Hyppää sisältöön

Merellä Tällaista on työ pääkaupunkiseudun satamien rajavartijana

Työ rajavartijana Suomen kansainvälisissä satamissa tarjoaa sekä monipuolisia työtehtäviä että ihmiskontakteja. Vanhempi merivartija Lari Laaksonen kertoo työrutiineistaan pääkaupunkiseudun satamien matkustaja- ja rahtiliikenteen valvonnassa.
8.9.2023 9.13
Rajavartijat tarkastamassa sataman ajoneuvoliikennettä.

Miten “tavallinen” työpäivä etenee?

- Työpäivä alkaa useimmiten sillä, että katsotaan päivän arvioitu suunnitelma ja mitä hommia on tiedossa. Sitten varustetaan partioautot valmiiksi. Tästä päivä etenee vartiokäskyn, päivälistan ja vuoropäällikön suunnitelmien mukaan. Ei oikeastaan ole kahta täysin samanlaista työpäivää, vaan työtehtävät riippuvat suurelta osin eteen tulevista tehtävistä.

Mitä käytännön työtehtäviä päivään yleensä kuuluu?

- Perushommiin kuuluvat esimerkiksi risteilyalusten rajatarkastukset sekä viisuminmyönnöt. Varsinkin kesäaikaan rajatarkastukseen tulee paljon merimiehiä ja osalle heistä myönnetään myös viisumi. Lisäksi aina kun on aikaa ja resursseja vapaana, tehdään ulkomaalaisvalvontaa ja tieliikennesäännöksiin liittyvää valvontaa Virosta, Saksasta ja Ruotsista tuleviin laivoihin sekä rahtisatamavalvontaa Suomenlahden merivartioston koko alueella.

Millaiset tehtävät ovat itsellesi kaikista mieluisimpia?

- On vaikea sanoa mikä on mieluisin. Tykkään itse tässä työssä juuri siitä, että työtehtävien kirjo on laaja ja monipuolinen. Jos yhtä tehtävää tekisi liikaa, olisi se jo vähän puuduttavaakin. Monipuolisuus on varmasti tämän yksikön rikkaus.

Rajavartija satamassa.

Kuinka laajalla alueella pääkaupunkiseudun satamien rajavartijat toimivat?

- Meidän yksikön toimialueeseen kuuluvat kaikki Helsingin alueen satamat eli Länsisatama, Olympiaterminaali, Katajanokan satama sekä Vuosaaren satama. Tämän lisäksi meillä on myös rahtisatamavalvontaa kaikissa satamissa Suomenlahden merivartioston alueella. Toiminta-alue on iso ja se sisältää paljon haasteita sekä erilaisia tehtäviä. Lisäksi talvikaudella sataman rajatarkastusyksikkö tukee Helsinki-Vantaan lentoasemaa rajatarkastuksissa.

Miten satama eroaa muista Rajavartiolaitoksen työympäristöistä?

- No onhan tämä vartioston muihin yksiköihin verrattuna hyvin erilainen. Työ liittyy merellisen ympäristön rajatarkastuksiin sekä rajojen valvontaan kuivalta maalta käsin. Myös yksikön pieni koko tekee tästä omanlaisensa yksikön. Meidän porukassa on laaja ammattitaito erilaisista tehtävistä ja kaikki tulevat toimeen keskenään hyvin.

Teksti: Otto Haikola
Kuvat: Kristian Karppinen
Viestintävarusmiehet, RVLE

 

Lue lisää:

Luksusristeilijän rajatarkastus | Rajamedia

Merivartijana Ahvenanmaalla | Rajamedia