Maalla Lämmin vastaanotto kylmässä ympäristössä
Gregory on toiminut Frontexin kategorian 2 virkamiehenä viimeiset kolme vuotta.
Vuoden 2023 loppupuolella hän oli parhaillaan komennuksella Kreikassa, kun Frontex haki vapaaehtoisia lähetettäväksi pikaisesti Suomeen tukemaan Rajan toimintaa laajamittaisen maahantulon hallitsemiseksi itärajalla. Tuota pikaa Gregory olikin jo paikan päällä.
– Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi tehtävään, ja neljä päivää myöhemmin olimme jo Suomessa.
Frontex-urallaan Gregory on työskennellyt rajavartijana Romaniassa, Kreikassa ja Virossa. Ennen Frontexia hän toimi Ranskan poliisin ja armeijan yhteisen turvallisuusjoukon eli Gendarmerien mellakantorjuntayksikössä 15 vuoden ajan. Hänen työhönsä kuului joukkojen hallintaa, toimintaa paikallispoliisin vahvistuksena sekä ulkomaantehtäviä esimerkiksi lähetystöissä vartijana tai kouluttajana. Kohdemaita olivat muun muassa Sudan, Jordania, Norsunluurannikko ja Irak. Myöhemmin hän toimi neljän vuoden ajan asiantuntijana Gendarmerien alaisessa kansallisessa CBRN-yksikössä, joka vastaa kemiallisiin, biologisiin, säteily- ja ydinuhkiin varautumisesta.
Paikallisten käytäntöjen oppimista
Gregory on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Hänellä ei ollut juurikaan ennakkokäsityksiä maasta, paitsi että täällä olisi paljon kylmempää kuin Kreikassa. Kylmyys ei kuitenkaan häntä ole haitannut, sillä hän pitää lumesta ja pakkasesta.
Suomeen saapuessaan Gregory halusi sopeutua uuteen ympäristöön mahdollisimman nopeasti, jotta pystyisi olemaan Rajalla avuksi parhaalla mahdollisella tavalla. Yhdessä muun Suomeen saapuneen Frontex-henkilöstön kanssa Gregory osallistui kolmen päivän perehdytyskoulutukseen Raja- ja merivartiokoululla Immolassa. Koulutus oli hyvin harkittu kokonaisuus ja Gregory pitää arvossa siihen käytettyä aikaa.
Yhteistoiminta suomalaisten kollegoiden kanssa on ollut sujuvaa.
– Opimme heti alussa integroitumaan paikallisiin partioihin. Koulutuksessa käsiteltäviä aiheita olivat paikalliset käytännöt, lainsäädäntö, taktiikka ja teknologia. Kokonaisuuteen kuului myös perehdytys voimankäyttöön. Myös pohjoinen ilmasto näkyi koulutuksessa, jossa harjoiteltiin muun muassa moottorikelkalla ajoa ja jäähän vajonneiden pelastamista.
Immolan kolmipäiväisen koulutuksen jälkeen Gregory ja neljä muuta rajavartijaa lähetettiin Vaalimaan raja-asemalle.
Ystävällistä tukea tiimiltä
– Meidät otettiin alusta alkaen osaksi tiimiä. Työskentelemme Rajalla aivan kuten paikalliset kollegamme.
Gregory kertoo suomalaisten kollegoiden ottaneen tulijat vastaan ystävällisesti. Osa paikallisista rajavartijoista on ollut Frontex-komennuksilla ulkomailla, joten he ymmärtävät, miltä tuntuu olla kaukana kotoa ja poissa perheen luota.
Gregory pitää suomalaisia ystävällisinä ihmisinä, jotka ovat kiinnostuneita toisista ja toivottavat tulijat tervetulleiksi. Uuteen maahan sopeutumista helpotti suomalaisten hyvä englannin kielen taito.
– Kommunikointi on helppoa ja olen sopeutunut mielestäni hyvin. Olen tutustunut moniin ihmisiin asuinpaikkakunnallani. Yksi mieleenpainuvimpia hetkiä Vaalimaalla on ollut aamuinen partiointi moottorikelkalla. Auringonnousu ja huurteinen metsä olivat näky, jota ei voi unohtaa.
Gregoryn mielestä työskentely Suomessa on melko erilaista verrattuna hänen kotimaahansa Ranskaan.
– Ranska on Schengen-alueen keskellä, joten meidän rajojamme ei valvota samalla tavalla kuin Suomessa. Ranskassa rajavalvonnasta ovat vastuussa poliisi tai erikoisjoukot maahanmuuttovirtojen hallinnan tehtäviin tai operaatioihin tarkoitetuista yksiköistä.
Yhtäläisyyksiäkin kyllä on.
– Suomessa rajavartijat ovat osa puolustusvoimia, samaan tapaan kuin Gendarmerie on osa Ranskan armeijaa. Näen siis yhtäläisyyttä toimintatavoissa. Työyhteisössä on nähtävissä sotilaallinen henki ja asenne.
Koulutuksen jälkeen Gregory lähetettiin Vaalimaalle partioimaan.
Frontex tarjoaa mahdollisuuksia Gregory työskentelee Suomessa vuoden 2024 loppuun, minkä jälkeen hän haluaa edelleen jatkaa Frontexin kategorian 2 virkamiehenä komennuksilla eri maissa.
– Työn kautta saan mahdollisuuden tutustua rajavartijoihin eri puolilla Eurooppaa. Puhun myös portugalia ja espanjaa, joten minulle olisi erityisen mieluisaa työskennellä jossain maassa, jossa näitä kieliä käytetään.
Tulevien kuukausien aikana Gregory haluaa edelleen olla Rajan tukena niin hyvin kuin osaa. Kaiken kaikkiaan hän pitää yhteistyötä onnistuneena.
– Odotin sujuvaa yhteistoimintaa paikallisten rajavartijoiden kanssa, ja mielestäni olemme siinä onnistuneet.
Teksti: Erika Kilpeläinen
Kuvat: Emil Pyykkö
Lue lisää
Korvaamatonta kokemusta osana eurooppalaista rajavalvontaa | Rajamedia