Hyppää sisältöön

Merellä Rajan uusi ilmatyynyalus kiinnosti messukansaa Helsingin Venemessuilla

Rajavartiolaitoksen uusi ilmatyynyalus kykenee toimimaan haastavaan kelirikkoaikaan. Venemessuilla se oli Rajan esittelypisteen vetonaula.
16.2.2023 12.22
Ilmatyynyalus esillä venemessuilla.

Venemessuilla Messukeskuksessa kiertelee ihmisiä tasaisena virtana ympäriinsä. Rajakin on mukana omalla esittelypisteellään Traficomin sekä poliisin kanssa. Eniten yleisöä kiinnostaa uutuuttaan kiiltävä ruotsalaisvalmisteinen ilmatyynyalus keskellä Rajan pistettä.

Tällaisia aluksia ei ihan hirveästi Suomessa näe, ainakaan vielä. Ensimmäiset alukset tulivat joulukuun aikana perille ja otetaan piakkoin käyttöön. Yksi alus on jo käytössä Helsingissä. Yhteensä aluksia tullee seitsemän kappaletta, jakautuen sekä Suomenlahdelle että Länsi-Suomeen. Käyttö alkaa, kunhan tarpeeksi moni henkilöstön jäsen on koulutettu aluksen saloihin.

Ilmatyynyalus tulee erityisen hyödylliseksi vaikeissa talviolosuhteissa, kun meri on osittain jäässä. Alus kykenee leijumaan jään yli vaivatta. Sen leijuntakorkeus on 30 senttimetriä, joten kelirikkoaikaan se on käytännössä ainoa väline, jolla pystyy liikkumaan nopealla aikataululla. Esimerkiksi rannikkovartioveneet kykenevät ajamaan talvellakin, mutta niillä on omat rajoitteensa suuresta koostaan alkaen. Kompaktimpi ilmatyynyalus kykenee toimimaan ahtaammissa paikoissa.

Eikä käyttö jää pelkästään talveen. Esimerkiksi Länsi-Suomen puolella on paljon matalaa ja kivikkoista, joten aluksia voisi siellä käyttää kesälläkin. Alus soveltuu erinomaisesti esimerkiksi etsintä- sekä sairaankuljetustehtäviin saaristossa.

Teksti: Elias Juuti

Kuva: Jonne-Patrik Savimäki

Viestintävarusmiehet, RVLE

Tutustu Rajan kalustoon: Kalusto | Rajavartiolaitos