Hyppää sisältöön

Maalla Erikoisrajajääkärikoulutus on vaativaa, mutta palkitsevaa

Erikoisrajajääkärit koulutetaan toimimaan Rajavartiolaitoksen erikoisjoukkosotilaana kriisiajan vaativimmissa tiedustelu-, taistelu- ja tukitehtävissä. Koulutukseen hakeudutaan vapaaehtoisesti valintakokeiden kautta vuosittain 6.12. mennessä.
30.11.2023 14.14
Kaksi helikopteria laskeutuu peltoaukealle.

Erikoisrajajääkärien koulutuksesta puhutaan monipuolisena ja haastavana. Mitä kaikkea siihen siis sisältyy?

Koulutukseen sisältyy muun muassa iskuosastotoimintaa, taistelua rakennetulla alueella, vesistökoulutusta sekä laaja siirtymismenetelmäkoulutus esimerkiksi helikoptereilla ja erilaisilla maastoajoneuvoilla sekä köysilaskeutumiskoulutus. Rajaturvallisuuskoulutukseen kuuluu muun muassa voimankäyttöä, henkilön jäljittämistä ja kiinniottoa sekä koiratoimintaa.

Koulutus vaatii paljon. Siihen kuuluu esimerkiksi yli 100 maastovuorokautta erilaisten harjoitusten ja testien muodossa.

Todennäköisesti erikoisrajajääkärikoulutus on vaativampaa kuin mikään muu, mitä kurssilainen on kokenut ennen palvelusta –mutta siksi se onkin niin palkitsevaa.

Kurssi alkaa vuosittain heinäkuussa

Koulutukseen hakeudutaan vapaaehtoisesti valintakokeiden kautta vuosittain 6.12. mennessä. Valintakokeet sisältävät fyysiset ja psykologiset soveltuvuustestit sekä lääkärintarkastuksen. Lue lisää valintakokeista: Hakeminen erikoisrajajääkärin koulutukseen | Rajavartiolaitos

Huomaathan, että et voi hakeutua erikoisrajajääkärikoulutukseen, jos olet jo aloittanut varusmiespalveluksen.

Taitoja myös reserviin

Koulutuksesta on suurta hyötyä myös reserviin: opit muun muassa suunnitelmallisuutta ja kansalaistaitoja kuten ensiapua, itsepuolustusta ja erätaitoja sekä selviytymistä.

Jokaiselta kurssilta valitaan myös muutama sopimussotilas töihin komppaniaan. Työllistyä voi myös rajavartijan tai upseerin koulutuksella.

Neljä märkäpukuun pukeutunutta henkilöä kahlaa vedessä.

Varusmies ampuu pimeässä.

Lue lisää:

Kouluttaudu erikoisrajajääkäriksi Rajalle | Rajavartiolaitos

Ruskea baretti on ylpeyden aihe | Rajamedia

“Tätä parempaa yhteishenkeä ei voi olla” − erikoisrajajääkärit kertovat koulutuksestaan | Rajamedia