Hyppää sisältöön

Merellä Vartiolaiva Uiskon marraskuinen vartiovuoro

Vartiolaiva Uiskon ulkovartiovuoroon sisältyy hyvin laaja kirjo erilaisia tehtäviä ja harjoituksia. Jokainen vuoro on aina erilainen ja yhden päivän aikana merivartijat ehtivät touhuta monenlaista. Syksyn tullessa päivät lyhenevät ja tuulen nopeus saavuttaa paikoin myrskylukemat. Toiminta säilyy kuitenkin tehokkaana vuorokauden ja vuoden ympäri.
30.11.2021 13.44
  Kolme alusta merellä.

Tässä kerrottuna Uiskon tavanomainen vartiovuoro marraskuulta 2021.

Vuoromme alkoi vuosittain tehtävällä aluksen katsastuksella. Katsastuksessa tarkistamme aluksen kunnon sekä varustelun tavanomaista tarkemmin. Kaikki oli kunnossa kuten pitääkin, joten ulkovuoro voi alkaa!

Reissun alkuvaiheessa kävimme testaamassa aluksen suorituskykyä paaluvetotestillä.

Tässä testissä aluksen hinausköysi kiinnitetään saaressa olevaan suureen pollariin. Tämän jälkeen lähdimme ikään kuin "vetämään saarta perässämme" ja saimme hyvän harjoituksen hätähinauksen valmisteluista ja testin suorittamisesta.

Uiskon hinauskyky riittää suurienkin rahtilaivojen ja matkustajaristeilijöiden hinaukseen.

Aluksella yhteistyön merkitys on suuri ja jokaisen työpanos on korvaamaton. Käsipareja tarvitaan aluksen ulkokansilla, konehuoneessa ja komentosillalla. Lisäksi kokki vastaa keittiössä maittavasta ruuasta.

Seuraavaksi Uisko otti vastaan hälytystehtävän. Rahtilaivalla oli syttynyt tulipalo ja Uisko käskettiin hätähinausvalmiuteen Suomenlahdelle. Tilanne oli aluksella onneksi kuitenkin hallinnassa, mutta ainekset suurempaankin onnettomuuteen olivat ilmassa. Uisko pysyikin alueella välittömässä toimintavalmiudessa.

Jottei tapahtumaa olisi vielä tähän mennessä tarpeeksi, suuntasimme keulamme kohti Merivoimien järjestämää ja Pelastuslaitoksen johtamaa ympäristövahinkojen torjuntaharjoitusta. Torjuntatoiminnassa mereen päässeen öljyn tai kemikaalin leviämistä rajoitetaan, ja sitä kerätään talteen. Ympäristövahingon voi aiheuttaa laivasta tai veneestä vuotanut polttoaine, esimerkiksi karilleajon seurauksena.

Ympäristövahinkojen torjunta onkin yksi Rajavartiolaitoksen päätehtävistä. Torjuntatoimiin nopea reagoiminen on avainasemassa, sillä Itämeri on poikkeuksellisen haavoittuvainen tällaiselle onnettomuudelle.

Erittäin onnistuneessa harjoituksessa saimme arvokasta tietoa kolmen eri tahon toimimisesta yhteisellä tehtävällä. Yhteistoiminta muiden viranomaisten kanssa on aina antoisaa ja luo omaan työhön uutta näkökulmaa. 

Tässä meidän syksyinen vartiovuoromme päätapahtumineen. Miehistö siirtyy ansaituille vapaille ja palaa laivalle levänneenä ja valmiina vastaanottamaan uusia tehtäviä!

Teksti ja kuvat: vartiolaiva Uiskon miehistö.