Hyppää sisältöön

Merellä Alustarkastusosaston reservin kertausharjoitukset Helsingin Vuosaaressa

Suomenlahden merivartioston alustarkastusosaston reserviläisten nelipäiväinen kertausharjoitus huipentui Finnstar-aluksessa suoritettuun tarkastusharjoitukseen.
25.5.2023 14.39
Finnstar-alus.

Suomenlahden merivartioston alustarkastusosaston reserviläisten kertausharjoitus työllisti reserviä keväällä, kun osasto pääsi harjoittelemaan suuren kokoluokan alustarkastusta Finnstar-laivalla Helsingissä, Vuosaaren satamassa. Harjoitukset olivat loppurutistus kertausharjoituksille, jotka olivat aiempina päivinä sisältäneet monia valmistavia harjoituksia pienemmässä skaalassa.

Harjoituksissa lähdettiin liikkeelle perusasioista, kuten ampumaharjoituksista, joissa reserviläisille myös koulutettiin heille täysin uusi asemalli, m05-konepistooli. Tämän jälkeen harjoiteltiin partion ja ryhmän toimintaa sekä esimerkiksi sisätilatoimintaa. Pikkuhiljaa toimintaa alettiin viemään alusympäristöön ja kun kaikki toimintamallit oli harjoiteltu, oli aika päätöspäivän loppuryminään.

Itse päätösharjoituksessa tehtiin täysimittainen alustarkastus Finnstar-risteilyaluksessa yhteistyössä varustamon ja aluksen henkilöstön kanssa. Harjoituksessa tavoitteena oli löytää kolme kohdehenkilöä sekä yksi kätketty salkku. Kohteet olivat luonnollisesti hyvin mitäänsanomattomia suuren risteilyaluksen rinnalla, joten koko alus piti käydä läpi hyvin tarkasti ja koordinoidusti. Harjoitus meni haasteesta huolimatta kuitenkin hyvin ja päätavoitteisiin päästiin. Kun harjoitus oli ohi, reserviläisosasto liukeni paikalta yhtä nopeasti kun se tulikin ja alus pääsi jatkamaan normaalia toimintaansa.

Kohdehenkilöä talutetaan.

Kertausharjoitusten johtaja, kapteeniluutnantti Tommi Salopelto Suomenlahden merivartioston esikunnasta oli kaiken kaikkiaan hyvinkin tyytyväinen harjoituksen läpivientiin.

− Harjoituskokonaisuus on ollut johdonmukainen, missä ollaan lähdetty perusasioista liikkeelle. Ollaan kerrattu tälle joukolle niitä asioita, mitä ollaan jo varusmiesaikana koulutettu ja sitten johdonmukaisesti menty astetta haastavampiin asioihin. Tämä päätöspäivä on sitten niin sanottu loppukliimaksi täällä Finnstar-aluksella Vuosaaressa, Salopelto pohtii.

− Tässä sovelletussa harjoituksessa tietysti keskeiseksi muodostuu myös yhteistyö varustamon sekä aluksen päällikön ja muun henkilöstön kanssa, jotta päästään tänne harjoitusta toteuttamaan, hän muistuttaa.

Kapteeniluutnantti Tommi Salopelto.

Poikkeusolojen kokoonpano

Alustarkastusosasto ei suinkaan operoi missä ja milloin huvittaa, vaan se on täysin poikkeusoloihin tarkoitettu merivartioston osasto, jonka päätehtävänä on suorittaa koordinoituja alustarkastuksia Suomen rannikkoalueilla. Osasto koostuu sekä merivartioston omista virkamiehistä että reserviläisistä, joita tuotetaan yhteistyössä Merivoimien kanssa Upinniemen sotilaspoliisikomppaniassa.

− Suomenlahden merivartiosto osallistuu varusmiesaikana alustarkastusosaston kouluttamiseen omalla henkilöstöllään. Kun varusmiehet kotiutuvat aikanaan reserviin, kertausharjoituksissa Suomenlahden merivartiosto vastaa sen harjoituksen toteutuksesta. Siellä toimitaan sitten merivartioston johdossa yhdessä meidän henkilökunnan kanssa niissä tehtävissä joihin joukkoa on suunniteltu käytettävän, Salopelto kertoo.

Teksti: Otto Haikola
Kuvat: Kristian Karppinen
Viestintävarusmiehet, RVLE

Lue lisää:

Länsi-Suomen merivartioston kertausharjoitukset saavat reserviläisiltä kehuja | Rajamedia

Merikarhun turkki kestää vettä | Rajamedia