Hoppa till innehåll

På land ”Det finns ingen bättre samhörighet” − specialgränsjägarna berättar om sin utbildning

Gränsbevakningsväsendets utbildning för specialgränsjägare är krävande men mycket givande. Den utmärkta samhörigheten är omedelbart märkbar och specialgränsjägarna har endast gott att säga om utbildningen.
28.10.2022 10.10

I Immola, cirka 15 kilometer från Imatra centrum, finns en garnison där man inte utbildar vilka beväringar som helst. Här fullgör den nyaste kontingenten av specialgränsjägare sin tjänstgöring, ett av de mest krävande sätten att fullgöra sin beväringstjänstgöring.

Kompaniet har nyss börjat sin kvällsfritid efter den prestigefyllda Jukajärvi marschen, en runda på 49 kilometer med en vandringsryggsäck på 15 kilogram. Som tidsgräns för prestationen hade man givit dem åtta timmar. Förståeligt nog är pojkarna trötta och då man beskådar korridorerna kan man märka att en del har svårt att gå. Trots detta vill två specialgränsjägare, Eetu och Jussi-Matti, ivrigt bli intervjuade.

Som en stor familj

Specialgränsjägarkompaniet är den ända beväringsenheten vid Immola garnison. De krävande uppgifterna har format kompaniet till en stor familj. Även gäster önskas varmt välkomna då de anländer till kasernområdet.

- Jag vet inte med andra ställen, men det finns ingen bättre samhörighet än här, säger Eetu.

- Då man inte alltid orkar, sparkar kompisarna framåt.

Eetu och Jussi-Matti har njutit av sin tid i Immola även om utbildningen varit tung.

- Det bästa med utbildningen är hur krävande den är, berättar Jussi-Matti medan Eetu nickar accepterande bredvid.

- Nödvändigtvis är den (tunga utbildningen) inte synnerligen trevlig just då, men den stunden man till exempel kommer ut ur skogen, får man en bra känsla. En sådan ’jag klarade det’-känsla, specificerar Jussi-Matti.

- Här lär man sig uppskatta sådana småsaker, tillägger Eetu.

Man kan endast diskutera utbildningen för specialgränsjägare på ett allmänt plan, men det är klart att fysisk kondition krävs. Dagarna innehåller morgonträning, utbildning som kräver fysiskt arbete och motionsutbildning. Motivationen ska alltså vara på plats, men detta borde inte vara ett problem då man frivilligt ansökt till specialgränsjägarutbildningen.

- Några galningar gillar att jogga även på fritiden, skrattar Jussi-Matti till.

Till utbildningen av kompaniet tillhör, såsom för de vanliga beväringarna, bland annat första hjälp, stridsutbildning samt övriga soldatens grundkunskaper. Därtill tillbringar man flera nätter i skogen och den allmänna kravnivån är högre. Tjänstetiden är ett år och varje person blir till militärgraden minst undersergeant. Varje person utbildas även med en egen linje, till exempel sjukvårdslinjen, som kan behövas på patruller.

Det bästa militären erbjuder

Eetu och Jussi-Matti rekommenderar varmt utbildningen för specialgränsjägare.

- Jag rekommenderar, helt 5/5. Detta är en rolig syssla, summerar Eetu.

- För utbildningen behövs så klart en energisk inställning, sunt förnuft och bra kondition, men allt som behövs undervisas nog. Det behöver man inte oroa sig om, säger Jussi-Matti.

Ansökan till nästa sommarens kontingent slutar på självständighetsdagen den 6 december. Efter detta arrangeras fysiska och psykologiska inträdesprov för dem som uppfyller hälsokraven för denna krävande utbildning. Ytterligare information om ansökandet finns på Gränsbevakningsväsendets webbsida.

- Detta är bland det bästa militären har att erbjuda, uppmuntrar Jussi-Matti.

Text: Elias Juuti