Hoppa till innehåll

Till havs En nyutexaminerad löjtnants tankar efter de första arbetspassen på bevakningsfartyget

Även om jag är utexaminerad börjar det verkliga lärandet nu. Som styrmanspraktikant medverkar jag i stor utsträckning i alla interna uppgifter på fartyget. Arbetet inom olika delområden utvecklar yrkeskunnighet och skapar förutsättningar för att kunna fungera som fartygets vaktbefäl i framtiden, berättar nyutexaminerad löjtnant Sampo Lehto.
20.10.2022 14.47
En person tittar med en kikare på havet på ett bevakningsfartyg.

Tjänare! Jag är löjtnant Sampo Lehto och fungerar som styrmanspraktikant på bevakningsfartyget Uisko. Jag blev utexaminerad från Försvarshögskolan för cirka en månad sedan och har nu förordnats till min första arbetsuppgift. Jag har nu de två första arbetspassen ombord bakom mig och jag berättar lite om mina tankar kring de här resorna. 

Största delen av mina förväntningar om jobbet på ett bevakningsfartyg och om uppgifterna som yngre officer har uppfyllts. Som kadett fick jag delta i arbetet på ett bevakningsfartyg under några praktikperioder och fick då en grov uppfattning om vad man kan vänta sig av den första arbetsuppgiften.

Som styrmanspraktikant medverkar jag i stor utsträckning i alla interna uppgifter på fartyget. Arbetet inom olika delområden utvecklar yrkeskunnighet och skapar förutsättningar för att kunna fungera som fartygets vaktbefäl i framtiden. Jag är en praktiskt lagd officer och lär mig bäst genom att göra själv. Vare sig man sysslar med sjöfart, däcksarbeten eller enhetens administrativa frågor är utvecklingen ofta effektivast när man gör saker själv.

Jag hann inte bli nervös när jag anslöt mig till besättningen och samtidigt till det nya arbetsteamet för jag togs varmt emot från och med den första arbetsdagen.  På fartyget jobbar man målmedvetet och effektivt och alla gör allt oberoende av sin egen officiella uppgift.  På fartyget finns det sakkunniga från många sektorer och de kan lära oss viktiga kunskaper och färdigheter. 

Även om jag är utexaminerad börjar det verkliga lärandet nu. Försvarshögskolan banade på ett utmärkt sätt väg för lärande, och på arbetsplatsen finns det ett pålitligt stödnätverk som alltid ger stöd om man vet varken ut eller in.  Vad gäller den första arbetsuppgiften är informationsflödet förstås väldigt stort, men man klarar sig nog bara man är lugn och initiativrik.

Jag ser fram emot nya utmaningar

Löjtnant Sampo Lehto
 

Ett vitt bevakningsfartyg på havet.

Bevakningsfartyget Uisko

Läs mer:

Karriärberättelse: Arbetet som andra styrman på ett bevakningsfartyg | Rajamedia

Bevakningsfartyget Uisko på bevakningstur i november | Rajamedia