Hyppää sisältöön

Maalla Rajajääkärin koulutus vaatii itsekuria

Rajajääkäri Santtu Räsänen on ollut tyytyväinen niin intin muonitukseen kuin palvelustehtäviinsä tähystäjänä. Koulutus on vaativaa ja mielenkiintoista.  
18.6.2021 15.18

Rajajääkäri Santtu Räsänen suoritti varusmiespalveluksensa Onttolassa. Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppania sijaitsee Kontiolahden kunnassa, noin kymmenen kilometrin päässä Joensuun keskustasta.

Räsänen oli rajajääkärikomppaniassa tähystäjä, jonka tehtävänä on suojata ja ohjeistaa tarkka-ampujia.

− Kerromme, mihin pitää ampua, ja jos laukaus menee ohi, niin annamme korjausarviot. Tarkka-ampujat eivät itse tähtäimen läpi näe, mihin laukaus on osunut, Räsänen kertoo. 

−Tämä on Onttolassa halutuin puolen vuoden tehtävä. Pääsemme puolen vuoden miehistä ainoina ampumaan tarkkuuskivääreillä.

Vaativasta koulutuksesta selviytyminen vaatii itsekuria. 

− Intin tiukkaan kuriin on ollut mielestäni aika helppo sopeutua, koska osasin odottaa sitä. Jos itsekuria ei löydy valmiiksi, niin sitä kyllä kasvatetaan ihan kunnolla. Kyllä täällä pojasta kasvaa mies.

Tähystäjän koulutus alkoi metsäleirillä 

Kun tähystäjät valittiin, heidät lähetettiin suoraan noin viikon metsäleirille.

− Siellä meille opetettiin alusta loppuun kaikki tehtävät. Tähystäjän työ on todella laskennallista ja huomioitavaa on paljon, kuten esimerkiksi tuulen suunta.

Santtu Räsänen on tehtäväänsä tyytyväinen.

− Ennen inttiä tein töitä ja treenasin minkä ehdin. Kilpailen seiväshypyssä ja ajattelin, että olisin päässyt jatkamaan kisaamista ja treenaamista myös palveluksen käynnistyttyä. Koronan takia se on kuitenkin ollut vaikeaa.

Alun perin hän pohti vaihtoehtona myös RUK:a, mutta koronan takia hän ei olisi voinut treenata tarpeeksi paljoa ja tavoitteellisesti. Puolen vuoden palvelus oli lopulta parempi vaihtoehto.  

− Tavoitteenani on joka tapauksessa suorittaa intti niin hyvin kuin pystyn alusta loppuun saakka.

Korona-aikana tavallista pitempiä lomia 

Muonitus saa kiitosta Santtu Räsäseltä: 

− Parasta on ehdottomasti ollut Onttolan ruoka, se on kuin lahja jumalalta. Olen myös tykännyt korona-ajan lomarytmeistä, pidemmillä lomilla ehtii tehdä enemmän, vaikka painavathan ne pitkät kiinniolot.

Korona-aikana muiden varusmiesten kanssa on vietetty runsaasti aikaa.  

− Tupakavereista tulee hyviä ystäviä, ja intin ajaksi kuin perheenjäseniä.

Mitä palvelusajalta voisi vielä toivoa?  

− Puolustusvoimat voisi järjestää eri komppanioiden välisiä olympialaisia tai taitokilpailuja. Niissä nähtäisiin, kuka on kuka.

Juttu on julkaistu alun perin Ruotuväki-lehdessä. 
 
Teksti: Daniel Harakka  
Kuva: Ilmari Kukkonen 

Lue lisää varusmiespalveluksesta Rajalla: Maanpuolustus ja varusmiespalvelus | Rajavartiolaitos