Hyppää sisältöön

Merellä Talvi tuli Nauvoon

Kesän auringon paisteet helteineen sekä kiireineen ovat nyt jääneet taakse ja Nauvon merivartioasemalla on katseet suunnattu kohti edessä siintävää talvikautta. Hiljentynyt huviveneliikenne ei kuitenkaan pysäytä merivartioston arkea, vaan painopiste siirtyy meripelastuksesta ja vesiliikenteen valvonnasta aluskaluston huoltoihin ja koulutukseen. 
28.11.2022 13.56
Pieni satama talvisessa maisemassa. Kuvassa näkyy meri ja joitakin saaria.

Talvikauden lähestyessä ensin huolletaan ja tarkastetaan talvikäyttöön tarkoitetut ajoneuvot eli ilmatyynyalukset, jäissä kulkukykyiset rannikkovartioveneet ja moottorikelkat. Hieman ennen jäiden tuloa onkin sitten vuorossa veneiden nosto talvitelakalle ja parin talvikuukauden aikana veneet huolletaan läpikotaisin valmiiksi seuraavaa kesää varten.

Tästä suururakasta vetovastuu on aseman ammattitaitoisilla ja jokaisen veneen läpikotaisin silmät kiinni tuntevilla konemestareilla. Tietysti koko aseman henkilöstö osallistuu operaatioon muiden tehtävien ohella. 

Kesäkauden kiireen hiljennettyä asemalla alkaa myös tiukka kouluttautuminen. Uusia taitoja ja tietoja opetellaan ja vanhoja kerrataan ja palautetaan muistiin. Syksyllä ensimmäisiä kerrattavia asioita onkin pimeässä ja huonossa kelissä turvallinen navigointi. Toki tämä taito on jokaisella merivartijalla hyppysissä, mutta syksyn pimeyden, tuulten ja rankkojen vesisateiden saapuessa ei haastavissa olosuhteissa merenkulkua ikinä voi harjoitella liikaa. 

Talven aikana hiotaan myös muun muassa jäihin pudonneen ihmisen pelastamista ja ensiavun antamista, sekä partion toimintaa yhdessä eri tilanteissa, jotta taas kevään ja kesän tullen on myös harvinaisempiin tilanteisiin toimintamallit tuoreessa muistissa.

Tietysti tämän kaiken ohella merivartioasemilla jatkuvasti partioimalla ylläpidetään suorituskykyä ja valmiutta auttaa kansalaisia hädässä merialueella ja saaristossa kaikissa oloissa.