Poseidon-yhteistyöoperaatiossa. Olen toiminut aina Frontexin lyhytaikaisilla komennuksilla, jolloin vapaa-ajan ja työn sovittaminen yhteen toimii mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla.

Kansainvälisen toiminnan monet hyödyt

Kansainvälinen toiminta on aina ollut mielenkiintoni kohteena ja kansainvälisten tehtävien merkittävä lisääntyminen parin viimeisen vuoden aikana on ollut yleisesti mahtava tilaisuus Rajan työntekijöille. Operaatiot lisäävät niin ammattitaitoa kuin perspektiiviä työn hoitamiseen ja oman ammattitaidon kehittämiseen. Toimiminen myös yhteisenä osana Euroopan rajaturvallisuuden puolesta eurooppalaisten kollegoiden kanssa tuottaa ainakin henkistä pääomaa.

Myös merelliseen sekä ilmateitse tapahtuvaan toimintaan kansainväliset operaatiot tuovat osaamista sekä uusia toimintatapoja. Ulkomailla työskennellessä on silti syytä ottaa huomioon kulttuurilliset eroavaisuudet, mahdollisesti turvallisuusympäristön olevan huomattavasti heikompi kuin kotimaassa sekä täysin erilaiset viranomaisten toimintatavat tietyissä tilanteissa.

Maisema, jossa satama vuoriston edessä. Satamassa isoja risteilyaluksia.

Näkymät Kreikan toimistolta.

Vaihtelua, kokemusta sekä oppia

Tietysti ulkomailla työskentelyyn vaikuttaa myös suuressa määrin se, että työ on irtautumista ja vaihtelua niin sanotusta normaalista työskentelystä omassa yksikössä. Usein tästä saa uutta virtaa ja mielekkyyttä oman yksikön päivätyön oheen.

Ulkomailla työskennellessä löytää myös aina työn ohella omaa aikaa, jolloin pääsee tutustumaan enemmän kollegoihin, kulttuuriin, ympäristöön ja joskus jopa yhdistämään perheen vapaa-aikaa oman ulkomaan operaation kylkeen. 

Operaatiot vievät usein myös paikkoihin mihin ei välttämättä muuten tulisi ulkomaille suunnatessa lähdettyä. Monesti maailmaa tulee nähtyä myös paikallisten silmin. 
Suosittelen lämpimästi kaikille hakeutumista kansainvälisiin tehtäviin. Oman ammattitaidon karttuminen, toimintaympäristön monimuotoisuus sekä merkittävä vaihtelu omaan normaaliin työnkuvaan lisäävät työhyvinvointia sekä osaamista roppakaupalla.

Kansainvälinen kokemus ei myöskään varmasti heikennä mahdollisuuksia edetä omalla uralla. Oman melko lyhyen rajavartijan urani aikana ulkomaan operaatiot ovat olleet parasta mitä Rajavartiolaitos on voinut tarjota!

 

Lue lisää: 

Frontex-komennukselta perspektiiviä Euroopan ulkorajatilanteeseen | Rajamedia

Rajojen valvontaa Kreikan rannikkoalueella | Rajamedia