Hyppää sisältöön

Maalla Vastavalmistuneena rajavartijana kaakon kulmalla

Valmistumisen jälkeen tuoreen rajavartijan matka jatkui työpaikalle rajatarkastusasemalle Kaakkois-Suomen rajavartiostoon. Työuran ensimmäisiin kuukausiin on mahtunut rajatarkastustehtävien lisäksi partiointia sekä koulutuspäiviä.
17.4.2023 14.57
Rajavartija tarkastaa henkilöautoa taskulampun avulla.

Joulukuun puolessa välissä vietettiin hienot valmistujaiset Raja- ja merivartiokoululla, annettiin paperit kouraan ja nimitettiin nuoremmaksi rajavartijaksi. Matka jatkui parin päivän vapaiden jälkeen työpaikalle rajatarkastusasemalle Kaakkois-Suomen rajavartiostoon. Vaikka opit olivatkin tuoreessa muistissa, niin ensipäivinä meinasi ilmetä luontaista alkukankeutta, joka kuitenkin hälveni päivien kuluessa.

Aikaisemmin työelämässä ollessani olen tehnyt pelkästään päivätöitä, mutta uuden uran myötä työaika muuttui kolmivuorotyöksi. Omalla työpaikallani sai valita, haluaako tehdä 8- vai 12-tuntisia työvuoroja. Jälkimmäisessä päivät ovat pidempiä, mutta vapaajaksotkin ovat pidempiä kuin ensimmäisessä. Itse teen 8-tuntisia vuoroja ja tuntuu, että vapaajaksot ovat riittävän pitkiä palautumiseen. En ole vielä keksinyt vuorotyöjärjestelmästä muutaman kuukauden kokemuksella ylitsepääsemättömiä haasteita, joskus toki väsyttää enemmän, mutta hyvänä nukkujana olen osannut levätä silloin, kun on täytynyt.

Harrastuksetkin on saanut hyvin sovitettua työelämän, vaikka joskus jokunen jääkiekkovuoro onkin saattanut jäädä väliin. Mikäli jotain tärkeämpiä menoja on ollut tiedossa, niin vapaata on aina järjestynyt työvuorosuunnittelun toimesta, kunhan on ollut riittävän ajoissa asiasta kysymässä. Tämäkin on yksi työpaikkani parhaista puolista.

Olen päässyt tekemään ensimmäiset tutkijavuoroni, toisen linjan tarkastuksia ja ulkovuorojakin.

Rajanylitysliikenne on ollut määrältään vähäistä, mutta uuden tulokkaan silmin tämä on toisaalta hyvä asia, kun on aikaa tehdä työt rauhassa, eikä kiire luo painetta hätäillä. Olen päässyt tekemään ensimmäiset tutkijavuoroni, toisen linjan tarkastuksia ja ulkovuorojakin. Asiaan perehtymättömälle lienee hyvä selventää, että hallinnollisena tutkijana kirjoitetaan esimerkiksi ilmoittautumisvelvollisuuksia tai tehdään muita hallinnollisia toimenpiteitä. Toisen linjan tarkastus tehdään asiakkaalle, jos maahantuloedellytyksiä joudutaan selvittämään tarkemmin tai, jos asia muutoin sitä vaatii. Ulkovuorossa taas tärkein tehtävä on varmistua, että kaikki asiakkaat menevät rajatarkastukseen ja tarkastaa ajoneuvoja ja niiden tieliikennekelpoisuus.

Vaikka koulussa tulikin harjoiteltua sakon kirjaamista tai maahanpääsyn epäämistä, niin edellä mainittuihin toimenpiteisiin meni ensimmäisillä kerroilla melkoisesti aikaa. Toisaalta taas hiljaiset yövuorot meinaavat joskus kulua hyvinkin hitaasti. Vaikka tavalliset työpäivät saattavat joskus pitkästyttää, on neljän kuukauden ajanjaksoon mahtunut todella paljon koulutuspäiviä. Uutta asiaa ja kalustoa on paljon ja niitä on myös osattava käyttää.

Partiopäivät ovat olleet itselleni positiivinen yllätys.

Vaihtelua rajatarkastustehtävien arkeen on tuonut partiopäivät. Partiointia on tehty ajoneuvolla lähialueilla kuin suksillakin valtakunnanrajaa pitkin hiihtäen. Partiopäivät ovat olleet itselleni positiivinen yllätys, ei pelkästään hyvien hiihtokelien takia, mutta odotukseni työnkuvasta olivat lähinnä rajatarkastusten tekemistä siisteissä sisätiloissa. 

Oman aikansa erityispiirre on maahanpääsyn epäämiset ja tilapäistä suojelua anovat henkilöt. Maahanpääsy evätään henkilöltä, jonka perusteet maahan saapumiseksi eivät täyty. Ukrainan sodan ja sen myötä tulleiden valtioneuvoston päätösten perusteella epäämisiä kirjataan viikoittain. Tilapäistä suojelua anovat henkilöt ovat pääasiassa Ukrainasta saapuvia pakolaisia. Molemmat toimenpiteet vaativat useamman tietojärjestelmän käyttöä, kirjaamista, asiakirjojen tulostelua. Ensimmäisillä kerroilla hieman kyseenalaisti, tuleeko hommasta koskaan valmista. Nykyään ei tarvitse enää alituisesti olla työkaverilta kysymässä, mitä tehdä seuraavaksi.

Omalla työpaikallani ehdottomasti parhaimpia asioita on työkaverit ja työyhteisö. Hyvässä porukassa seisoo vaikka päällään, jos tarve vaatii. 

Kirjoittaja valmistui rajavartijan peruskurssilta joulukuussa 2022.


Rajakoira haistelee valkoisen rekan kylkeä. Takana rajavartija katsoo rekan alle.

 

Lue lisää:

Rajavartijaoppilas harjoittelemassa kaakossa | Rajamedia

Vastavalmistuneen luutnantin mietteitä ensimmäisten ulkovuorojen jälkeen | Rajamedia