Hyppää sisältöön

Merellä Vuoden 2022 rajakoira

Kennelliitto on valinnut vuoden 2022 rajakoiraksi Claptonin. Saksanpaimenkoira Clapton on Suomenlahden merivartioston merivartiokoira, jonka virkapaikka on Porkkalan merivartioasema.
8.12.2022 11.27
Koira istuu laiturilla. Taustalla näkyy meri ja vene.

Clapton on tehnyt uransa aikana monia löytöjä. Clapton mm. merkkasi Länsisatamassa rekan akselin päälle kätkeytyneet salamatkustajat. Claptonin reagoinnin perusteella salamatkustajien matka päättyi lyhyeen. Tämä on loistava esimerkki tapauksesta, joka kävi ilmi koiran merkkauksesta. Rajakoiratoiminta on tärkeä osa työtä, jota yhteiskunnan turvaamiseksi tehdään.

Clapton on luonteeltaan iloinen ja vilkas. Se nauttii työnteosta, joka on sille leikkiä. Sitä se jaksaakin tehdä kiitettävän kauan, vaikka on ne rajat tullut joskus vastaan väsymisen myötä, sillä työt ei tekemällä lopu.

Suomenlahden merivartioston koirakot toimivat tarvittaessa koko vartioston alueella. Tyypillisimpiä tehtäviä merivartiokoiralle ovat rajanylityspaikoilla tapahtuvat tarkastukset ajoneuvoihin, veneiden rajatarkastukset sekä merelliset etsinnät. 

Rajavartiolaitoksen koirille koulutetaan henkilöetsintä, jäljestys ja esine-etsintä (rikospaikkatutkinta). Suomenlahden merivartioston koirille on lisäksi koulutettu huumausaineiden, sekä matkustusasiakirjojen (passi) etsintä ja ilmaisu. Lisäkoulutuksen määrittelee kukin vartiosto tarpeidensa mukaan. Koiralle voidaan kouluttaa myös voimankäyttö.

Huumausaineita, sekä muita hajuja voidaan kouluttaa lukuisia. Kymmenkunta eri huumausainetta ei ole temppu eikä mikään opettaa koiralle. Passien ilmaisu on vain yksi hajukuva koiralle lisää.

Henkilöetsintää voi olla monenlaista. Koira ilmaisee haukkumalla esimerkiksi rekan perävaunun sisään tai rahtialuksen syövereihin piiloutuneen ihmisen. Merivartiokoirille koulutetaan myös veneestä etsintä, jossa veneellä ajetaan tuulen alapuolella etsintäkuviota. Saadessaan tuulesta ihmisen hajun koira aloittaa ilmaisemisen haukkumalla. Myös jäljestäminen on henkilöetsintää.

Sininen tausta jota vasten istuu mustaruskea koira. Koiran vieressä kyltti jossa lukee vuoden virkakoira.

 

Lue lisää:

Merivartiokoira on todellinen kymmenottelija | Rajamedia