Hyppää sisältöön

Maalla Heikoimmilla hetkillä periksiantamattomuus korostuu

Reserviupseerikurssin 260 priimukseksi valittiin Eetu Sillanpää, joka suoritti varusmiespalveluksensa Onttolan rajajääkärikomppaniassa Pohjois-Karjalassa. Tavoitteet saavuttaa, kun on valmis tekemään paljon töitä, yrittää rohkeasti ja toimii aina omana itsenään, Sillanpää kertoo.
10.10.2022 9.25
Varusmies seisoo muistokiven edessä.

Miten päädyit suorittamaan varusmiespalveluksen Onttolan rajajääkärikomppaniassa?

Sukulaiset ovat suorittaneet varusmiespalveluksen täällä sekä käyneet johtajakoulutuksessa, lisäksi kiinnosti itsensä haastaminen ja omien rajojen kokeilu niin fyysisesti kuin henkisesti.

Onko harrastuksista ollut hyötyä palveluksessa?

Liikunta ja crossfit harrastuksista on ollut hyötyä palvelusaikana, lisäksi lukeminen ja kuvataide ovat auttaneet oppimaan ja hahmottamaan opeteltavia asioita.

Mikä jäi RUK:sta erityisesti mieleen?

Kurssille lähdin isoin odotuksin, mutta tietämättömänä tulevasta. Aluksi sopeutuminen oli hieman haasteellista, kun oli tottunut kotijoukko-osaston toimintaan. Lisäksi omien suorituskykyjen rajat johtamissuorituksissa pääsivät koetukselle. Yhteishenki ryhmän ja yksikön sisällä jäävät hyvänä muistona mieleen.

Mitä johtajakoulutus on opettanut sinulle?

RUK opetti vastuunottoa ja itsensä haastamista. Kehittämiskohteet oppii kantapään kautta. Ja vaikka tietää, ettei ole täysin valmis, kannattaa rohkeasti aina yrittää. Johtajakoulutus on antanut eväät suoriutumaan johtamistehtävistä sekä omien johtamissuoritusten analysointia.

Oliko valinta kurssin priimukseksi tavoitteena jo kurssin alussa?

Ei ollut tavoitteena. Väliarvioinnissa oli tiedossa joitain viitteitä, minkä jälkeen tavoitteellisella toiminnalla pyrin sitä kohti. Kunnianhimo, korkeat vaatimukset omaan tekemiseen sekä täysin omana itsenä toimiminen. Tein asiat kovaa, mutta pitää muistaa ottaa rennosti silloin, kun siihen on tilaisuus.

Varusmies metsässä iso reppu selässä ja ase kädessä.

Mitä odotuksia loppupalvelukselta?

Odotan että pääsen laittamaan koetukselle johtajuuden perusteita ja kehittämään niitä, niin vertaisien kuin myös alaisteni kanssa.

Mitä odotuksia kokelaskouluttajan tyypillisestä päivästä?

Odotan paljon suunnittelua koulutuksiin sekä harjoituksiin liittyen, lisäksi neuvontaa ja tukemista. Vastuun rinnalla tulee myös totta kai hieman vapautta.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Sopimussotilaana joko omassa kotijoukko-osastossa tai Haminassa, kunnes opinnot alkavat Helsingissä.

Vinkkejä johtajakoulutukseen haluaville?

Olkaa valmiita tekemään paljon töitä sekä vaatikaa itseltänne paljon. Opiskeltavaa tulee paljon ja opiskelun laatuun suosittelen panostamaan. Monesti tuvissa on häiriötekijöitä, joten jos mahdollista niin pyrkikää ottamaan itsellenne rauhallista tilaa opiskelua varten. Heikoimmilla hetkillä periksiantamattomuus korostuu, luottakaa itseenne. Pitää myös muistaa ottaa rennosti. Johtajana päätöksiä pitää kyetä tekemään, vaikka ne eivät olisi helppoja päätöksiä. Ja kohdelkaa alaisianne ihmisinä.

Lue lisää:

Rajajääkärin koulutus vaatii itsekuria | Rajamedia

Ikimuistoisia kokemuksia rajajääkärikomppaniasta | Rajamedia