Hyppää sisältöön

Maalla ”Eihän meillä ole mitään mahdollisuuksia” - tällainen oli Rajan 1. valmiusjoukkueen harjoitus

Rajavartiolaitoksen 1. valmiusjoukkue harjoitteli Itä-Suomessa vaarallisten ja aseistettujen henkilöiden kiinniottoa. Harjoitus osoitti valmiusjoukkueen ammattitaidon sekä tehokkuuden erinomaisesti.
14.10.2022 9.42
Valmiusjoukkueen jäsen osoittaa aseella. Kuva otettu sivusta.

Kaksi suurta maastokuvioitua helikopteria säksättää noin metrin korkeudella vedenpinnasta samalla, kun täydessä taisteluvarustuksessa olevat operaattorit pudottautuvat asemiin kivien ja puiden suojiin. Vesi lentää ilmavirran voimasta päälleni. Melu on kuulosuojaimienkin takaa voimakasta. Täällähän on täysi tilanne päällä, miten tähän on päädytty? Kelataanpa hieman.

Olemme saapuneet järven keskellä sijaitsevalle saarelle Itä-Suomessa. Koleasta ilmasta huolimatta järvi on rauhallinen, eikä ylimääräisiä ääniä kuulu. Täällä saan kunnian seurata Rajan ensimmäisen valmiusjoukkueen harjoitusta aitiopaikalta.

Skenaario on yksinkertainen: saarella on kolme aseistautunutta miestä, jotka valmiusjoukkue tulee ottamaan kiinni. Miehet eivät kuitenkaan aio antaa mitään ilmaiseksi. He ovat aseistautuneet hampaisiin asti ja virittelevät hyvissä ajoin saarelle erilaisia käsikranaattiansoja, itsevarmuutta puhkuen.

Meille on valmiiksi annettu tieto valmiusjoukkueen saapumisajasta. Sanotaan sitä vaikka nokkelasti hankituksi tiedustelutiedoksi, vaikka se vaikuttaakin enemmän armopalalta. Odottaminen on hidasta, mutta tasan sovittuun aikaan alkaa puiden takaa kuulua voimistuvaa helikopterin ääntä.

Toiminta on nopeaa, se ei haaskaa sekuntiakaan.

Valmiusjoukkueen päästyä maahan alkaa parin minuutin mittainen ankara taistelu. Valmarit etenevät vihollisten - siis meidän - hallussa pitämää rakennusta kohti nopeasti ja varmasti, syöksyen sekä toisiaan tukien. Käsikranaattiansat eivät jää huomaamatta, eikä lopulta yksikään niistä laukea. Valmisteluista huolimatta meidän poppoomme jää nopeasti alakynteen.

- Eihän meillä ole mitään mahdollisuuksia, ajattelen samalla, kun yksi operaattori välähtää ohitseni, edeten määrätietoisesti kohti vihreäksi maalattua saunarakennusta. Onneksi en itse ole kohteena, vaan erotun selkeästi muista kirkkaankeltaisessa huomioliivissäni.

Ensimmäinen mies on jäänyt kiinni jo aikaisessa vaiheessa, ja häntä riisutaan aseista toisen vielä taistellessa. Pian hänkin saa osuman jalkaansa, päättäen paukkupanoksilla käydyn tulitaistelun. Molemmat talutetaan häntä koipien välissä saaren reunaan vartioitavaksi. Saari tarkastetaan läpikotaisin mahdollisten muiden uhkien varalta. Toiminta on nopeaa, se ei haaskaa sekuntiakaan. Tositilanteessa sellaiseen ei ole varaa.

Valmiusjoukkueen tehokkuudesta kertoo hyvin heitä vastaan käyneen taistelijan lausahdus harjoituksen päätyttyä.

- Melu oli niin kova ja niin paljon tapahtui, että pian vain oletin saaneeni osuman, hän tokaisi hengästyneenä.

Kaksi valmiusjoukkueen jäsentä pitää kiinni henkilöstä. Taustalla näkyy metsää. Kuva otettu takaapäin.

Jouduimme myöntämään tappiomme.

Saari todetaan pian tyhjäksi. Mutta tässähän oli vihollistriosta vasta kaksi miestä napattuna. Harjoitus ei näemmä vielä päätykään. Osa suunnitelmaa on myös yhden henkilön pakeneminen moottoriveneellä. Hän aloitti pakonsa jo hyvissä ajoin ennen hurrikaanin pyyhkäisyä saaren yli. Pitkälle hän ei kuitenkaan pötki, sillä operaattorit saarelle pudottaneet helikopterit surraavat ympärillä taukoamatta. Pakenija ei lopulta ennätä edes maihin ennen kuin jää kiinni.

- Moottori päätti sammua keskelle järveä, hän harmittelee harjoituksen päätyttyä. Lausahdus haiskahtaa tekosyyltä.

Ensimmäisen valmiusjoukkueen toiminnasta jää erittäin ammattimainen kuva. He eivät häslää mitään ylimääräistä, eikä heiltä jää yksikään kivi kääntämättä.

Valmiusjoukkueen jäsen tähtää aseella. Taustalla vihreä puutalo ja syksyinen metsä.

Jokainen kivi käännetään ja jokainen nurkka tutkitaan.

Harjoituksen päätyttyä valmareiden absoluuttiseen voittoon pidämme ansaitun hengähdystauon. Selkäsaunan vastaanottaminen käy työstä. Valmiusjoukkueen operaattorit kuitenkin näyttävät siltä, ettei heille tullut edes hiki. He olisivat valmiita ryntäämään vielä toiseenkin harjoitukseen, jos sellainen olisi järjestettynä.

Joku kaivaa makkarapaketin esille ja lyö nakit grillille. Valmiusjoukkue ei kuitenkaan jää syömään. Helikopteri saapuu uudelleen saaren päälle näyttämään voimansa, ja miehet kiipeävät kyytiin. Noh, enemmän makkaraa meille.

Helikopteri laskeutumassa kalliolle. Taustalla harmaa merimaisema. Helikopteriin on nousemassa kolme henkilöä.

Teksti: Elias Juuti

Kuvat: Jonne-Patrik Savimäki

Viestintävarusmiehet, RVLE

Lue lisää:

Tiukka tilanne rajalla | Rajamedia

Erikoisveneryhmä - Rajavartiolaitoksen operatiivisen venetoiminnan keihäänkärki | Rajamedia