Hoppa till innehåll

På land "Den internationella kommenderingen ger god beredskap inför framtida uppgifter vid Gränsbevakningsväsendet"

Markus Kankare trivs med internationella uppgifter eftersom de föränderliga arbetsmiljöerna ständigt tillåter honom att lära sig nya saker. För närvarande arbetar Kankare i Bulgarien, ett av målländerna för den två år långa kommenderingen.
1.11.2021 15.27
Gränsbevakare Markus Kankare.

Ett stort område med utmanande och svårframkomlig terräng, beskriver Kankare sin nuvarande arbetsmiljö Kalotina vid västra Bulgariens landgräns. 

Till Kankares arbetsuppgifter hör att övervaka landsgränserna, vilket bland annat omfattar patrullering med fordon och till fots vid gränsen mellan Bulgarien och Serbien.

Kankare har alltid varit intresserad av internationella uppgifter. Han har tidigare internationell erfarenhet från fredsbevarande operationer i Libanon.  

Kankare reste till Bulgarien som en del av Finlands stående styrka i kategori 2, det vill säga tjänstemän som medlemsländerna har ställt till Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex förfogande. Kommenderingen räcker två år.

Kankare tyckte att Frontex verkade som ett bra alternativ för att utveckla den egna yrkesskickligheten. Ansökningsprocessen omfattade en skriftlig ansökan och intervju som gjordes virtuellt från Warszawa tillsammans med två experter. Efter några månader blev Kankare erbjuden en plats i Bulgarien.

Internationella uppgifter innebär ofta ett kliv in i olika kulturer och nya verksamhetssätt. I början av sin kommendering i Bulgarien stötte Kankare på en massiv språkmur:

− Få av mina arbetskamrater talade engelska. Den bästa lösningen var att lära sig bulgariska. Mina kunskaper i ryska, som jag lärde mig när jag arbetade vid östgränsen i Finland, underlättar också kommunikationen. 

Som arbetspar har Kankare en bulgarisk tjänsteman och Kankare upplever samarbetet mellan de två som särskilt givande. 

Det är till stor hjälp om man kan ens lite av språket. Det gör det lättare att lära känna nya människor och upprätta samarbeten. 

Tålamod är också en viktig egenskap, eftersom planer snabbt kan förändras. Dessutom krävs det att man har förmågan att förstå olika arbetssätt som man oundvikligen stöter på när man arbetar utomlands.

En annorlunda arbetsmiljö tvingar en dock att utmana sig själv och sin kompetens, vilket är det fina med de internationella uppgifterna. Arbetet är även mycket mångsidigt.

− Arbetsplatsen kan byta flera gånger under kommenderingen och man kan få arbetsuppgifter som man inte nödvändigtvis får uppleva i Finland. Dessutom erbjuder kommenderingarna en möjlighet att bekanta sig med nya människor.

Kankare uppmuntrar till åka på internationella kommenderingar om möjligheten ges. 

− I arbetslivet är den internationella erfarenheten verkligen uppskattad och den är till och med den mest lärorika upplevelsen. Arbetet är också väldigt betydelsefullt.

Kommenderingen är dessutom en unik möjlighet att samla på sig en mängd nya erfarenheter och stärka sina språkkunskaper. 

− De är verkligen ett värdefullt tillskott till kunskaperna och ger säkert god beredskap inför framtida uppgifter vid Gränsbevakningsväsendet.

Läs mer:

Kommenderingen i Kroatien gav perspektiv på gränsbevakarens arbete

Gränsbevakarens karriär blir allt mer internationell