Merellä Ilmatyynyaluksen rooli talvisessa Vallgrundissa
Merivartioston on kyettävä toteuttamaan tehtävänsä vuoden jokaisena päivänä riippumatta olosuhteista. Kovat tuulet, vaihteleva lämpötila, veden virtaus ja ympäri vuoden kulkeva laivaliikenne muokkaa jäätilannetta jatkuvasti. Tämän vuoksi erilaisissa olosuhteissa toimiva kalusto on ensiarvoisen tärkeää merivartioston tehtävien suorittamiseksi.
Vallgrundin merivartioaseman osalta tämä tarkoittaa ilmatyynyaluksen hyödyntämistä partioinnissa erityisesti talvella. Ilmatyynyalus mahdollistaa merivartijoille kulkemisen sekä jään että veden päällä ja onkin siksi yksi tärkeimpiä suorituskykyjä meripelastusvalmiuden kannalta talvisin.
Kahta eri mallia
Vallgrundin ja Kokkolan merivartioaseman vastuualueella käytetään kahta eri mallista ilmatyynyalusta. Isompi ilmatyynyalus omaa suuremman kantokapasiteetin ja siinä on enemmän tilaa henkilöiden kuljetukseen, mikä mahdollistaa esim. ensihoitohenkilöstön ja potilaskuljetuksen. Pienempi ilmatyynyalus taas on vedettävissä auton perässä peräkärryllä, mikä mahdollistaa ketterän liikuttelun tarpeen mukaan ja lyhyemmän vasteajan.
Ilmatyynyaluksia hyödynnetään paljon viranomaisyhteistyössä. Merivartiostolla on viranomaisista suorituskykyisin kalusto ja paras osaaminen talvimerenkulussa. Tämän vuoksi ilmatyynyaluksilla tuetaan tarvittaessa myös poliisin, ensihoidon sekä Ilmatieteenlaitoksen työtä, mikäli näillä organisaatioilla on tehtävä tarve saaristoon.
Merivartiokoirat totutetaan ilmatyynyaluksiin
Merivartiokoiria totutetaan toimimaan muun kaluston ohella myös ilmatyynyalusten kanssa. Tärkeää on, että koira pysyy rauhallisena kuljetuksen aikana eikä pelkää aluksesta tulevia ääniä, mikä parantaa koiran suorituskykyä toiminta-alueella. Kyky kuljettaa koira ilmatyynyaluksella toiminta-alueelle vähentää merkittävästi vasteaikaa tilanteissa, joissa tarvitaan koiraa esimerkiksi etsintätehtävissä saaristossa.
Kaiken kaikkiaan ilmatyynyalus suorituskykynä on korvaamaton osa merivartioston ja Vallgrundin merivartioaseman toimintaa eikä sen roolia henkeä pelastavana työkaluna voi väheksyä. Moni ihminen on päässyt vuosien saatossa palaamaan kotiin epäonnekkaalta pilkkireissulta tai uhkarohkealta hiihtolenkiltä Rajavartiolaitoksen ilmatyynyalusten ja niitä käyttävien ammattitaitoisten merivartijoiden ansiosta.
Lue lisää:
Talvi tuli Nauvoon | Rajamedia
Rajan uusi ilmatyynyalus kiinnosti messukansaa Helsingin Venemessuilla | Rajamedia