Hyppää sisältöön

Ilmassa ”Harjoituksessa koirat pääsivät tutustumaan helikopteriin työympäristönä”

Syyskuussa pidetyssä harjoituksessa poliisi, Rajavartiolaitos ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu harjoittelivat yhdessä kadonneen henkilön etsintää. Yhtenä tavoitteena oli saada kokemuksia helikopterin kanssa työskentelystä.
25.10.2023 9.57
Poliisikoira helikopterin sisällä, poliisi seisoo edessä ja pitää koirasta kiinnni.

Harjoituksen skenaariona oli, että useampi henkilö on kadonnut alueelle. Alue jaettiin lohkoihin, jotka jaettiin etsijöille etsittäviksi alueiksi.

Mukana harjoituksessa oli myös Rajavartiolaitoksen helikopteri, ja tarkoituksena olikin, että jokainen osallistuja saa jonkinlaisen kokemuksen helikopterin mukana olosta etsinnässä.

Niin ihmiset kuin koirat harjoituksessa saivat myös kokemuksia helikopterin aiheuttaman melun ja ilmavirran vaikutuksesta työskentelyyn. Lisäksi tavoitteena oli, että etsintään osallistuvat tuntevat turvallisen tavan toimia helikopterin läheisyydessä.

Harjoitukseen osallistui Varsinais-Suomen koiraryhmästä kaksi poliisikoiraa sekä kolme poliisia, vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan vapaaehtoisia sekä Rajavartiolaitoksen helikopteri miehistöineen. Yksi poliiseista johti koko etsintää ja poliisikoiratoimintaa. Vapepalla oli koiratoiminnan johtaja, joka johti omia koirakoitaan. Lisäksi Vapepalla yksi henkilö toimi operaattorina johdon tukena, joka tuotti live-sijaintia näkyville maastossa olevista koirakoista.

Helikopteri laskeutuneena lentokentällä. Kuvan edustalla seisoo poliisi.

Yhtenä tavoitteena oli, että etsintään osallistuvat tuntevat turvallisen tavan toimia helikopterin läheisyydessä.

Harjoitus sujui hyvin, ja tunnelma oli positiivinen. Osallistujista huokui ammattitaito sekä halu oppia ja kehittyä eri osa-alueilla.

Yhteisharjoittelun hyötynä on se, että kehityskohteet ja huomiot voidaan todeta harjoitustilanteessa, eikä oikeassa operatiivisessa tehtävässä. Lisäksi tutustuminen eri osallistujien toimintatapoihin on hyödyksi tulevissa yhteisissä tehtävissä.

Poliisin osalta harjoituksessa hyödyllistä oli myös se, että osallistuneet koirat ja koiranohjaajat pääsivät tutustumaan helikopteriin työympäristönä.

Kuvat: Lounais-Suomen poliisi

Lue lisää:

Rajavartiolaitoksen helikopteritoiminta on jatkuvaa harjoittelua | Rajamedia