Hyppää sisältöön

Maalla Frontex-komennukselta perspektiiviä Euroopan ulkorajatilanteeseen

Vanhempi rajatarkastaja Jami Linnajärvi on Frontexin komennuksella Espanjassa Motrilin kaupungissa, joka on yksi niistä EU:n ulkorajakohteista, joihin kohdistuu kova laittoman maahantulon paine.
29.12.2023 13.48
Hopeanvärinen auto jossa kyljessä teksti Frontex.

Motrilin kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla noin tunnin ajomatkan päässä Malagasta itään. Motrilissa on myös vilkas kauppasatama, josta on säännöllinen noin 4,5 tunnin lauttayhteys läntisen Välimeren yli Pohjois-Afrikkaan Melillan kaupunkiin. Marokon rannikolla sijaitseva Melilla kuuluu erillisalueena Espanjalle.

Motril on yksi niistä EU:n ulkorajakohteista, joihin kohdistuu kova laittoman maahantulon paine. Jami Linnajärven työpaikka on Motrilin satamassa, missä hän työskentelee nimikkeellä Debriefing Expert.

− Olemme Frontexin tarjoamina asiantuntijoina auttamassa paikallisviranomaisia maahantulovirtojen hallinnassa ja rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa. Työnjohto on paikallisesta poliisista, työkielenä on englanti ja tarvittaessa käytämme tulkkeja, Jami Linnajärvi kuvaa.

Työ on tuttua, mutta erittäin vaativaa ja mielenkiintoista.

− Teen seulontahaastatteluja ihmisille, jotka pyrkivät laittomasti Espanjaan Välimeren toiselta puolen. Työ on hyvin samantyyppistä kuin vakituisessa työpaikassani Helsinki-Vantaan lentoaseman rajatarkastuksessa eli juttelen ihmisten kanssa, mutta täällä olen siviilivaatteissa. Sinällään työ on tuttua, mutta erittäin vaativaa ja mielenkiintoista.

Jami Linnajärvi kuuluu Frontexin pysyvän joukon kategoriaan kolme, jonka työkomennukset kestävät yhdestä neljään kuukauteen. Nykyinen Frontexin koordinoima JO Indalo 2023 -operaatio on hänelle viides. Aiempia Frontex-komennuksia hänellä on ollut kaksi kertaa Sisiliassa, kerran Andalusiassa ja viimeksi Kanarian saarilla.

− Tulin tänne suoraan Gran Canarialta. Siellä espanjalaisten viranomaisten toiminta ehti tulla tutuksi, joten pääsin täällä heti hyvin sisälle työtehtäviini. Frontexin järjestämän Joint Operation (JO) Indalon keskeisenä tavoitteena on ehkäistä Pohjois-Afrikan alueelta, Espanjan eteläpuoleisen merialueen läpi suuntautuvaa laitonta maahantuloa Espanjan rannikolle.

Artikkeli on julkaistu myös Rajamme Vartijat 4/2023 -lehdessä

 

Lue lisää

Rajojen valvontaa Kreikan rannikkoalueella | Rajamedia

Kansainväliset komennukset parasta antia mihin Rajavartiolaitoksessa olen voinut hakea | Rajamedia